De ce fumătorii răcesc mai repede? Uite care este explicația

Pe măsură ce temperaturile încep ușor să scadă, organismul încearcă să se adapteze noilor condiții meteorologice, dar nu de fiecare dată reușește să facă acest lucru perfect. În perioadele mai reci din timpul anului, răcelile pot să apară cu ușurință, iar fumătorii prezintă un risc mai ridicat de a se confrunta cu această problemă.

Fumatul este un obicei nociv și care poate cauza nenumărate probleme de sănătate, acestea putând să apară imediat, dar și pe termen lung. Nu în mod întâmplător persoanele care fumează sunt mai sensibile și ajung să răcească imediat.

De ce fumătorii răcesc mai repede?

Deși trăiesc în același mediu, se întâmplă de foarte multe ori ca fumătorii să observe apariția primelor semne de răceală, iar persoanele care nu au acest obicei să nu prezinte probleme de sănătate. Oamenii de știință de la Universitatea Yale au identificat cauzele care fac acest lucru posibil, explicând de ce fumătorii sunt mai predispuși la răceală, mai ales când temperaturile sunt în scădere.

În cazul fumătorilor, aceștia intră tot timpul în contact cu substanțele toxice existente în țigări, iar organismul acestora se concentrează să elimine aceste toxine, moment în care nu mai poate lupta și împotriva virușilor. Cercetătorii au studiat în laborator modul în care celulele pulmonare și nazale reacționează atunci când intră în contact cu rinovirusul, cel care declanșează răcelile. Pe lângă răspunsul antiviral, specialiștii au constatat prezența stresului oxidativ, acesta reprezentând apărarea organismului împotriva unor substanțe ca tutunul și polenul. Totuși, cele două reacții nu au apărut în același timp. În momentul în care a apărut răspunsul la stresul oxidativ, acesta a oprit răspunsul antiviral.

Practic, organismul este pus în situația de a face un compromis, fie să se apere de toxine, fie să lupte împotriva răcelii.

Ellen Foxman, autorul studiului, consideră că rezultatele obținute pot sta la baza unor noi cercetări care să explice cu exactitate de ce au loc astfel de reacții la nivelul organismului.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Pericolul singurătății. Ce afecțiuni grave pot să apară?

Care este legătura dintre sport și problemele dentare? Uite ce trebuie să faci pentru a-ți proteja dantura

Boala care nu doare dar te lasă fără vedere

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate