De ce a crescut numărul cazurilor de melanom în România? Motivul pentru care tot mai mulți tineri primesc acest diagnostic
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/06/de-ce-a-crescut-numărul-cazurilor-de-melanom-în-România.jpg)
Cancerul de piele, în termeni medicali fiind cunoscut sub denumirea de melanom, a început să fie tot mai prezent pe teritoriul României. Această boală poate trece neobservată o lungă perioadă de timp, motiv pentru care vizitele regulate la medicul dermatolog pot duce la depistarea melanomului în stadii incipiente, atunci când există șanse mari de vindecare.
Un factor important care poate favoriza apariția melanomului este expunerea prelungită la soare. Radiațiile UV pot intra în contact cu pielea, iar acest lucru poate declanșa apariția melanomului. Alunițele existente pe suprafața pielii trebuie ținute sub observație de către medicul dermatolog, orice modificare a lor putând să fie un semn al cancerului de piele.
De ce a crescut numărul cazurilor de melanom în România?
Statisticile arată că numărul cazurilor de melanom este în continuă creștere pe teritoriul României, iar acest lucru nu este deloc unul întâmplător. Cu toate că acest tip de cancer nu ține cont de vârstă, din ce în ce mai mulți tineri primesc anual acest diagnostic, iar Michael Russu, medic dermatolog, a explicat care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Invitat în emisiunea „Lifestyle sănătos”, difuzată de revista Avantaje, medicul dermatolog Michael Russu a vorbit despre melanom, acest tip de cancer care deși poate fi tratat, duce la decesul foarte multor persoane pentru că este descoperit într-un stadiu mult prea avansat, atunci când deja s-a răspândit la nivelul altor organe.
„Cauzele sunt multiple. Pot fi factori genetici, poate fi istoricul familiei, poate fi un traumatism mecanic sau supraexpunerea solară. În ceea ce îi privește pe tineri, acesta este un subiect care înainte nu cred că era abordat cu la fel de multă atenție și grijă. Nimeni nu considera că este o problemă sau o situație care să îi afecteze pe cei tineri, dar cu timpul am învățat că nu este așa. Tinerii se duc și muncesc, trăiesc și se distrează sub alt soare, poate unul mai puternic, dintr-o arie geografică care nu este a lor și atunci este o altă expunere, alt risc, altă evoluție. Poate că predispoziția genetică era acolo și și-a găsit locul în care să evolueze. Vorbim despre tineri care ajung la mare, care consideră că fotoprotecția este opțională de multe ori și uită de mici amănunte, cum ar fi orele la care să ne expunem sau să nu ne expunem.”, a explicat Michael Russu, medic dermatolog.
Urmărește materialul video de mai sus pentru a vedea părerea medicului dermatolog Michael Russu.
Foto: shutterstock.com
Citește și: