Ce poţi face cu zaţul de cafea. 5 utilizări mai puțin cunoscute

Cele mai multe dintre noi îl aruncă, altele îl păstrează pentru a-și masa zonele afectate de celulită, căci este cunoscut ca fiind un exfoliant natural excepțional. Puține dintre noi știu însă că zațul de cafea are multiple alte întrebuințări.

ce poti face cu zatul de cafea

Dacă te întrebi ce poți face cu zațul de cafea, răspunsul este: o grămadă de lucruri. Conform www.huffingtonpost.com, poţi reda strălucirea mobilierului, poți curăța eficient vasele foarte murdare sau îți poți hidrata părul deteriorat. Despre toate acestea vom vorbi în detaliu în rândurile următoare. În majoritatea cazurilor, înainte de utilizare, zațul  trebuie lăsat să se usuce.

Vezi, așadar, ce poți face cu zațul de cafea și, pe viitor, nu-l mai arunca.

Redă strălucirea mobilierului din lemn și a gresiei și faianței

Pentru curățarea rapidă și eficientă a mobilei, toarnă apă călduță peste zațul de cafea, apoi înmoaie în apa cu zaț cârpa cu care vei șterge obiectele de mobilier. Freacă ușor mobila și nu șterge imediat surplusul de zaț care va rămâne pe suprafața acesteia.

Îndepărtează surplusul de zaț de pe mobilă după 10-15 minute, cu o cârpă curată. Mobila își va recăpăta strălucirea imediat după această operațiune.

Procedează exact la fel și în cazul gresiei și al faianței.

Curăță eficient vasele foarte murdare

Evident, nu este de dorit să lăsăm vasele nespălate până când resturile de mâncare se întăresc și se formează cruste. Totuşi, dacă acest lucru se întâmplă, se poate scăpa foarte ușor de resturile întărite de pe vase tot cu ajutorul zațului.

Umezeşte puţin farfuria sau tigaia murdară, presară zaț din abundență, apoi freacă bine cu buretele de vase.

Citește și Cum cureți o tigaie arsă rapid și simplu

Este un îngrășământ natural foarte eficient

O altă utilizare a zațului de cafea o reprezintă folosirea lui ca îngrășământ. Poate fi folosit în grădină sau în ghivecele cu flori. Pe lângă faptul că fertilizează solul, contribuie la menținerea sănătății plantelor și ține dăunătorii la distanță.

Hidratează părul degradat

Cu siguranță știai că este un exfoliant excepțional, care ajută la eliminarea celulitei și redă finețea pielii, dar iată ce poți face cu zațul de cafea pentru părul tău. Înainte de a-ți șampona părul, aplică zaț pe părul umed și lasă-l să acționeze 10-15 minute. Apoi spală-te cu șampon în mod obișnuit.

Rezultatul? Un păr mai hidratat și mai strălucitor! Masca cu zaț de cafea este utilă în special persoanelor care au părul uscat și degradat și nu este recomandată persoanelor blonde, întrucât poate da o tentă închisă părului.

Citește și Cum să ai mereu un păr de nota 10

Ce poți face cu zațul de cafea… pentru a veni în ajutorul planetei

Ei, bine, nu, nu este o glumă! Zațul de cafea luptă împotriva încălzirii globale. Cel puțin asta susțin oamenii de știință.

Potrivit unui studiu publicat în revista „Nanotehnologie' în septembrie 2015, gazul metan ar putea fi stocat în zațul de cafea. Acest lucru ar permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acum că ai aflat ce poți face cu zațul de cafea, reciclează-l zilnic și profită de beneficiile lui.

Alte utilizări interesante ale zațului de cafea

Folosește cu încredere zațul de cafea și în următoarele situații:

– La desfundarea scurgerilor și a țevilor; toarnă zaț pe scurgere, lasă-l să acționeze 5-10 minute, după care dă drumul la apă fierbinte;

– La îndepărtarea mirosurilor puternice (cum ar fi cel de usturoi sau de ceapă) și a petelor de vopsea de pe mâini; în acest scop, freci bine mâinile cu zaț de cafea, apoi te speli în mod obișnuit cu apă și săpun;

– La eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider; pune zaț într-un vas și introdu-l în frigider;

– La frăgezirea anumitor tipuri de carne (carnea de vită, spre exemplu); pentru aceasta, introdu carnea în zaț și ține-o timp de câteva ore.

Iată, așadar, ce poți face cu zațul de cafea. Poate fi folosit în atâtea moduri încât ar fi păcat să-l arunci. Tu folosești la ceva zațul? Cunoști și alte moduri în care poate fi folosit?

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse