Varicele sunt vene proeminente, palpabile si vizibile la suprafața pielii, localizate la nivelul coapsei și al gambei. Boala varicoasă apare din cauza slăbirii rezistenței peretelui venos și funcționării neadecvate a valvelor venoase. Singurul tratament recomandat al varicelor este cel chirurgical.
Operația de varice prin radiofrecvență este o procedură superioara chirurgiei clasice, o alternativă minim invazivă la tratamentul chirurgical, care durează 20-30 de minute.
Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, specializare flebologie, ne-a arătat cum decurge o operație de varice prin radiofrecvență. În materialul video de mai sus, pacienta de 58 de ani prezintă vene varicoase care, cu timpul, s-au accentuat atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere al simptomatologiei. Principalul factor de risc al pacientei a fost ortostatismul (poziția verticală) prelungit.
Înainte de intervenția propriu-zisă, medicul realizează cartografierea venelor superficiale, apoi ecografia. Urmează operația de varice prin radiofrecvență, care decurge astfel: printr-o puncție de câțiva milimetri se introduce un cateter în venă. Ulterior, în țesutul din jurul venei se infiltrează soluție anestezică, pentru a izola vena. Cateterul eliberează energie de radiofrecvență, care produce contracția fibrelor de colagen, fibrozarea și închiderea venei.
Care sunt avantajele operației de varice cu radiofrecvență
Dr. Toni Feodor a precizat că principalele avantaje ale acestei metode sunt:
- păstrează joncțiunea, o răspântie a fluxurilor venoase;
- recidiva este mult mai rară datorită păstrării joncțiunii și închiderii pe interiorul venei afectate, fără să fie atinse venele sănătoase’;
- recuperarea este mult mai ușoară, durerile postoperatorii – mai mici, complicațiile – mult mai rare.
După intervenție, se recomandă vizitele periodice pentru identificarea eventualelor complicații și pentru evaluarea recidivelor. Aceste vizite trebuie să aibă loc o dată la 3 luni, apoi o dată pe an după primul an de tratament.
Vezi și
Ce este ulcerul venos și care este cel mai adecvat tratament. VIDEO