Dan Negru: „Libertatea va fi la televiziune, nu în online. Cred că online-ul va fi foarte mult cenzurat”

După 25 de ani pe micile ecrane, Dan Negru pare că nu mai are secrete. Prezența lui dinamică pe platoruile de televiziune ne dezvăluie un om cu vocație, care își iubește meseria și o studiază continuu. Însă dincolo de scopul evident al aparițiilor sale – acela de a face divertisment – Dan Negru înțelege industria în care lucrează, schimbările prin care trece aceasta și felul în care TV-ul și online-ul gravitează unul în jurul celuilalt. Pe Dan Negru îl puteți urmări în continuare la Kanal D unde moderează emisiunile: „Jocul cuvintelor', „Tu urmezi!' şi „The Floor'.

Ce îți doreai să devii când erai mic și cum de ai ajuns om de televiziune, a fost ăsta visul tău?
Când eram mic doream să mă fac șofer de TIR. Și acum îmi plac TIR-urile și, de multe ori, când mă duc pe Valea Oltului, mai opresc și mă mai sui prin TIR-uri. Când eram mic îmi plăcea să fiu om de radio și îl imitam pe Andrei Voiculescu, a fost DJ la Radio Europa Liberă când eram eu puști. Cu vremea, am ajuns să fiu prieten cu Andrei. Omul care mi-a fost idol când aveam vreo 13 ani, pentru că îl ascultam și îl imitam, acum îmi este chiar prieten.

Ești una dintre cele mai longevive prezențe din televiziune, cum s-a schimbat industria aceasta în tot acest timp?
În primul rând, și-a pierdut mulți dintre telespectatori. Nu pentru faptul că a apărut online-ul, ci pentru faptul că românii au mai multe posibilități de a-și petrece timpul liber. Acum 20, 25 de ani, când am început noi să facem televiziune, nu existau restaurante unde să ieși, erau câteva și extrem de scumpe, nu puteai să ieși din țară în vacanță pentru că îți trebuia viză. Singura distracție a omului la vremea aceea era televizorul. Între timp, este adevărat, a apărut și online-ul, dar și-au făcut apariția și alte forme de distracție. Nu erau mall-uri, cinematografe unde să iasă oamenii seara. Celelalte forme de distracție au „omorât' mai degrabă televizorul decât a făcut-o online-ul.

Fenomenul fake news ia amploare, și, ce e mai grav, de multe ori nici nu ne dăm seama că îi suntem victime. Cum vezi tu, ca om de televiziune, efectele știrilor false asupra publicului și ce criterii ai pentru a distinge între o știre reală și una „fabricată'?
Va fi tot mai puternic efectul fake news-ului. Eu sunt aproape săptămânal lovit de fake news. Cel mai bun barometru pentru mine, în privința fake news-ului, este mama, o femeie în vârstă care depistează fake news-urile și depistează și jurnaliștii care sunt plătiți de politicieni. Până și pe ăia mama, cu „mirosul' ei simplu, de femeie în vârstă, îi prinde. Cred că doar inte­li­gența oamenilor o să reușească să stingă fake news-ul.

Generații întregi au crescut cu tine la televizor și acum adolescenții și preadolescenții poate că te descoperă cu ajutorul social media, unde ești activ și ai o bază de fani. Simți că ai o responsabilitate față de toți oamenii aceștia care te urmăresc și care, poate, te văd ca un model?
Da, clar! Multă lume mă întreabă de ce nu am spus unele lucruri acum 15 ani. Pentru că nu aveam unde. Televiziunile nu erau ale mele. Eu la televiziune sunt plătit să fac divertisment. Blamabili sunt jurnaliștii care au văzut acum 20 de ani că țara era furată și nu au zis nimic, deși ei lucrau în presă. Ăia sunt de învinovățit, nu oamenii care făceau divertisment și care acum, descoperind social media, spun. Singura modalitate de a vorbi acum și de a spune lucruri este… Social Media. Sigur că este o responsabilitate, copiii se uită la tine.

Cum păstrezi o imagine publică coerentă și pozitivă?
Nu e ușor lucru atunci când se caută mereu subiecte senzaționale – fie ele adevărate sau nu. Lumea depistează fake-ul foarte ușor și te „prinde' dacă nu ești tu ăla care pretinzi a fi. Cel mai important este să fii tu însuți, pentru că ceilalți sunt deja luați.

Există un format de emisiune după care ești nostalgic? Spre care te uiți și îți spui că a fost o combinație reușită de factori?
Nu m-aș mai întoarce niciodată la un vechi format al meu, deși, și o spun acum chiar cu aroganță, și să îmi ierte cei care citesc aroganța asta, eu nu am avut nici un format ratat. În ăștia 25 de ani, dacă le luăm pe rând, nici unul nu a fost ratat, începând cu „Jocul cuvintelor' din prezent și continuând cu „Next star', „Ciao, Darwin!', revelioanele. Nu am avut nici unul care să fie un eșec. Dumnezeu m-a ocrotit. Nici nu am avut formate uriașe. Lazarov m-a învățat în primul rând să nu fiu omul unui singur format. Și am făcut emisiuni și cu copii, și cu cuvinte, și cu blonde, și revelioane – și toate au fost hit. Ăsta este secretul: să nu fii prizonierul unui singur format. Nu sunt nostalgic, cred că vremea lor a trecut.

Ai făcut și nenumărate interviuri în cei 25 de ani de carieră în mass media, ai unul care ți-a rămas în mod deosebit în minte? Ne poți împărtăși de ce?
Am mai multe și îmi sunt dragi. Este seria „Legende', în care am adus în fața oamenilor personalități de la Gheorghe Zamfir la Florin Piersic, de la Dumitru Prunariu la Tudor Gheorghe. Am avut norocul să întâlnesc oameni frumoși. Cred că am întâlnit cei mai importanți oameni pe care i-a avut showbiz-ul românesc în ultimii 25 de ani. Am filmat cel puțin o dată cu fiecare dintre ei, fie că se numea Gică Petrescu, Radu Beligan, Florin Piersic sau Dumitru Prunariu.

O întrebare pentru idealistul din tine: cum ți-ar plăcea să evolueze programul canalelor tv în următorii ani?
Cred că libertatea, în anii care vin, va fi la televiziune, nu în online. Cred că online-ul va fi foarte mult cenzurat, vor fi foarte multe cuvinte, idei pe care boții, cenzorii online-ului, le vor cenzura. Cred că libertatea va fi la televiziune, cu condiția ca libertatea să nu fie cumpărată de patroni care vor să ducă stația TV în anumite zone politice. Televiziunile care vor fi apolitice în anii viitori vor câștiga cel mai mult.

Cum gestionezi accesul copiilor tăi la media? Sunt show-uri pe care le interzici celor mici sau îi lași să-și facă singuri selecția? Ce produse media „consumați' împreună, în familie?
Nu le interzic nimic, dar nu sunt mari consumatori de televiziune, sunt consumatori mai degrabă de online. La mine acasă vin vedete foarte multe, oameni pe care copiii mei nu-i cunosc. Când mă sună Dorian Popa sau Selly să vină la mine în vizită, cei mici sunt gură cască la ei. Asta este generația.

Ești preocupat să dai mai departe experiența ta, poate unică în România, către noile generații de oameni de televiziune? Ai înclinația aceasta spre mentorat?
Da. Mă întâlnesc de multe ori cu studenții, predau la Universitate în Timișoara, mă întâlnesc cu ei. Dar sunt tot mai puțini cei care vor să activeze în zona asta de televiziune. Cred că se duc în zona de online, e mai ușor. Televiziunea este un mecanism destul de greu.

Cu toții știm latura ta dinamică de la televizor, de prezentator neobosit și energic. Dar, de obicei, în viață trebuie să existe un echilibru. Cu ce altă parte din viața ta este echilibrată energia asta debordantă? Și cum te refaci după un maraton tv cum au fost revelioanele, de exemplu?
Mie îmi plac, nu simt nevoia să mă refac. Nu este ceva ce mă consumă foarte mult. Liniștea o găsesc acasă întotdeauna. Soția mea nu are nicio legătură cu lumea televiziunii și este foarte simplu să găsesc echilibrul. Cred că nu poți să reușești dacă nu ai o jumătate bună acasă. Nu merge dacă ai presiune acasă. Soția mea e medic, nu are nicio legătură cu lumea asta, eu nu am legătură cu medicina și ne completăm unul pe celălalt și ne oferim obiectiv părerea unul celuilalt.

Ce calități crezi că ar trebui să aibă un prezentator de televiziune de succes?
Dacă aș ști calitățile, le-aș vinde mâine la magazin. Mâine aș face o școală de televiziune și aș zice că numai eu dețin succesul. Nu îl dețin, habar nu am.

Ce barometru folosești pentru a-ți măsura succesul?
Eu nu cred că am eu succes. Cred că am avut șansa unor formate care s-au „lipit' pe piața de televiziune din România, deși nu au fost mari succese în străinătate, nu au fost formate foarte mari. Am prezentat formate care au reușit pe piața din România tocmai pentru că nu erau „pomul lăudat'. Asta m-a salvat; am reușit să fac, împreună cu echipele mele, din niște mașinuțe, niște limuzine.

Ce emisiuni de televiziune – din țară sau din străinătate – urmărește Dan Negru?
Toate, spre disperarea soției mele, mă uit la toate prostiile. Nu ratez nimic, niciun format de televiziune. Când nu le pot urmări, le pun la înregistrat și seara mă uit. Eu mă uit cu ochii de profesionist, mă uit cum arată, sunt atent la cum sunt puse luminile, la ce zice prezentatorul, cum explică formatul. Asta este disperarea cea mai mare a celor de acasă, că am niște recordere cu care poți să înregistrezi toate programele de televiziune. Firește că nu urmăresc cuvânt cu cuvânt, dar seara stau până la trei și văd tot ce a fost în timpul zilei.

Cristian Diaconescu: Fiți critici și sceptici în fața informațiilor care vă par prea bune sau prea șocante…'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje