Ce este recunoștința?
Recunoștința este o atitudine pe care o manifestăm ori de câte ori ceva bun se întâmplă în viața noastră. Totuși, lucrurile sunt mult mai profunde când vine vorba despre acest subiect, iar psihologiii au găsit o serie de beneficii pe care recunoștința le poate avea asupra organismului uman.
Atunci când mulțumim unei persoane pentru lucrurile pe care le-a făcut pentru noi avem un sentiment de pozitivitate și o stare de bine. Desigur, cei care primesc laudele se vor simți întotdeauna minunat, însă psihologii subliniază faptul că și cei care fac complimente și își arată mulțumirea față de cei din jurul lor vor avea o stare de spirit mult mai bună.
Foarte multe persoane asociază recunoștina cu a spune un simplu „mulțumesc” atunci când li se oferă ceva sau când primesc un ajutor. Din punct de vedere științific, recunoștința trece de baiera de a fi un simplu gest și se transformă într-o emoție poizitivă, care este foarte importantă pentru că servește unui anumit scop.
Recunoștința este un act altruist, ceea ce înseamnă că are loc atunci când vrem să îi demonstrăm unei persoane cât de mult o apreciem, fără să așteptăm ceva la schimb, potrivit positivepsychologyprogram.com. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că oamenii nu pot întoarce un anumit favor.
Cum funcționează recunoștința?
Recunoștința se bazează foarte mult pe două elemente: catarsis și reciprocitate.
Catarsisul se referă la momentul în care o persoană eliberează emoții puternice. Spre exemplu, atunci când plângem imediat după ce am trecut printr-o situație stresantă, eliminăm o serie de emoții foarte puternice. Astfel, catarsisul funcționează alături de recunoștință.
Reciprocitatea vorbește despre un schimb de acțiuni. Atunci când vine vorba despre recunoștință, reciprocitatea se referă la un schimb de emoții pozitive.
Efectele recunoștinței
Ca orice alt fenomen și recunoștința provoacă efecte asupra organismului. Printre cele mai întâlnite sunt reducerea nivelului de stres, îmbunătățirea relațiilor în mediul social, dar și o relație de cuplu mai stabilă.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Te iubesc….! Si te urasc…. Sau empatia si egocentrismul
Gradinita cu lectii despre prietenie