Cum să crești un copil bun și atent la nevoile celor din jur

Educația pe care copilul o primește de la părinți se va reflecta în toate acțiunile acestuia până în viața de adult și va fi transmisă din generație în generație. Pentru ca societatea să se poată bucura de cât mai mulți oameni empatici și să crească posibilitatea unui nivel de trai egal pentru toți locuitorii, trebuie să iei măsuri încă de acum.

Copilul tău are nevoie de un adevărat ghid care să-l poarte prin viață și să-l învețe mai mult decât ce e bine și ce e rău. Un om bun și pasionat de ajutorarea celor din jur poate schimba lumea. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmezi în acest proces:

Dezvoltă-i spiritul civic

Înainte ca acesta să afle mai multe despre societate din experiență sau de la școală, trebuie să îl ajuți să-și concentreze atenția pe gesturile care contează cu adevărat. Interacțiunea de zi cu zi și integrarea presupun înțelegerea celor din jur, de la prieteni, la necunoscuți. De asemenea, el trebuie să fie conștient de existența grupurilor vulnerabile și de felul în care îi poate ajuta pe cei care fac parte din această categorie.

Când crește, copilul tău va avea la îndemână o mulțime de canale prin care poate ajuta direct copii din familii și comunități defavorizate, pentru a le oferi și lor șansa de a se bucura de un viitor mai bun. Poți fi chiar tu cel mai bun exemplu pentru el și să te implici în inițiative care implică un minim de efort.

Fundația United Way demarează în continuare un program prin care poți trimite prin SMS cuvântul VIITOR la numărul 8844, pentru a dona 2 euro pentru copiii care își doresc să meargă la școală și nu dispun de posibilități materiale sau financiare. Dacă îi povestești copilului tău despre activitățile în care te implici și îți educi întreaga familie în acest spirit, copilul tău va reuși să transforme faptele bune într-o obișnuință.

Citește și: La ce vârstă ies măselele la copii – lucruri interesante despre dentiție

Fii iubitoare

Nimic nu se compară cu iubirea primită în sânul familiei. Copilul va deveni mult mai încrezător și puternic în timp dacă viața de familie îi oferă echilibrul de care are nevoie pentru a se dezvolta. De asemenea, aceste momente te vor defini pe tine ca role model, iar copilul tău va învăța lecții importante pe această cale. El trebuie să te poată observa, iar tu ai nevoie de cumpătare în momentele în care simți că lucrurile nu merg cum ar trebui.

Conflictele din familie trebuie rezolvate fără a-l lăsa pe copil să observe schimbări majore în dinamica familială. Este important să fii sinceră cu el și să-l încurajezi să practice iubirea de sine chiar și atunci când viața are alte planuri. În acest fel va reuși să ofere la rândul său iubire și compasiune.

Încurajează lauda

Copilul are nevoie de cuvinte frumoase care îl încurajează în drumurile sale. Fie că este vorba de reușite academice sau fapte mici, trebuie să fii mereu acolo pentru a-l susține în toate demersurile lui. Un lucru important de ținut minte, în special pentru primii ani din viață, este că va fi nevoie să fii specifică atunci când îl lauzi.

Trebuie să menționezi fapta bună pe care tocmai a făcut-o și să îl ajuți să priceapă ce efecte au astfel de acțiuni. Odată ce acesta va reuși să înțeleagă sentimentele pe care le are, va putea identifica și alte situații în care poate aplica gesturile frumoase. Evită să îl pui într-o lumină negativă când greșește și nu îi adresa cuvinte grele. El trebuie să învețe de ce greșește și cum poate corecta acest comportament.

Obiceiurile sănătoase pe care le ai în relația cu cel mic îl vor ajuta să devină un om mai bun, plin de compasiune și inteligent. Dacă îți dorești să vezi o adevărată schimbare în societate, începe cu copilul tău și oferă-i educația și iubirea de care merită să se bucure. Acesta nu va fi doar un copil echilibrat și pasionat de lumea din jur, dar va deveni un adult împlinit și interesat de ajutorul pe care îl poate da mai departe.

Material realizat cu sprijinul unitedway.ro

Sursa foto: Brett Sayles, pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii