De ce îți place să bei cafea?
Să vorbim despre cafea… Află câteva dintre micile secrete ascunse în spatele aromatelor și irezistibilelor boabe de cafea. Bonus: trei rețete inedite.
Dacă te numeri printre iubitorii/toarele de cafea, nu-ți poți începe ziua fără o ceașcă de cafea, în familie. O pauză cu colegii este incompletă fără cafea, iar până la ora 16, mai servește o ceașcă, pentru a-ți recăpăta energia. Îți sună cunoscut? Iată și câteva lucruri mai puțin cunoscute despre cafea, prezentate de Oana Ștefănescu în cartea „Ceai, cafea, cacao – Istorie, beneficii, rețete', apărută la Ed. Allfa.
Ce trebuie să știi?
- Cel mai bine este să cumperi cafeaua des, în cantități mici.
- Dacă ai cafea măcinată, cel mai bine rezistă într-un vas acoperit pe timpul nopții.
- Nu păstra cafeaua în frigider, întrucât calitatea îi este afectată prin condensare.
- Dacă ai cafea boabe, aceasta poate fi păstrată și la rece. Clătește din când în când vasul în care este depozitată.
- Nu trebuie să depășești cantitatea de trei ceșcuțe zilnic, iar la sfârșit de săptămână se recomandă o pauză.
Află și Ce poți face cu zațul de cafea.
Efectele cofeinei
Cofeina este un stimulent puternic al sistemului nervos central. La nivelul scoarței cerebrale, cofeina produce un flux mai rapid și mai limpede de idei, reducând somnolența și oboseala. În cantități prea mari însă, crește tensiunea, apare starea de anxietate și de neliniște. De asemenea, cu cât cafeaua este prăjită mai intens, cu cât au un gust mai tare, cu atât conține mai puțină cofeină deoarece s-a pierdut în procesul de prăjire.
Unde se mai găsește cofeina?
Cafeaua este celebră datorită conținutului de cofeină. Însă și alte licori „magice' au în compoziția lor cofeină. Într-o ceașcă de 150 ml vom avea cofeină:
- 115 mg în cafeaua normală;
- 65 mg în cafeaua solubilă;
- 40 mg în ceai;
- 18mg – cola;
- 4 mg – cacao;
- 3 mg – ciocolată caldă;
- 3 mg – cafeaua decofeinizată și ceai
- 80 mg în ciocolată;
- 20 mg în ciocolata cu lapte
Trei rețete delicioase
Mocca Misterios
1 ceașcă cafea fierbinte
1 ceașcă înghețată de vanilie
6 linguri sirop de ciocolată
1 ceașcă cafea gata preparată
Amestecați cafeaua fierbinte și siropul de ciocolată într-un blender, până ce compoziția devine omogenă. Turnați amestecul într-un vas și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei. Adăugați înghețata și cafeaua rece. Mixați în blender până ce compoziția devine spumoasă. Turnați în pahare înalte și serviți imediat.
Cafea New Mexico
Râșniți boabele de cafea pentru espresso, adăugați puțină scorțișoară și extract de vanilie. Fierbeți cafeaua.
Crazy Orange
1 linguriță coajă rasă de portocale
½ linguriță scorțișoară
5 cuișoare
cantitatea obișnuită de cafea pe care o beți
Amestecați toate ingredientele o dată și ornați cu frișcă.
Cum pregătești o cafea bună, după cele mai cunoscute rețete ale lumii. Descoperă-le aici.
Cătălina Chiricheș
Foto: 123rf.com