Dărâmăm un mit: Este sau nu stresul dușmanul fertilității?


Imposibilitatea de a rămâne însărcinate este una traumatizantă pentru femei și în încercarea de a găsi o explicație, multe dintre ele pun această problemă pe seama stresului. Cu toate că este văzut ca fiind principalul dușman al fertilității, specialiștii atrag atenția că există doar anumite situații în care acest factor poate fi luat în considerare.

Stresul face parte din viața omului modern. Din acest motiv, o mulțime de persoane îl consideră vinovat pentru apariția problemelor de sănătate. Deși stresul este legat adesea de problema infertilității, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, a dorit să clarifice acest aspect.

Dărâmăm un mit: Este sau nu stresul dușmanul fertilității?

Contrar informațiilor prezentate de-a lungul timpului, stresul poate fi o cauză a infertilității doar pe termen scurt. Astfel, dacă o femeie nu reușește să rămână însărcinată timp de 3-4 luni, atunci stresul poate fi cauza acestei probleme, însă dacă această situație durează mai mulți ani, medicul  Andreas Vythoulkas spune că este nevoie de investigații amănunțite.

“De foarte multe ori vin paciente și le întrebi: Nu ați rămas însărcinată de 2 ani și medicii unde ați fost până acum ce v-au spus? De ce nu ați rămas însărcinată? Pentru că suntem stresați. Nu este motiv de infertilitate. Într-adevăr, stresul poate să influențeze fertilitatea într-o anumită măsură, adică să nu ovulăm o lună, două sau trei, dar nu poate să fie un motiv de infertilitate absolut. Nu putem spune că de patru ani nu pot obține sarcina pentru că sunt prea stresată. Nu există treaba asta. De ce voiam să insistăm pe partea de stres? Pe de-o parte nu este motiv de infertilitate absolut, dar pe de altă parte influențează destul de mult reușita fertilizării in vitro. Acum câțiva ani, când majoritatea cuplurilor plecau în Grecia pentru procedura de fertilizare in vitro, mi-am dat seama că femeile care plecau și erau foarte stresate, comparativ cu femeile care plecau și nu aveau nicio treabă, într-o perioadă mai lungă, rezultatele erau clar diferite. Femeile care erau mai relaxate obțineau rezultate mult mai bune decât femeile care erau foarte stresate.”, a spus dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Ce pot face femeile pentru a reduce stresul înaintea procedurii de fertilizare in vitro?

Deși nu poate fi un motiv de infertilitate absolut, stresul poate reduce semnificativ șansele de reușită în cazul procedurii de fertilizare in vitro. Pentru ca procedura să aibă succes, medicul Andreas Vythoulkas le recomandă femeilor să țină cont de câteva aspecte importante.

“Este foarte important contextul în care intrăm într-o procedură. În primul rând, să găsim o perioadă atunci când facem procedura în care să nu avem foarte multe lucruri de făcut, foarte solicitantă. Nici să nu stăm acasă, pentru că ne gândim la foarte multe lucruri și atunci ne stresăm, dar nici să fim foarte solicitați. Cel mai important, din punctul meu de vedere, să faceți fertilizarea in vitro cu un medic care vă inspiră încredere. Dacă nu aveți încredere în medic, apoi aveți încă un stres. Nu mergeți doar la un singur medic să cereți o părere, mergeți să cereți mai multe păreri.”, a spus dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Urmărește materialul video de mai sus pentru a vedea părerea medicului Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Bărbații care fac oreion la o vârstă înaintată pot avea probleme de fertilitate? Doctorul Andreas Vythoulkas explică ce riscuri pot să apară în această situație

Avorturile repetate pot duce la infertilitate?

Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, specializare flebologie: cum decurge o operație de varice. VIDEO

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Lifestyle sănătos