Cum il faci sa respecte regulile
Cum il faci sa respecte regulile
Pentru un copil, viata este foarte simpla: el doreste ca tatal si mama sa se iubeasca unul pe altul si apoi sa-l iubeasca pe el. Pentru parinti insa, lucrurile sunt mult mai complicate, iar pentru ca cel mic sa nu le complice si mai tare, trebuie invatat sa respecte regulile…
Parintii trebuie sa perceapa copilul asa cum este el. Sa acceptam faptul ca noi trebuie sa satisfacem nevoile copilului, nu invers.
Multi parinti tind sa transforme copilul intr-un mic adult, asteptand sa primeasca de la el intelegere, cumintenie si ajutor. Copilul nu poate sa ofere decat o mica parte din acestea, pentru ca tocmai el este cel care are nevoie de aceste lucruri, iar noi, ca parinti, avem obligatia sa i le asiguram!
In cazul in care esti intr-o permanenta stare de conflict cu copilul tau, iata cum trebuie sa procedezi pentru a rezolva problema.
- Fii ferma. Daca micutul obtine o data un lucru, iar a doua oara – nu, nu va mai intelege nimic si va incerca sa forteze nota. De exemplu, nu-i permite sa faca ceva ce tatal lui nu i-ar permite fara sa discuti cu el in prealabil.
- Spune-i ce ai de spus cu toata seriozitatea. Nu ameninta copilul cu pedeapsa daca nu ai de gand sa o si pui in aplicare.
- Actioneaza rapid! Pedeapsa pentru unele fapte reprobabile trebuie sa fie imediata, pentru ca impactul va fi mai mare asupra copilului.
- Controleaza-ti emotiile. Ori de cate ori simti ca esti atat de nervoasa incat ai putea lovi copilul, retrage-te pret de zece minute, pana te calmezi. Cere-i sa mearga in camera lui si sa se gandeasca la ceea ce a facut – in acest fel, va veti calma amandoi.
- Lauda-l si recompenseaza-l atunci cand se poarta frumos. E usor sa vezi si sa critici mereu aspectele negative, dar trebuie sa te gandesti ca, procedand astfel, copilul isi va pierde increderea in sine si va avea impresia ca face numai lucruri rele si ca nu e bun de nimic.
- Desi copilul nu pare sa dea prea mare importanta acestui lucru, incearca intotdeauna sa il asculti atunci cand are ceva de spus. Cel putin, in felul acesta, canalele de comunicare raman deschise.
- Explica-le de ce trebuie sa faca curat (de exemplu, daca tin farfurii murdare sub pat vor atrage gandacii) si lauda-i pentru lucrurile pe care le duc la bun sfarsit.
- Atrage-le atentia asupra mizeriei pe care o fac. Daca arunca ambalaje de dulciuri in masina, trebuie sa le stranga.
- Da-le saptamanal bani de buzunar, dar numai daca au indeplinit toate sarcinile de pe o lista asupra careia ati cazut de comun acord!
- Rezerva-ti 10-15 minute de liniste, in care nimic sa nu va distraga atentia.
- Daca copilul pronunta gresit un cuvant, nu il intrerupe imediat. Lasa-l sa se corecteze singur. Daca face ceva aproape bine, nu te grabi sa-i spui: “Nu, nu e bine”. Lauda-l in permanenta, chiar si pentru cea mai neinsemnata realizare, pentru a-i da incredere in sine.
- Nu-i da carti prea grele sa citeasca. Daca va trebui sa se lupte cu cuvinte necunoscute, isi va pierde increderea in sine si rabdarea.
- Vorbeste-i despre carti. Intelegerea sensului unei povestiri este la fel de importanta ca si capacitatea lui de a citi corect cuvintele. Discutati amandoi despre ilustratii, personaje si despre cum crede el ca se va sfarsi povestea.
Cum il faci sa respecte regulile
- Implica-l cat poti de mult in pregatirile de nastere. Lasa-l sa simta copilul miscandu-se, sa te ajute la pregatirea camerei si la cumparaturile pentru bebelus.
- Spune-i tot ce ai facut atunci cand s-a nascut el (ea) si cat ai fost de fericita atunci, ca si acum.
- Raspunde-i la toate intrebarile incomode, dar insista asupra faptului ca lucrurile se vor petrece cam la fel si atunci cand se va naste bebelusul – ba chiar mai bine, pentru ca fratiorul sau surioara lui va avea, in plus fata de el, un partener de joaca.
Este greu pentru majoritatea copiilor sa accepte sosirea pe lume a unui frate. Apare competitia intre ei, care este motivata de dorinta de a obtine mai multa dragoste, atentie si intelegere din partea parintilor.
- Aloca-ti un timp pe care sa il petreci numai cu copilul cel mare. Pune-l sa iti povesteasca cum a fost la scoala, ce a facut in parc, ce framantari are.
- Gaseste-i un hobby, pe care sa-l practice cu regularitate: sport, pictura etc.
- Admira-i progresele facute (performantele sportive, tabloul sau tablourile pictate etc.).
- Concluzia este ca ai nevoie de multa rabdare si de o gestionare eficienta a timpului petrecut cu copiii.
Daca perceptia ta gresita asupra copilului dureaza o perioada lunga, acesta isi va insusi comportamentele pe care i le atribui in mod eronat si va incepe sa creada ca este asa cum il percepi: rau, obraznic…
- Incurajeaza-l sa isi gaseasca un prieten sau un adult caruia sa i se destainuiasca, orice-ar fi.
- Convinge-l ca este bine pentru el sa exprime prin cuvinte ceea ce il framanta. De exemplu, daca un copil il striga in fel si chip, incurajeaza-l sa ii spuna ceva de genul: “Imi place sa fiu altfel decat tine.”
- Sa recurga la umor. Explica-i ca a spune ceva amuzant sau neobisnuit ii descurajeaza pe copiii care il necajesc.
- Sugereaza-i sa o ia pe alt drum spre locul de joaca, ca sa il evite pe copilul care il necajeste.
- Daca cearta s-a iscat de la imbracaminte sau de la o jucarie, spune-i sa cedeze el, ca sa puna odata capat conflictului.
- Departamentul de asistenta sociala si politici familiale, str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, sector 1, Bucuresti, tel. 021.313 62 67, 021.315 85 56,
- http://sas.mmssf.ro
- www.parinti.com – forum pentru parinti
- www.desprecopii.com
- www.copilul.ro
- www.bucurie.net
Text: Lacramioara Tiriblecea; foto: arhiva Edipresse.