De ce apare hemoragia subconjunctivală?

Atunci când o pată de un roșu închis apare pe zona albă a ochilor, prima reacție este să ne îngrijorăm. De regulă, însă, hemoragia subconjunctivală este o reacție a organismului ușor de gestionat. Dar de ce apare?

Pentru a înțelege de ce apare hemoragia subconjunctivală, trebuie să înțelegem și anatomia ochiului. Porțiunea albă a ochiului, cunoscută și sub numele de scleră, este protejată de conjunctivă. Aceasta este o peliculă fină, transparentă și umedă, cu rol de protecție a întregului glob ocular.

Această peliculă fină conține însă și vase de sâge mici și nervi. Iar atunci când aceste vase de sânge se sparg, ochiul se inflamează și se produce această hemoragie subconjunctivală. Atenție! Sângele rezultat din vasele de sânge sparte nu se scurge în exterior, rămâne sub conjunctivă.

Cauze frecvente

Există mai multe cauze care pot duce la apariția acestor pete roșii. Însă există și situații când, pur și simplu, te poți trezi cu această problemă.

Evident, această hemoragie poate apărea atunci când te lovești în zona ochiului. Însă poate fi legată și de o perioadă cu răceli sau alergii, când tușești și strănuți des. De asemenea, poate apărea după un efort fizic intens sau după o oscilație bruscă a tensiunii. Ochii se pot înroși după o repriză de vărsături, însă și atunci când există anumite tulburări de sângerare. De asemenea, anumite medicamente: antibiotice, analgezice, contraceptive, pot avea ca efecte înroșirea ochilor.

Hemoragia subconjuctivală – când să mergi la medic

Deși poate fi o reacție inofensivă, aceasta trebuie urmărită îndeaproape. Roșeața poate fi un punct minuscul sau poate acoperi o suprafață mai mare a sclerei. În ambele situații, ar trebui să se estompeze începând cu ziua următoare. Nu ar trebui să apară durere, însă dacă simți o jenă, aplică doar lacrimi artificiale. Nu apela la alte medicamente fără recomandarea medicului.

Dacă vei constata că aceasta devine mai intensă, că apare la ambii ochii, că apar vânătăi și sângerări în alte zone ale corpului sau dacă nu se retrage în două săptămâni, mergi la medic.

De asemenea, dacă observi că aceste hemoragii apar frecvent, programează-te pentru o consultație. Ele pot fi semnale de alarmă pentru probleme de tensiune nediagnosticate.

Citește și: Cum afectează bullying-ul performanța școlară?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului