Terapia atacului de panica

Terapia atacului de panica

Atac de panicaGeneralitati: Starea de panica constituie o stare generala de rau fizic fara o baza organica. Modalitatile sunt diverse – batai accentuate ale inimii, probleme respiratorii, sentimentul acut de pierdere a controlului sau de moarte inerenta. Atacul de panica genereaza de multe ori contactarea serviciilor de urgenta desi el nu ameninta viata.

Atacul de panica este o manifestare a anxietatatii. Dilema o constituie insa anxietatea in sine – de unde vine ea si ce o determina. Acest fapt situeaza atacul de panica in domeniul psihologiei si psihoterapiei.

Rolul psihoterapiei este de a „lucra” cauzele anxietatii. Anxietatea are o istorie, are cauze. Ea nu apare din senin si aparitia sa nu poate sa fie identificata cu un eveniment care a generat-o. Ca urmare, dificultatea sa consta in urmarirea acestor cauze care par pierdute. Somatizarea anxietatatii exprima de asemenea, o pierdere a sensului astfel incat starea pare lipsita de orice motivatie.

Simpla expunere a cauzelor nu justifica intelegerea anxietatatii. Ca urmare este necesara crearea unui dispozitiv care sa permita acest lucru. Acest cadru este permis de relatia terapeutica in sine. Pentru aceasta exista cateva modele pe care psihoterapeutul le poate evalua impreuna cu pacientul.

Modalitati de lucru:

  • Psihoterapia individuala, cu o frecventa de 2-3 intalniri pe saptamana, permite crearea unei relatii psihoterapeutice prin care o persoana poate sa cunoasca si sa inteleaga formele de manifestare ale starii sale. Durata unei terapii nu poate sa fie estimata dar pentru ca aceste rezultate sa fie stabile, constante durata depaseste cadrul unei terapii de scurta durata. Pacientul parcurge impreuna cu psihoterapeutul un interviu preliminar dupa care se intra in lucrul terapeutic.
  • Terapia familiala psihanalitica – din aceasta perspectiva manifestarea anxietatii poate sa fie un simptom familial, un simptom al grupului familial ceea ce face ca psihoterapia sa se desfasoare impreuna cu membrii familei. Frecventa unei asemenea interventii este de o sedinta pe saptamana iar in unele cazuri la doua saptamani. Grupul familial este o prezenta inerenta iar ei se intalnesc cu o echipa formata din 2 – 3 psihoterapeuti.
  • Terapia psihodramatica de grup. Din aceasta perspectiva, anxietatea provine din blocarea starii de spontaneitate. Pentru a se obtine o stare de reducere a anxietatatii se pleaca de la premisa ca este necesar ca starea de spontaneitate sa reapara. Acest lucru se realizeaza prin joc, prin descoperirea starii de spontaneitate din copilarie.

Una din modalitatile de evaluare ale starii este data de testul proiectiv Rorschach. Prin aceasta se permite o evaluare a starii de sanatate psihologica, o estimare a cauzelor care pot genera starea de anxietate. De asemenea o estimare a conditiilor optime pentru orientarea spre un tip de psihoterapie sau altul. Aplicarea testului permite pe de o parte intelegerea in scopul cunoasterii a specificului national pentru care aceasta stare este tot mai frecvent diagnosticata si pentru ca pacientul sa poata sa fie orientat.

De psiholog Claudiu Ganciu
CPAP – Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
Foto: Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie