Cum scapam de bacterii fara iritatii, alergii sau intoxicatii?

bacterii

Doctorul pediatru Ana Culcer, Seful Sectiei de Neonatologie a Spitalului Municipal Bucuresti ne vorbeste despre pericolul la care ar putea fi supusi copii din Romania in interiorul locuintei, in cazul in care aceasta nu este corespunzator igienizata, mai ales pe timpul verii cand, datorita temperaturilor ridicate, resturile alimentare si murdaria pot deveni hrana pentru o serie de microbi.

Aceste studii au ridicat semne de intrebare multor femei si mai ales mamelor de copii mici care au inteles ca trebuie sa-si protejeze familiile dezinfectand riguros toate suprafetele din casa. Pe lista locurilor dintr-o locuinta pe care se gasesc bacterii din abundenta se afla si obiecte care stau permanent in preajma micutilor, dar care nu pot fi curatate cu dezinfectantii uzuali pe baza de hipoclorit de sodiu (substanta denumita uzual “clor”):
Jucariile de plastic pe care se afla peste 575 de bacterii/cm2;
Olita copilului pe care se afla peste 333 de bacterii/cm2;
Scaunul copilului pe care se afla peste 333 de bacterii/cm2.

„Igiena acestor obiecte care intra in contact direct cu bebelusul in fiecare zi: jucariile, cadita, olita – este extrem de importanta. Acestea trebuie spalate si dezinfectate cu grija pentru ca pot reprezenta un mediu de dezvoltare pentru numeroase microorganisme periculoase.

Trebuie sa acordam insa o atentie deosebita produselor pe care le folosim si sa citim lista de ingrediente. Evitand hipocloritul de sodiu, evitam iritatii puternice la nivel respirator si cutanat, alergii si chiar intoxicatii. De asemenenea, daca producatorul solutiei de curatare folosite indica in mod specific acest lucru, trebuie sa clatim suprafetele dupa spalare si sa nu le folosim in combinatie cu alte produse, caci pot deveni iritante”, explica Dr. Culcer.

Alte locuri din casa in care bacteriile se regasesc in numar mare sunt podelele din baie: 166 666 si bucatarie: peste 1 666 de astfel de microorganisme pe fiecare centimetru patrat.

„Copiii mici ori merg de-a busilea, ori baga manuta in gura dupa ce au atins diferite obiecte din casa. Este foarte greu sa ii educi, asa ca trebuie sa ai grija ca suprafetele pe care le ating sunt cat mai bine curatate si dezinfectate. Podelele, atat cele din baie si bucatarie, cat si cele din restul casei sunt de obicei pline de bacterii care pot produce, mai ales in randul copiilor mici, boli precum enterocolite, infectii respiratorii, infectii cutanate sau alte tipuri de boli in functie de microorganismul prezent”, spune Dr. Culcer.

Doctor pediatru Ana Culcer

Ana Culcer este medic primar pediatru-neonatolog, seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti. Cu 40 de ani de experienta in domeniul pediatriei si nenumarate cursuri facute in SUA si Europa, medicul Ana Culcer este membru fondator al Organizatiei Non Guvernamentale – Asociatia Secretul Evolutiei. In cadrul acestei organizatii, doctorul Ana Culcer a realizat o serie de proiecte cu scopul de informare si educare a tinerilor mamici incepand cu promovarea Alaptarii si continuand cu cele mai importante etape ale dezvoltarii copiilor armonios pe toata durata vietii. Asociatia Secretul Evolutiei este o Organizatie Non Guvernamentala care promoveaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor nostri. Prin organizarea de evenimente si intalniri cu medici specialisti, faciliteaza accesul parintilor la informatii, materiale informative, testari si recomandari ale produselor necesare zi de zi in cresterea copiilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate