Cum să-ți aperi căsnicia atunci când nu te înțelegi grozav cu soacra

Cum să-ți aperi căsnicia

Când atitudinea soacrei te afectează emoțional în mod repetat, există riscul să îți distrugi căsnicia. Iată cum să-ți aperi căsnicia, cum să te protejezi pe tine și familia ta:

• Detașează-te emoțional. Gândește-te la ea ca la o cunoștință și nu ca la „cealaltă mamă', pentru că nu este părintele tău. Fii politicoasă, respectuoasă, dar distantă. Și nu îți crea așteptări.

• Distanțează-te fizic. Nu ești obligată să participi la toate reuniunile de familie și nici să o vizitezi săptămânal. Dar nici nu ai dreptul să îi interzici soțului tău să facă aceste lucruri, în solidar cu tine.

• Stabilește limite, verbalizează-le, respectă-le. Nu face compromisuri dacă ai definit limitele pe care le vrei respectate.

• Nu coborî la nivelul ei. Este tentant să te lupți cu focul, să fii la fel de dură, de nepoliticoasă, de rea pe cât este soacra ta cu tine. Indiferent ce îți aud urechile în discuțiile aprinse pe care le aveți, arme să-ți fie faptele, nu cuvintele.

• Nu-i ascunde soțului tău nemulțumirile față de atitudinea soacrei. Nu o critica (îl doare, este mama lui!), dar nici nu o proteja. Fă-l să înțeleagă că te deranjează și te doare comportamentul ei față de tine. Obține sprijinul lui, care este foarte important.

• Găsește alte abordări dacă nu ești în stare să o confrunți. De exemplu, ai surprins-o de multe ori, atunci când vine la voi în vizită, că umblă în sertare, în șifonier, dulapuri. Ți-e jenă să îi spui că te deranjează cumplit acest spionaj, însă vrei să îl stopezi. Pune bilete în locurile în care știi că umblă: „Totul este în regulă aici, nimic interesant sau nou'.

• Nu lăsa furia să te distrugă, pentru că îți va distruge și căsnicia. După ce tocmai ai avut un scandal în familie pe tema soacrei, mergi și consumă-ți cumva energia. Ieși și aleargă, mergi la piscină și înoată, du-te la spa pentru o saună și un masaj. Detensionează-te pentru a putea discuta și eventual căuta soluții și strategii. Energia negativă nu vă este de niciun folos.

• Nu cere aprobare nimănui cum să-ți trăiești viața alături de soțul tău. Așa cum nu ai nevoie de aprobări, nu ai nevoie nici de îndrumări. O trăiți așa cum vă doriți voi doi. Atât.

• Descarcă-te în fața unei prietene. Sigur că soțul este prima persoană care trebuie să afle ce te deranjează când e vorba de soacră. Dar ia în calcul posibilitatea că nu este de fiecare dată în stare să audă cât de îngrozitoare este mama lui. Chiar dacă îți dă dreptate, admite că îl și doare. Nu e cazul să aduci tensiune și între voi doi, pentru că, în timp, asta poate eroda relația.

• Când simți că nu ai curajul să-ți înfrunți soacra, deși este necesar, repetă-ți în gând că nimeni nu are dreptul să-ți facă viața mizerabilă, nici măcar ea, în calitate de mamă a soțului tău.

• Și ca să revin de unde am plecat și să închid cercul, îți reamintesc că, indiferent ce ți se reproșează, prima și cea mai mare vină a ta în ochii soacrei este că i-ai luat de lângă ea băiatul și dreptul de cea mai importantă femeie din viața lui. Unele nu reușesc să înțeleagă că mama și soția au locuri diferite în inima lui. Ei bine, pentru a-i arăta că nu reprezinți o amenințare pentru ea, oferă-i un timp numai al ei cu fiul ei. Conveniți ca la fiecare a treia vizită a ei acasă la voi, tu să „dispari' din peisaj pentru o vreme, sub diferite pretexte. Și îi lași în intimitatea mamă-fiu, să-și vorbească.

Citeste si

Cum să te înțelegi bine cu soacra. Strategii de supraviețuire alături de o soacră acră

5 certuri pe care le au chiar și cele mai îndrăgostite cupluri și cum să le eviți

Cum te eliberezi de relațiile toxice de cuplu

Autor: Laura Bogaciu

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie