Avorturile repetate pot duce la infertilitate?


În România, problema infertilității este foarte des întâlnită, iar cauzele sunt multiple. O mulțime de femei încearcă să obțină o sarcină, iar după mai multe încercări eșuate, acestea ajung la cabinetul medicului ginecolog pentru o fertilizare in vitro. 

Specialiștii în obstetrică și ginecologie leagă apariția infertilității de anumite decizii pe care femeile le-au luat într-o anumită perioadă din viața lor. Pe această listă se află și avorturile repetate, iar medicul Andreas Vythoulkas a explicat în ce măsură acest lucru poate influența fertilitatea pe termen lung.

Avorturile repetate pot duce la infertilitate?

Lipsa sprijinului din partea partenerului de viață, domiciliul instabil, apariția sarcinii la o vârstă fragedă sau lipsa banilor sunt doar câteva dintre motivele care le determină pe femei să renunțe la o sarcină. Medicul Andreas Vythoulkas atrage atenția că această decizie poate avea consecințe negative asupra organismului, existând situații în care după un avort, femeile nu au mai putut rămâne însărcinate, iar dacă acest lucru s-a întâmplat, sarcina nu a putut fi păstrată.

Pe lângă faptul că avortul este o experiență traumatizantă, acesta poate afecta endometrul, iar femeia poate deveni infertilă.

“Din păcate, este și demonstrat științific că avorturile repetate pot să influențeze partea de fertilitate. Mai mult decât atât, sunt și cazuri în care femeile respective nu au mai putut să țină o sarcină(…). Înainte să facă un avort, femeile ar trebui să se ducă să facă o ecografie, să vadă bebelușul, pentru că vorbim despre un bebeluș, mai ales la săptămânile mai mari de sarcină, 7-8 săptămâni, care are mâini, are picioare, îi bate inimioara, începe să se miște și să fim conștienți de ceea ce facem. Din punct de vedere al fertilității, avorturile și mai ales chiuretajele pot să afecteze destul de mult fertilitatea. Ce facem cu chiuretajele? Punem un fier, care se numește chiuretă, este un instrument pe bază de fier, se intră cu fierul respectiv în uter ca să eliminăm sarcina respectivă. Cel care face asta nu vede și practic poate să afecteze foarte mult și endometrul, spațiul unde se implantează embrionul și crește bebelușul. Din păcate, de foarte multe ori, poate fi afectat ireversibil, adică uterul nu se mai reface și nu se întâmplă niciodată implantarea. Am paciente, destule pot să zic, care au făcut mai multe avorturi în tinerețe și astăzi, este foarte posibil să nu poată să aibă niciodată copii.”, a spus dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Urmărește materialul video de mai sus pentru a asculta explicația medicului Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce este ulcerul venos și care este cel mai adecvat tratament. VIDEO

Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, specializare flebologie: cum decurge o operație de varice. VIDEO

De la ce vârsta este recomandat să dai copilul la gimnastică

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Lifestyle sănătos