Care este legătura dintre sport și problemele dentare? Uite ce trebuie să faci pentru a-ți proteja dantura

care este legătura dintre sport și problemele dentare

Sportul este esențial pentru a menține un echilibru la nivelul organismului. Exercițiile regulate nu doar că previn acumularea kilogramelor în plus, ci sunt eficiente și în lupta împotriva afecțiunilor grave. Având o mulțime de beneficii pentru organism, puține persoane se gândesc că între sport și problemele dentare există o legătură puternică.

Persoanele care fac sport în mod constant reușesc să aibă un tonus de invidiat și au mai puține șanse să dezvolte boli care să le pună viața în pericol, dar cu toate acestea există și o serie de riscuri asociate exercițiului fizic. Pe lângă micile accidentări, sportul poate provoca neplăceri și la nivelul danturii.

Care este legătura dintre sport și problemele dentare?

Hidratarea este foarte importantă pentru persoanele care practică un sport de performanță, dar și pentru cei care merg în mod regulat la sală sau aleargă prin parc. Pentru un plus de energie, persoanele care fac sport în mod constant apelează la ajutorul băuturilor energizante sau la cele produse special pentru sportivi, iar acest obicei poate pune în pericol dantura.

“Studiile arată că după numai 5 zile de utilizare a acestor băuturi smalțul este demineralizat. Aceste lichide conțin foarte mulți acizi, care scot calciul din smalț, făcându-l mai poros, mai puțin rezistent și favorizează astfel apariția de carii dentare. În plus, consumul lor treptat, înghițitură cu înghițitură pe parcursul orelor de antrenament, expune dinții un timp și mai îndelungat unei băi de acizi.”, este de părere Mihaela Dan, specialist ortodont.

Pentru a proteja dantura este recomandată alternarea acestor băuturi cu apa plată, dar și consumarea laptelui de cocos, acestea având efect antiinflamator.

O altă problemă este legată de respirația pe gură în timpul executării exercițiilor fizice. Atunci când se întâmplă acest lucru, cantitatea de salivă se reduce, iar dinții nu mai sunt protejați de bacterii și acizi, ceea ce duce la apariția cariilor.

Pentru protejarea danturii în timpul sportului se recomandă o igienă orală corespunzătoare, folosirea pastelor de dinți cu calciu și adoptarea unui regim alimentar echilibrat.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Mătreață sau scalp uscat? Uite cum faci diferența

Produsele cosmetice și de îngrijire care pot duce la infertilitate și la cancer de sân. Ce ingrediente conțin?

Semne care trădează anorexia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate