Cum sa fii mereu sanatoasa
Mai multa miscare
Persoanele care fac exercitiu fizic minim cinci zile pe saptamana si sunt in forma au un risc cu 45% mai mic de a suferi de raceli, conform unui studiu recent. Iar experienta a demonstrat ca jumatate de ora de aerobic moderat, zilnic, (mers rapid, ciclism, inot) dubleaza efectul vaccinului antigripal. Nu exagera! Efortul fizic excesiv creste riscul de boala.
REZULTAT: Riscul de a raci e redus la aproape jumatate.
Ridica greutati
Antrenamentele la sala te intineresc pentru ca iti dezvolta masa musculara si iti cresc for_a oaselor. In plus, elibereaza un hormon de cre_tere care intinereste organismul, reface celulele, fortifica sistemul imunitar, explica Gene Stone, autorul cartii „The Secrets of People Who Never Get Sick. E bine sa apelezi la un trainer specializat sau sa exersezi dupa DVD, pentru a evita eventualele vatamari.
Priveste partea plina a paharului
Oamenii cu atitudine pozitiva, entuziasta si calma sunt mai putin predispusi racelilor, spun cercetatorii de la Carnegie Mellon University Pennsylvania. Concentreaza-te mai degraba pe lucrurile bune din prezent decat pe esecurile din trecut si nu-ti pierde vremea cu ingrijorari inutile. In fiecare zi imagineaza-ti ceva placut (o floare, un peisaj, un rasarit) pentru a neutraliza gandurile negative.
REZULTAT: Mai putine guturaiuri.
Pont: „Sunt asistenta medicala de 30 de ani si lucrez in mediul spitalicesc, dar ma imbolnavesc foarte rar. Secretul meu? Mananc zilnic multe legume si fructe, incercand sa le aleg in culori diverse, pentru ca amestecul de antioxidanti sa fie cat mai variat.
Liliana Toma, Cluj Napoca
REZULTAT: Intinereste si fortifica muschii si oasele.
Cultiva prietenia
Numeroase studii subliniaza importanta prietenilor in reducerea stresului, mentinerea starii de bine si a sanata tii generale. Asadar, fa un efort si pastreaza legaturile cu prietenii, ne sfatuiesc specialistii. Asculta mai mult decat vorbesti; ofera-ti ajutorul cand ceilalti ti-l cer si redu-ti din obiectii si nemultumiri…
REZULTAT: Mai multi prieteni, mai putin stres, mai putine boli, mai multa sanatate, viata mai lunga.
Usturoiul in bucate
Usturoiul e un puternic antioxidant, antifungic si antibiotic. Suplimentele de usturoi fara miros nu au aceeasi valoare medicinala. Usturoiul poate interactiona cu diverse tratamente medicamentoase daca il mananci in cantitati mari.
REZULTAT: Tine racelile la distanta si lupta cu infectia.
Mergi pe probiotice
Microorganismele prezente in probiotice combat problemele gastrointestinale si pot creste nivelurile celulelor T, celulele albe din sange responsabile cu apararea organismului impotriva infectiilor si cresterea sistemului imunitar. Mananca zilnic iaurt cu probiotice, preventiv. Ia supliment cu probiotice (Jarro –Dophilus EPS 125 lei/60 cps) cand esti bolnava sau iei antibiotice.
REZULTAT: Intarirea sistemului imunitar.
Pont: O lingura de miere de salcam pe zi tine boala la distanta. Stimulator digestiv si energizant, e un calmant excelent al tusei si al durerilor in gat, ajuta la combaterea infectiei datorita proprietatilor ei antivirale, antibacteriene.
Un pui de somn
Ca si stresul, lipsa somnului e legata de compromiterea functiei imunitare. Conform unor cercetari realizate de Universitatea din California, completarea somnului de noapte cu unul scurt de dupa-amiaza nu te face doar mai sanatoasa, dar si mai desteapta! Un pui de somn intre orele unu si trei dupaamiaza este exact ce-ti trebuie, macar in weekend daca in restul saptamanii nu poti…
REZULTAT: Minte mai alerta, memorie mai buna.
Fa mai mult sex!
Sexul periodic te protejeaza impotriva racelilor si a gripelor pana la 48 de ore. (cei care fac sex o data sau de doua ori pe saptamana au cu 30% mai multe imunoglobuline de tip A – anticorpi virali decat ceilalti). Sexul reduce riscul depresiei (conform unui studiu pe aproximativ 300 de femei, publicat in Archives Of Sexual Behaviour) si poate reduce riscul atacului cardiac sau de accident vascular. Poti sa-ti reduci hormonii de stres fie si doar imbratisandu-ti partenerul 20 de secunde.
REZULTAT: Reduce stresul, riscul atacului de inima si de accident vascular cerebral, creste imunitatea.
Tine stresul sub control
Stresul iti reduce imunitatea. Desi nu poti sa ai control asupra evenimentelor vieii, poti in schimb sa-ti stapanesti reaciile la ele, spun expertii. Voluntarii americani care practicau meditatia aveau mai multi anticorpi de gripa decat ceilalti. Masajul cu uleiuri esentiale este o arma excelenta antistres. Pentru calmare rapida, inspira 5 minute printr-o batista cu ulei de levantica.
REZULTAT: Creste imunitatea.
Mananca mai putine calorii
Chiar si persoanele usor supraponderale pot sa-si creasca imunitatea si numarul celulelor T prin reducerea cu doar 10% a numarului de calorii din meniul zilnic, probabil din pricina faptului ca greutatea suplimentara determina organismul sa elibereze un compus imunosupresor. Usor de spus, greu de facut? Mananca mai multe proteine si legume, evita grasimile saturate, dulciurile si alcoolul. si inlocuieste-ti latte-ul de dimineata cu ceai verde neindulcit…
REZULTAT: Vei tine infectiile la distanta mult mai usor.
Fa dusuri reci
Practicantii lor sustin ca dusurile reci iti stimuleaza circulatia sangelui si imunitatea, imbunatatesc calitatea pielii si iti dau energie. Inainte de dus, asigura-te ca para dusului este curata! Un studiu din 2009 a descoperit ca aceasta este adapostul a milioane de microbacterii patogene, ce pot fi cauza unor boli infectioase pulmonare.
REZULTAT: Imbunatateste circulatia si creste imunitatea.
Pont: In perioadele de epidemie, gelurile si spray-urile antibacteriene te pot ajuta sa eviti imbolnavirea. Pulverizeaza-l pe manerele usilor, balustrade, robinete, pentru ca virusurile de gripa pot supraviet ui pe ele timp de pana la 48 de ore.
Mihaela Doina Radulescu; foto: © shutterstock.