In ultimii ani, cancerul a dovedit ca este un adversar redutabil care se foloseste de toate mijloacele pentru a castiga lupta pe care o poarta zilnic cu mii de oameni. Una dintre cele mai puternice arme impotriva cancerului e contracararea greselilor pe care le facem in alimentatie.
Tocmai de aceea, cunoscand principiile corecte ale unei alimentatii sanatoase, il putem invinge cu propriile arme.
In Romania, cancerul provoaca cea mai mare rata de mortalitate din toate tarile europene. Nu este doar o boala grava, ci si una inselatoare, pacalindu-ne la fiecare pas prin modul sau de actiune.
Cancerul nu are o cauza unica, nu are o cauza precisa – mai multe cauze biologice se pot asocia pentru a declansa cancerul, evolutia sa este inconstanta – poate dura de la cateva luni la cativa ani sau poate conduce imediat la deces sau la vindecare – si poate evolua diferit de la un bolnav la altul, chiar daca forma clinica, stadiul, parcursul si tratamentul sunt aceleasi.
Mai multe studii aparute in ultimii ani demonstreaza ca circa 30-40% dintre cancere sunt evitabile, pentru ca sunt cauzate de un stil de viata gresit, stil care inca poate fi corectat.
Influenta stilului de viata se observa si din urmatoarea statistica geografica: cu cat o regiune pare mai „civilizata, industrializata, dezvoltata, cu atat incidenta cancerului e mai mare.
Pentru ca, ce presupune o regiune mai civilizata daca nu prezenta mai multor E-uri, a unei concentratii mai mari de azotat in pamant si ape, a unei mai mari cantitati de zahar rafinat, a unui procent mai mare de obezitate?
Toate acestea sunt cauze care conduc la cancer. Asadar, se poate afirma cu certitudine ca stilul de viata si industrializarea influenteaza incidenta cancerului.
Astazi factorii de risc sunt cunoscuti; ei actioneaza sinergic: alimentatia, stresul, poluarea de toate felurile, abuzul de medicamente.
Cand unul dintre factori actioneaza singular, este posibil ca boala sa intarzie.
Zaharul rafinat
Zaharul rafinat este folosit pe piata de peste 200 de ani. Ceea ce noi numim astazi „zahar este de fapt un dizaharid format din glucoza si fructoza. Zaharul rafinat este tot mai mult contestat ca aliment, din cauza numeroaselor studii care dovedesc implicarea lui in geneza cancerului, in bolile cardiovasculare si metabolice.
Consumul mondial de zahar este enorm.
Colin T. Campbell apreciaza in lucrarea sa, „Studiul China, ca 42% din americani mananca zahar rafinat.
Statistica NHNES (National Health and Nutrition Examinations Survey) arata ca barbatii consuma mai mult zahar decat femeile (cand e vorba de sugar drinks) si perioada de varsta in care se abuzeaza de
zahar cel mai mult este 2-38 de ani.
Poluarea apei
Tratarea apei din retelele urbane cu clor face sa se nasca doua tipuri de compusi organici care, arata studiile epidemiologice, influenteaza in mod direct cresterea riscului de cancer colorectal.
Abuzul de carne si grasimi
Mai multe studii demonstreaza efectul cancerigen al abuzului de carne si grasimi: acidul arahidonic eliberat in cantitate mare din carnea rosie are un efect proinflamator.
Efectul cancerigen al carnii e cauzat si de: cantitatea crescuta de fier, care favorizeaza formarea nitrosaminelor (cancerigene) in tubul digestiv; prepararea la gratar sau tratarea la temperaturi agresive, care genereaza la suprafata carnii hidrocarburi aromatice si amine heterociclice – potential cancerigene, continutul de grasimi saturate, avand si ele potential cancerigen.
Efectele sari
Un studiu realizat in Portugalia, cu privire la efectul oncogen al abuzului de sare, a atras atentia asupra faptului ca un nivel ridicat al aportului de sare creste riscul de cancer gastric, subliinind faptul ca exista o relatie si intre sarurile prezente in mezeluri si cancerul gastric.
Aditivii alimentari nu sunt nici ei inofensivi din punctul de vedere al sigurantei alimentelor, iar alcoolul, consumat in cantitati mari, creste incidenta cancerului, mai ales al celui cu localizari la nivelul tubului digestiv.
Autor: Catalina Ioancea
Vezi si Dieta: Sfaturi pentru a slabi rapid