De ce apar condensul și igrasia în colțurile geamului dacă ai termopan?

De ce apar condensul și igrasia în colțurile geamului dacă ai termopan? Iată cea mai bună explicație oferită de specialiști:

Ferestrele noi, cu tâmplărie din PVC sunt mult mai etanșe față de ferestrele vechi, unde schimbul de aer avea loc între interior și exterior, în mod natural. Partea bună cu acele ferestre de tip vechi este că încăperile se aeriseau imediat, iar pereții nu dezvoltau spori de mucegai. Partea mai puțin plăcută însă, este legată de încălzirea interioară a locuinței pe timpul anotimpului rece. Încăperile se încălzeau greu și nu rețineau căldura, ceea ce, trebuie să recunoaștem, nu se mai întâmplă decât avem ferestrele de tip termopan. Costurile cu încălzirea unei locuințe au scăzut astfel, considerabil.

Cei care încă nu știu, trebuie să se conformeze regulilor de aerisire ale locuinței cu termopan. Astfel, ferestrele trebuie deschise mai mereu pentru a se face schimbul de aer dintre exterior și interior. Dacă ai văzut deja acele pete verzui sau negre ce se depun în colțul locuinței, înseamnă că aerisirea casei tale nu se face corespunzător. Mai mult, nu usca niciodată rufele pe calorifere!

Ce este mucegaiul?

Sunt ciuperci de dimensiuni microscopice ce se înmulțesc prin spori și care constituie un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales pentru cei mici. De cele mai multe ori mucegaiul apare în zonele cu umiditate ridicată, în încăperile neaerisite sau unde se usucă rufele în interior. Sporii de mucegai sunt dăunători organismului, ei pot produce diferite afecțiuni cum ar fi: astmul bronșic, bronșita astmatiformă, sinuzita fungică, pot cauza probleme de vedere, boli pulmonare, prin inhalare pot afecta sistemul nervos.

Ferestrele din termopan trebuie ținute deschise în orice anotimp cel puțin câteva ore pe zi. Mare atenție cu orientarea geografică a locuinței: dacă vă aflați cu locuința în nord, camerele vor fi mult mai reci și se vor încălzi mult mai greu.

Condensul la ferestre apare atunci când întreaga suprafață a casei nu e bine izolată termic sau când rama nu este corect etanșată pe contur.

Cum poți îndepărta mucegaiul ?

Din fericire, există o mulțime de soluții pentru a elimina acest intrus nedorit. Ne putem folosi de ingrediente aflate în propria bucătărie, dar și de soluțiile profesionale din comerț denumite special: antimucegai.

O rețetă foarte eficientă pentru a scăpa de mucegai cu produse la îndemână, pe care, cu siguranță le aveți în casă:

  • 100 ml oțet
  • 100 ml apă plată
  • 10 ml apa oxigenată
  • Sucul de la o lămâie
  • 2 linguri de bicarbonat de sodiu

Pentru a preveni apariția igrasiei, evită să usuci hainele în casă, aerisește camerele în fiecare zi, depozitează alimentele în zone răcoroase și uscate astfel încât să-ți asiguri un spațiu lipsit de inconveniente.

Mădălina Maftei

Foto: 123rf

Citește și:

Cum să-ți întreții garderoba: 4 sfaturi pentru haine care să reziste la testul timpului

Trei băuturi pe bază de citrice care te ajută să slăbești rapid. Iată cât de simplu se prepară

Cum poți obține o apă cu vitamine care să îți ofere energie pentru întreaga zi?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse