Cum sa prepari o marinata

marinataEfectul marinatului este de a adauga aroma si, in unele cazuri, de a fragezi carnea de pui si de peste. Marinatele pot fi folosite si peste anumite legume cum ar fi zucchini si anghinarea. In acest ghid veti gasi cheia succesului in marinat. Unul dintre trucuri este sa calculezi dinainte cand vrei sa gatesti carnea, pentru ca aceasta sa aiba timp sa prinda aroma.

O marinata poate fi o pasta, un lichid sau o esenta uscata (ca niste ierburi simple sau un amestec de plante). Poti de asemenea sa amesteci arome diferite pentru a crea propria combinatie.

De ce ai nevoie
Pentru a experimenta o marinata, iata ce ustensile trebuie sa ai la indemana:

  • un storcator de citrice
  • un cleste pentru a amesteca ingredientele
  • betisoare din bambus pentru a aseza mancarea pentru frigarui (inmoaie-le in apa inainte sa le foloseste ca sa nu arda)
  • o pensula pentru aluat pentru a unge cu marinata carnea
  • vase adanci in care sa pui carnea marinata. Acestea trebuie sa iti asigure o acoperire completa a ingredientelor. Daca marinata nu acopera toata carnea, intoarce-o la fiecare 30 de minute. Foloseste vase din ceramica sau sticla daca marinata contine suc de citrice, otet sau usturoi. Acidul continut de aceste ingrediente pot reactiona la metal si sa strice carnea.

Ce sa folosesti in marinata
Marinatele difera de la reteta la reteta dar in general au trei ingrediente de baza: uleiuri, acreala si condimente.

Uleiuri
Uleiul continut de o marinata este secretul natural al aromei si previne uscarea ingredientelor. Unele uleiuri pot adauga aroma. Uleiurile bune pentru marinata pot fi: de masline, de susan, arahide si uleiurile macerate (cum ar fi cel de chilli).

Acreala
Aceste ingrediente fragezesc carnea protejand proteinele ? astfel suprafata devine moale si permite aromei sa patrunda. Ingredientele acide pot fi: otet, vin, suc de citrice, iaurt si lapta batut.

Iaurtul si laptele batut pastreaza carnea umeda, in timp ce o marinata bazata pe citrice poate "coace" pestele nefript.

Condimente
Acestea ii dau o aroma unica. Usturoiul, ghimbirul si ceapa sunt puncte bune de plecare dar poti folosi si ierburi proaspete si chilli pentru un gust mai puternic, sau miere si zahar pentru a-l indulci. Condimentele includ coaja de citrice, mustar, sare si piper, ierburi si mirodenii.
 

Regulile de baza ale marinatului
Ca o regula generala, cu cat carnea este lasata mai mult timp la marinat, cu atat mai aromata va deveni. Oricum, timpul ideal de marinat depinde de ceea ce marinezi, de marimea ingredientelor si de tipul de marinata pe care o folosesti.

Pentru cele mai bune rezultate, urmareste aceste reguli generale.

  • Carnea slaba si frageda, cum ar fi cea de miel si fileurile de carne de vita, pieptul de pui sau fructele de mare, au nevoie de un timp mai scurt pentru marinat (de obicei doua pana la patru ore). Carnea mai tare cum ar fi picioarele, spatele si aripile au nevoie de sase ore.
  • Ai grija cand folosesti marinate acide. Carnea lasata prea mult timp in acest amestec isi poate schimba culoarea si textura. De exemplu, fileurile de peste, se pot schimba in cateva minute.

Ghid de timp pentru marinat

Ingrediente  Exemple Timp de marinat
Carne de miel, vita si porc Antricot, cotlet
Carne de friptura
2 – 4 ore
Carne de pasare  Fileuri, antricot, aripi, pulpe
Toata carnea
 2 – 6 ore
Fructe de mare Caracatita, creveti, calmar 1 – 2 ore
Peste Tot pestele 2 – 4 ore

Nu toate marinatele trebuie sa contina ingrediente lichide – unele consta numai in ingrediente uscate, ca ierburi sau condimente. Odata ce marinata este aplicata pe carne, pui sau peste, acopera vasul cu folie de plastic si da frigider.

Sfaturi de siguranta

  • Marinatele folosite pentru carnea in sange sau de curte pot fi folosite pentru a stropi carnea in timp ce este pe foc, dar trebuie fiarta inainte. Pune marinata intr-o oala la o temperatura mare si fierbe pentru 5 minute. Asta va omori orice bacterie.
  • Marineaza carnea de pui si de peste in frigider pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor periculoase.

Text: Oana Racheleanu; Foto: Dreamstime.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente