De ce incinerarea este un păcat

incinerarea este un păcat

Faptul că Biserica Ortodoxă este împotriva incinerării nu mai este o noutate. Pe scurt, incinerarea este considerată de Biserică o formă de dispreț față de natura umană.

În plus, arderea trupului presupune o negare evidentă a Învierii, căci în urma incinerării nu mai rămâne decât cenușă.

Să descoperim, în cele ce urmează, de ce incinerarea este un păcat și care este adevărata semnificație a înhumării.

“Pământ ești și în pământ te vei întoarce”

Sfântul Grigorie de Nyssa spunea: “E drept că trupul se destramă, dar nu se nimicește, căci ni­micirea e tocmai trecerea în neexistență, câtă vreme destră­marea e reîntoarcere a trupu­lui la stihiile pământene din care a fost luat. Iar ceea ce se află în această stare nu se pierde”. La rândul său, sfântul Ioan Gură de Aur spunea: “Moartea nimicește ceea ce este stricăcios în noi, nu și trupul”.

Spre deosebire de incinerare, înhumarea nu reprezintă altceva decât supunere față de cuvântului lui Dumnezeu, care spune: “Pământ ești și în pământ te vei întoarce.”

Concepția creștină conform căreia incinerarea este un păcat

Conform www.crestinortodox.ro, incinerarea corespunde ideii că, după moarte, trupul se desparte de suflet și nu mai are nicio valoare. Totodată, incinerarea face referire și la voința de distrugere totală a trupului, care, mai mult sau mai puțin conștient, semnifică negarea apartenenței la specia umană.

În concepția creștină, omul este creația lui Dumnezeu și nu are dreptul să dispună de trupul pe care I l-a dăruit Acesta nici în timpul vieții, nici după moarte. “Toate sunt ale voastre, iar voi sunteți ai lui Hristos, iar Hristos al lui Dumnezeu” (1 Corinteni III, 22-23).

Spre deosebire de incinerare, înhumarea este o mărturie a învierii trupului. Trupul înhumat este ca o sămânță care, după ce putrezește, renaște la o altă viață. Sfântul Evanghelist Ioan spunea: “Bobul de grâu, când cade în pământ, de nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, multă roadă aduce” (Ioan 12, 24).

Omul al cărui trup este incinerat nu mai poate fi mântuit

După moarte, trupul lui Hristos a fost pus cu toată cinstea în mormânt, în așteptarea învierii. Pentru mântuirea sa, omul, creația lui Dumnezeu, este necesar să urmeze exemplul Fiului lui Dumnezeu. Un creștin adevărat își înmormântează morții având credința învierii.

Prin urmare, înlocuirea înhumării cu incinerarea înseamnă nu doar negarea învierii, dar atrage după sine și imposibilitatea mântuirii.

Acestea sunt, așadar, cele mai importante două motive pentru care incinerarea este un păcat.

Citește și Obiceiuri de înmormântare. Respectă-le pentru ca sufletul celui adormit întru Domnul să plece liniștit în lumea celor drepți

Citește și Ritualul șocant pe care îl fac românii la înmormântări! Legea creştină interzice aceste obiceiuri păgâne

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate