Cum treci peste momentele dificile?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2009/07/shutterstock-18489715.jpg)
Fiecare dintre noi trecem prin momente in care simtim ca viata este nedreapta. Ti se pare ca tot aluneci intr-o gaura neagra, fara sfarsit, si nu vezi nici o urma de speranta. Te-a parasit partenerul, ti-ai pierdut locul de munca, nu te mai intelegi cu copilul sau te-ai certat ingrozitor cu mama sau cea mai buna prietena.
Prima reactie este sa te revolti, apoi sa te simti deprimata. Asa ca vei cauta sa te recompensezi singura, daca cei din jur nu o fac. O mancare buna, dulciuri, haine sau bijuterii noi, pantofi extravaganti – toate sunt autorecompense care, pe moment, te ajuta sa vezi viata in roz.
Dar lucrurile nu se rezolva doar prin astfel de mici trucuri. Consecintele acestor comportamente, daca devin un raspuns obisnuit la orice dificultate pe care o intampini, pot fi dezastruoase pentru silueta sau pentru bugetul personal. In plus, devenind un obicei, pot avea rolul unor mecanisme de aparare disfunctionale, care nu rezolva problema, ci doar nefericirea de moment.
In perioadele in care te confrunti cu o problema legata de viata personala, sociala sau profesionala, se intampla sa fie afectate respectul si increderea in sine. Te simti vulnerabila si gandurile negative pun stapanire pe tine. Este firesc sa cauti o modalitate prin care sa iti recapeti echilibrul. Agresiunea pe care o suferi din partea altora are nevoie de o compensare, care sa te faca sa te simti mai bine.
Autorecompensele sunt binevenite si chiar recomandate – e bine sa fii toleranta cu tine si, mai ales, sa stii sa te iubesti si sa iti satisfaci nevoile emotionale din cand in cand. Dar autorecompensele pot fi inselatoare. Te simti ceva mai bine pe moment si asta te poate face sa amani rezolvarea reala a problemei cu care te confrunti.
Cum poti infrunta momentele dificile si altfel decat prin autorecompense
Acorda-ti timp sa iti traiesti tristetea. Este un sentiment normal atunci cand suferi o pierdere sau o dezamagire. Daca iti ignori tristetea, ea nu va trece, ci doar se va ascunde intr-un colt al sufletului tau. Si nu stii cand va iesi la suprafata…
Oricine are ganduri negative. Dar, daca aceste ganduri devin o obisnuinta si iti vine din ce in ce mai greu sa le controlezi, este mai bine sa recunosti ca ai o problema si sa incerci sa o rezolvi. Cere sfatul unui psihoterapeut sau incearca singura sa te sugestionezi pozitiv.
Dupa ce ai plans, ridica fruntea si cauta solutii. Reformuleaza, intr-un mod pozitiv, gandurile negative si propune-ti pasi concreti de rezolvare a situatiei cu care te confrunti. Renunta la ideea ca totul ti se intampla numai tie. Viata este imprevizibila si intamplarile ei ne influenteaza pe toti.
Cauta sa inveti cate ceva despre tine, dar si despre cei din jur, din orice situatie negativa cu care te confrunti. Din fiecare experienta vei avea de invatat cate ceva.
3 autorecompense pe care e bine sa le eviti
O ciocolata in plus, un brat de haine noi sau o prietenie legata la intamplare nu sunt cele mai bune solutii pentru a invinge tristetea. Uita de ele la suparare!
Ciocolata
Starile depresive implica un oarecare dezechilibru al substantelor-„combustibil cu ajutorul carora functioneaza creierul. Ciocolata stimuleaza serotonina si endorfinele (hormoni ai fericirii), care pot da o stare de bine din punct de vedere emotional. De aceea, in momentele de tensiune nervoasa sau de deprimare, ciocolata functioneaza foarte bine si te ajuta sa iti refaci, pe moment, senzatia de echilibru emotional si starea de veselie.
Dar este o mare diferenta intre a manca o bucata de ciocolata si a petrece o noapte intreaga plangand si infulecand cateva ciocolate, inghetate sau tot felul de alte dulciuri. De cele mai multe ori, a doua zi dimineata te cuprind remuscarile, te supui infometarii si ajungi la aceeasi stare de la care ai plecat.
Mancarea in general – si nu numai dulciurile – este folosita adesea pe post de autorecompensa. Ceea ce ai pierdut sau nu poti obtine, nemultumirile si frustrarile de orice natura se pot manifesta prin dorinta de a manca exagerat.
Shoppingul
S-a inventat pentru femei! Si, cand vine vorba de haine, accesorii sau incaltaminte, abia daca te poti abtine. Orice femeie doreste sa isi evidentieze feminitatea, sa fie eleganta, sa arate bine.
Cand te cuprinde tristetea, o raita prin magazine este un bun antidot, cu conditia sa cumperi cu masura. Dar, de multe ori, „sesiunile de shopping devin o incercare disperata de a recupera ceva ce iti lipseste in plan emotional si al respectului de sine. Daca cea mai mica frustrare iti cere, in schimb, o bluza noua sau bijuterii extravagante, este momentul sa te opresti si sa te intrebi care este de fapt problema.
Exsita cineva in viata ta caruia vrei sa ii faci in ciuda? Ai ceva de dovedit cuiva? Dupa ce te simti epuizata de alergatura prin magazine si ajungi acasa, constati ca ai cheltuit enorm si nu te-ai ales decat cu o satisfactie de moment. In timp ce sifonierul tau se umple de lucruri inutile, starea ta negativa continua sa se alimenteze cu tensiune si frustrari.
Noile relatii
Este bine sa fii deschisa, sa ai multi prieteni si sa iti doresti sa-ti inmultesti contactele sociale. Dar daca te simti deprimata pentru ca tocmai te-ai despartit de partenerul tau sau pentru ca ai fost tradata de cea mai buna prietena, gandeste-te de doua ori inainte de a te grabi sa te implici in alte relatii.
Cand esti dezamagita de o relatie, este posibil sa intervina acelasi mecanism de autorecompensa care sa iti sopteasca in ureche: „o sa-i arat eu ce a pierdut!. Dar trebuie sa stii ca prima persoana intalnita dupa o dezamagire sentimentala nu este intotdeauna cea mai buna alegere, doar pentru simplul motiv ca iti spune ceea ce ai dori tu sa auzi.
Pierderea unei relatii te face sa fii foarte vulnerabila si cea mai buna solutie e sa iti acorzi timp pentru a putea intelege ce s-a intamplat cu tine si cu celalalt, pentru a-ti pune ordine in ganduri. Altfel, va actiona acelasi mecanism de autorecompensa disfunctionala, care te va conduce spre o alta dezamagire.
Femei ca tine
„Atunci cand sunt trista si dezamagita…
„…Mi-am dat seama ca, de fiecare data cand se rupe o relatie de prietenie, am tendinta sa intru intr-o cofetarie. Si nu aleg orice cofetarie, ci pe cele mai elegante si mai scumpe. Ma simt ca atunci cand eram copil si mama ma lasa sa aleg ce doream eu. Ies din cofetarie cu un pachet enorm si mananc totul de una singura, la o singura masa. Apoi ma apuc de diete. (Alexandra, 28 de ani)
„… Cand ma cert cu sotul meu, indiferent de motiv, imi fac timp sa ma duc prin magazine, chiar daca asta inseamna cheltuieli neprevazute. Imi cumpar tot felul de haine pe care nu le imbrac niciodata, pentru ca sunt prea extravagante pentru stilul meu. Uneori ma intreb daca faptul ca, la momentul respectiv, am facut asemenea alegeri inseamna ca vreau sa fiu altcineva. (Rodica, 34 de ani)
„…Ma plimb de una singura, ore intregi, pe strazi. Mi se intampla sa nu stiu pe unde am ajuns si cum sa ma intorc acasa. Cum ajung inapoi, deschid frigiderul si aprind televizorul. Asa ma prinde dimineata…. (Nicoleta, 30 de ani)
Cum sa te recompensezi „sanatos
- Alege fructe in loc de dulciuri.
- Practica exercitii fizice! Nu numai ca iti vor imbunatati forma fizica, dar te vor ajuta sa-ti ridici moralul.
- Plimba-te prin parc, de una singura, pentru a te bucura de natura si aer curat. Vei avea timp sa reflectezi asupra evenimentelor sau persoanelor care te-au agresat.
- Fa o baie fierbinte si alege o carte buna.
Psiholog Loredana Banica; foto: Shutterstock.