Cum te eliberezi de relațiile toxice de cuplu

 relațiile toxice

De-a lungul vietii mele am tot avut relatii toxice de tot felul. In viata personala si in cea profesionala. Nu-mi era bine si totusi nu puteam sa rup acele relatii. Ceva ma tot tinea acolo. În momentul in care am devenit mama, am constientizat mult mai puternic ca trebuie sa ies din relatia toxica de cuplu.

Iar acest „ceva' erau tot felul de convingeri limitative si patternuri invatate si bine inradacinate in subconstientul meu. Cele mai puternice patternuri erau „nu merit' pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, „ii voi dezamagi pe ceilalti'. Adica, inca de foarte mica invatasem ca viata mea este despre a indeplini asteptarile celorlalti de la mine.

Chiar daca nu recunosteam, nici fata de mine, nici fata de oamenii dragi, undeva in mine eram constienta de toxicitatea acelor relatii. Uneori ma zbateam sa ies de acolo, dar era doar un efort al mintii. Pentru ca in momentul in care trebuia sa actionez, temerile si fricile erau intotdeauna mai puternice decat vointa mea. Si asa este cu fiecare dintre noi.

Doar prin intermediul mintii si al vointei, nu reusim sa ne eliberam de relatiile care nu ne fac bine. Pentru ca adevarata legatura cu respectivele persoane este la nivel de suflet, nu de minte. Acolo avem de lucru!

Un prim pas atunci cand vrei sa abordezi o astfel de relatie este sa te uiti catre tine. Profund in sufletul tau. Si sa identifici ce anume te tine in acea relatie.

De ce anume îți este frică?

De singuratate? Pe principiul „rau cu rau, dar mai rau fara rau'? Ca vei respinge persoana respectiva… si ea/el va suferi? Ca vei fi judecata? De ceilalti? Ca iti vei pierde locul de munca? Sau este cumva vreo convingere limitativa ori o prejudecata de genul „trebuie sa te comporti asa si pe dincolo cu parintii, sa nu ii faci de ras'?

Ia-ti timp si reflecteaza tu cu tine. Care sunt temerile, fricile, gandurile-convingeri-limitative care nu te lasa sa pui capat acestei relatii?

Si dupa ce ai facut asta, pentru a putea transforma acea relatie, este nevoie sa mai faci ceva extrem de important. In orice nu ne face bine, chiar daca pare ilogic, avem totusi si anumite beneficii. Doar ca ele sunt profunde, la nivel subconstient.

De exemplu, eu am ramas in relatia cu fostul meu sot mai bine de 10 ani, desi era o relatie toxica, pentru ca imi hranea anumite valori, adica ma facea sa simt fata de mine insami:

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie