Bullying-ul devine o problemă din ce în ce mai răspândită în școlile din întreaga lume, dar cum afectează exact performanța școlară a unui copil?
Copiii pot fi cruzi și nu este neobișnuit ca elevii să vină acasă în lacrimi dacă au fost atacați verbal sau fizic. Din păcate, mulți părinți nu înțeleg efectele potențial dăunătoare ale agresiunii nu numai asupra încrederii și stimei de sine a copilului, ci și asupra performanței sale școlare.
Mulți dintre elevii din clasele a 4-a până la a 12-a au avut parte de hărțuri sub diferite forme, iar unii recunosc că au văzut bullying în scoala lor. Hărțuirea verbală și socială sunt cele mai comune două tipuri, inclusiv lucruri precum insultele, tachinarea, răspândirea de zvonuri, furtul bunurilor, comentariile și gesturile sexuale sau violența fizică. Hărțuirea fizică are loc mai rar decât hărțuirea socială, iar hărțuirea cibernetică, deși devine din ce în ce mai răspândită, este încă mai puțin frecventă.
În timp ce mulți oameni presupun că un pic de agresiune este inofensiv, uneori acest crează precedent. În realitate, totuși, sute de mii de copii din întreaga lume lipsesc la școală din cauza fricii de agresiune din partea altor elevi.
În fiecare zi, un număr extrem de mare de elevi sunt atacați fizic în școli și unul din zece elevi abandonează școala menționând bullying-ul repetat ca factor. Bullying-ul poate avea un impact grav asupra experienței educaționale a unui copil și nu doar prin faptul că îl face să lipsească de la școală. Există o mulțime de dovezi care sugerează că bullying-ul are un impact negativ asupra performanței școlare a unui copil.
Elevii care sunt hărțuiți prezintă mai puține rezultate academice bune din cauza fricii de a ieși în evidență. În consecință, profesorii identifică adesea acei elevi ca fiind cu performanțe slabe sau ca elevi demotivați. Aceștia pot primi mai puțină atenție din partea profesorilor, ceea ce nu face decât să-i împingă mai jos în clasamentul academic din școala lor.
Potrivit unui studiu UCLA publicat în Journal of Early Adolescence, Jaana Juvonen, profesor de psihologie, sugerează că poate cea mai bună modalitate de a reduce bullying-ul este de a oferi sprijin academic studenților cu performanțe scăzute.
Efectele agresiunii se extind cu mult dincolo de domeniul academic. Elevii care sunt hărțuiți în mod repetat pot prezenta simptome fizice precum dureri de stomac, dureri de cap și probleme cu somnul. Aceste efecte secundare se pot asocia cu anxietatea cu privire la mersul la școală sau participarea la cursuri, ceea ce duce doar la pierderea în continuare a interesului și la scăderea performanței academice. Elevii care sunt hărțuiți manifestă adesea o încredere scăzută în sine, se confruntă frecvent cu depresie sau au alte gânduri dăunătoare propriei persoane.
Încetarea hărțuirii nu este ceva ce se poate întâmpla peste noapte și nu este ceva care poate fi realizat prin munca unui singur individ. Pentru a pune capăt agresiunii, profesorii și părinții trebuie să se alăture elevilor pentru a crea o cultură a toleranței și a acceptării în școala lor. Numai atunci când elevii învață să se respecte și să se accepte reciproc, bullying-ul va deveni redus.
Foto: 123RF