Cum faci față zilelor caniculare

Chiar dacă primul lucru pe care vrei să îl faci când ajungi acasă este să intri sub un duș răcoritor, soluția este, de fapt, la polul opus. Află de ce!

Vara te îmbie la mare, dar, în același timp, te determină să alegi și zonele răcoroase de munte, unde simți că poți respira în voie. Ce să faci însă pentru a supraviețui căldurii orașului? Un duș fierbinte și o limonadă rece-rece sunt două dintre soluțiile anti-caniculă.
sanatate caldura

Un duș fierbinte

Dușurile calde sunt cele care te ajută, de fapt, să te răcorești, și nu cele reci, așa cum ești, de obicei, tentată să alegi. Iar explicația este simplă: temperatura ridicată a apei te va ajuta să-ți obișnuiești organismul cu gradele în plus și astfel, când ieși din duș, vei resimți temperatura de afară ca fiind mai mică, iar aerul suportabil.

Folosește corect aerul condiționat

O altă metodă pentru a te răcori mai ușor este să folosești aerul condiționat corect. Iar acest lucru înseamnă să-l setezi la o temperatură mai mică cu 10 grade față de temperatura de afară. „Problemele tind să apară atunci când diferența de temperatură este resimțită de organism ca fiind una foarte mare, explică Bogdan Goga, fizioterapeut.

Aerul trebuie îndreptat întotdeauna spre centrul camerei, iar dacă acest lucru nu este posibil, iar tu te afli în zona în care aerul se simte mai puternic, protejează-ți zona gâtului și a spatelui cu o bluză sau cu eșarfe.

Când nu poți adormi

Dacă alegi lenjerii de pat în culori deschise, din bumbac, ești pe drumul cel bun. Bumbacul este un material răcoros, care te va ajuta să faci față nopților cu temperaturi ridicate. Tot la capitolul somn, există persoane care udă un prosop cu apă rece, apoi îl storc bine și se acoperă cu acesta atunci când merg la culcare.

Această metodă are și un nume: „metoda egipteană. De asemenea, în nopțile în care căldura îți dă bătăi de cap, întoarce perna de pe-o parte pe alta. Sunt persoane care încă nu știu cât de răcoritoare este partea neutilizată.

Deconectează-te 

Și la propriu, și la figurat. La propriu, deconectează toate electronicele mai repede decât de obicei, pentru că acestea produc, și ele, căldură. Iar în lipsa electronicelor, vei vedea că și somnul este mai dulce. Și nu în ultimul rând, pregătește-ți o băutură răcoritoare. E suficient să rostești cuvântul limonadă și simți cum o briză rece te învăluie.

Există nenumărate rețete de limonadă, însă, indiferent ce variantă ai alege, important este să nu folosești prea mult zahăr, altfel vei adăuga senzației de căldură și senzația de sete. O rețetă simplu de realizat găsești aici.

Cătălina Chiricheș
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate