Acțiuni pe care orice părinte responsabil le face pentru copilul său
După ce a început să facă primii pași și să nu se mai țină de mâna ta, ai conștientizat că micuțul tău a crescut și că nu mai este dependent total de tine. La fiecare căzătură, ai fost acolo să îl ridici, să îi ștergi lacrimile și să îi pupi, de fiecare dată, locul lovit, fie că a fost vorba despre un genunchi julit, o mânuță murdară sau nasul zgâriat.
Totodată, ele au reprezentat și momentele în care ai conștientizat că timpul trece foarte repede și, chiar dacă ai auzit insistența „Pot singur!', ți-ai dat seama că micuțul tău va avea mereu nevoie de tine. Important e să trăiești la maximum aceste momente unice, ireversibile, dar, în același timp, e înțelept să începi să te preocupi și de viitor. Mai ales de cel al copilului. Iată ce poți face pentru a te asigura că tot ceea ce va urma va fi la superlativ:
Economii
Americanii au implementat de mult sistemul creditelor de studii, pentru a se asigura că taxele de școlarizare nu vor reprezenta o problemă pentru copiii lor, mai ales dacă aleg universități de top ca Yale sau Princeton. Le poți urma exemplul sau poți alege să deschizi un cont de economii pe numele celui mic, cu specificația ca banii să poată fi folosiți după vârsta majoratului și cu precădere la continuarea studiilor.
Cu siguranță, copilul tău va aprecia într-o zi efortul tău și-ți va fi recunoscător, mai ales dacă va alege să studieze în străinătate, unde taxele pentru studii sunt semnificativ mai mari decât cele din România. Și, dacă prinde o bursă la vreo universitate din Belgia sau Olanda, economiile tale îi vor prinde bine dacă va alege să își ia un an sabatic după absolvire sau să pună pe picioare o afacere a lui.
Un credit pentru locuința lui
În ultimii ani, tot mai mulți părinți români aleg să cumpere, după ce scapă de rate, o garsonieră sau un apartament într-un centru universitar cu ajutorul unui credit ipotecar. De obicei, locuința este destinată închirierii, astfel încât „rata se plătește de una singură' și reprezintă contravaloarea chiriei achitate de chiriași. După 18 ani, după ce au reușit să o achite, i-o dăruiesc copilului, pentru a-l ajuta să fie independent.
E o rețetă pe care o poți încerca și tu, mai ales dacă te-ai chinuit mult prin cămine, gazde și chirii și nu ți-a dori ca urmașul tău să treacă prin toate acestea. E drept, poți să îl lași să se descurce și singur, dar îl poți scuti de o grijă având o locuință ca proprietate personală. Menirea ta e de a-l încuraja și sprijini necondiționat, nu de a-l supune la probe, asemeni feciorilor din povești.
Asigurarea de viață
Nu puțini sunt aceia care cred că asigurarea de viață se face la vârsta senectuții. E un punct de vedere care trebuie, desigur, respectat, cu amendamentul că niciodată nu e prea devreme pentru a încheia o asigurare de viață. Boli, accidente, calamități – mereu spunem „nu mi se poate întâmpla mie așa ceva'.
Însă una dintre puținele certitudini ale vieții este incertitudinea. Să achiți lunar o sumă modică în eventualitatea în care ceva rău ți s-ar putea întâmpla denotă responsabilitate și grijă față de cei dragi, în special față de copilul sau copiii tăi. Asigurarea de viață acoperă nu numai riscul de deces, ci și pe cele de invaliditate, boli grave sau intervenții chirurgicale și poate fi și un mijloc inteligent de economisire.
Indiferent de cât de mult ai vrea să-ți protejezi copilul și să-l ferești de suferință, sărăcie și neîmplinire, nu vei reuși în totalitate. Însă, orice părinte are o „baghetă magică', iar aceea e reprezentată de dragostea necondiționată.
Material realizat cu sprijinul bcr.ro
Sursă foto: unsplash.com