Cum supraviețuiești singură de Valentine’s Day

de Daniela Palade Teodorescu

Se știe că perioada sărbătorilor e una grea pentru toți cei care sunt singuri; nu e de mirare că rata sinuciderilor, abuzului de alcool, droguri sau antidepresive crește exponențial.

Mai ales că societatea de consum, care trebuie să vândă orice în numele dragostei, are grijă să îți amintească cu vârf și îndesat cât de inadecvat ești în peisajul în care toți se plimbă mână în mână și își aruncă priviri languroase printre trandafiri roșii și punguțe cu diverse cadouașe.

Cum faci față avalanșei de inimioare roșii și roz

Mergi la cumpărături și toate mall-urile sunt invadate de inimioare roz și ursuleți de pluș cu „Te iubesc!'? Pe stradă e plin de trandafiri roșii și mesaje de amor mai mult sau mai puțin comercial? La job, colegii povestesc despre planurile lor de a celebra în cuplu sărbătoarea iubirii? La televizor, te împresoară reclamele la șampanie, ciocolată, delicii culinare în doi, oferte de turism romantic?

Și până și butonul de messenger s-a transformat într-o inimioară roz-bombon? Iar tu tocmai ce ai ieșit dintr-o relație care ți-a făcut inima și creierul țăndări? Sau jumătatea ta încă se lasă așteptată? Iar toate mesajele siropoase de dragoste te copleșesc la tot pasul până la saturație?

Trucuri de amăgit singurătatea

Să te refugiezi în casă singur, să mergi în vizită la prieteni, să te arunci în muncă, să citești o carte bună, să vezi un film (preferabil nu unul romantic), să îți cumperi ceva care își place și pe care fostul nu s-ar fi îndurat niciodată să ți-l ia, să îți alini mâhnirea în dulciuri sau un vin bun, să faci o petrecere în pijamale cu fetele, să ieși la o plimbare sau la o drumeție pe munte – pe Internet găsești zeci de tips-uri despre cum să supraviețuiești singură de Ziua Îndrăgostiților.

Toate funcționează până la un punct, cu condiția să aibă la bază dezideratul suprem – acela de a te iubi pe tine, de a te accepta, de a te ierta. Nimic nu egalează sentimentul de a te simți bine cu tine, de a te înțelege pe tine în urma lecțiilor de viață trăite, de a descoperi copilul interior din tine pe care l-ai tot evitat de teama confruntării cu el și cu nevoile lui.

Partea benefică a singurătății

Fă-ți cel mai frumos dar și îndrăgostește-te de tine. Simte-te cea mai prețioasă resursă din viața ta, prețuiește-te tu și nu mai aștepta recunoașterea și validarea celorlalți. Fii bine cu tine și starea de seninătate care va emana din această atitudine te va face remarcată. Vezi în singurătate nu un blestem, ci calea spre evoluție și dezvoltare.

Fă din singurătate un aliat în înțelegerea de sine și nu un dușman. Confruntarea cu tine însuți în singurătate e poate cel mai greu test, dar merită pentru că te reconectează la ceea ce ești cu adevărat, la esență. Vindecarea, în plan emoțional, nu înseamnă absența durerii sau negarea ei, ci acceptarea ei.

Și imaginează-ți că din inima ta ta frântă se deschid două aripi care te vor duce acolo unde vrei. Sau acolo unde nici măcar cu gândul nu gândești. Sau acolo unde sufletul tău vrea și gândurile nu l-au lăsat.

Citește continuarea pe pagina următoare

Recomandarea specialistului

Loredana Vlădăreanu, Happiness & Empowerment Coach, Personal & Professional Development Trainer la Personal Development & Coaching

psiholog loredana vladareanu

Orice final de relaţie doare. Fie că mult, fie că puţin, este firesc să doară. Chiar dacă tu ai pus capăt. Iar dacă el a făcut asta, cu atât mai mult. Şi dacă mai vine şi ziua celebrării iubirii, este clar că vei resimţi şi mai acut proaspăta despărţire.

Şi atunci trebuie să te pui cât mai repede pe picioare. Nu ajută nici orele interminabile de discuţii cu prietenele şi nici ieşirile în club. Acestea sunt doar aşa, surogate. Când revii acasă şi eşti iar doar tu cu tine, le vei uita imediat. Aşa că mai bine te apuci serios de treabă, profund şi intenţionat.

Şi primul pas este să începi să îți asumi. Nu motivul despărţirii şi nici proaspăta singurătate. Ci şansa. Noua şansă primită. Dacă ceva s-a terminat, este pentru că nu a fost să fie. Dacă îţi era bine şi dacă şi lui îi era bine, eraţi acum încă împreună. Deci este clar că unuia dintre voi nu i-a fost bine în această relaţie. Acceptă această realitate. Pozitiv, ca pe o nouă şansă de a întâlni persoana alături de care să îţi fie bine în egală măsură în care şi lui îi este bine.

Apoi, următorul lucru de făcut este să nu cauţi vinovaţii. Că a fost el sau că ai fost tu, este irelevant acum. Lasă să judeci asta când vei putea să fii suficient de raţională şi lucidă. Dacă abia ai ieşit dintr-o relaţie, nu ai cum să fii încă detaşată şi lucidă. Pentru că încă te doare, fie că tu ai decis finalul, fie că el. Deci lasă orele de gândit şi disecat pe toate părţile, de cerut părerea prietenelor sau de căutat argumente că (și) el a avut partea lui de vină. Nu eşti obiectivă acum şi nu te ajută cu nimic.

Pune reflectoarele pe tine

Iar ca toate acestea să îţi iasă bine, trebuie să îşi schimbi focusul şi să pui reflectoarele toate pe tine. Nu la relaţie şi nu la el trebuie tu să te gândeşti acum! Ci la tine! La cine eşti, la ce lucruri minunate ştii şi poţi să faci, la felul în care poţi să îţi oferi tu ţie însăţi iubire.

Uite, ia o coală de hârtie şi scrie sus cu caractere mari: EU SUNT. Şi apoi începe să pui acolo toate lucrurile bune despre tine, pe care tu eşti convinsă că le ai. Nu trebuie să le manifeşti tot timpul. De exemplu, pe coala mea, eu am pus veselă, energică, atentă etc. Evident că am şi eu momentele mele când n-am chef nici să râd sau parcă aş lenevi o zi întreagă, dar în majoritatea timpului aşa sunt.

Dă-ţi voie să fii cât mai creativă. Gândeşte-te la tot ceea ce ştii şi poţi să faci şi care sunt calităţile, caracteristicile tale pozitive care te ajută să le faci. Şi pune-le acolo, pe coala cu EU SUNT.

Apoi, dacă tot te-ai gândit la ce ştii şi poţi să faci bine, ia o altă coală de hârtie şi scrie toate succesele tale. De când te ştii şi până în prezent. Că ai luat în clasa a II-a premiul întâi la şcoală, că ai organizat o petrecere sau o ieşire cu colegii de liceu, că ai ajutat o prietenă când îi era greu, orice. Plimbă-te prin toată viaţa ta şi aminteşte-ţi toate acele lucruri pe care tu le-ai reuşit. Sunt ale tale, sunt concrete şi fără urmă de-ndoială.

Şi lasă ambele liste deschise, iar în fiecare zi mai adaugă ceva pe fiecare. Trezeşte-te cu 5 – 10 minute mai devreme şi citeşte-le imediat. Şi seara când te bagi în pat, citeşte-le iar. Pentru că atunci mintea ta este deschisă să le înmagazineze mult mai rapid şi uşor.

Iubește-te pe tine, nu aștepta recunoașterea celorlalți

Deci, lecţia de bază, atunci când abia ai terminat o relaţie şi mai vine şi Ziua Îndrăgostiţilor, este să te focusezi pe tine, nu pe el sau pe relația tocmai încheiata. Să te gândeşti cât e ziua de lungă, în pauze, oricând, la tot ce este frumos în tine. Fiindcă astfel, îţi vei regăsi puterea. Puterea şi curajul de a merge mai departe.

Mai poţi să mergi să îţi cumperi ceva drăguţ doar pentru tine sau casa ta. Sau să îţi oferi ceva ce ţi-ai dorit de mult timp: o vacanţă, o ieşire, un bungee jumping sau un SPA. Dar ţine minte că toate acestea sunt doar surogate. Acasă, singură între patru pereţi, tot ursuleţul de pluş cu Te iubesc' din magazine îţi va veni în minte.

De asta spun: focus pe tine! Putere şi curaj. Curaj autentic, prin care să o iei altfel de la capăt. Cu iubire. Cu respect. Cu încredere şi siguranţă de sine. Pe care tu să ţi le dai ţie, nu altcineva. Asta, dacă vrei ca în următoarea relaţie să îţi fie bine.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Relatii