Cum îl faci să nu mai mintă
Strategii pentru copil
•Dacă îl prinzi cu minciunica, întreabă-l de ce a simţit nevoia să ascundă/deformeze adevărul. De cele mai multe ori, copiii fac asta din teama că vor fi pedepsiţi sau pentru că ei cred sincer că atunci când părinţii îi ceartă, nu îi mai iubesc.
•Sigur că minciuna trebuie sancţionată – dacă nu faci asta, obiceiul va continua. Dar ai grijă ca pedeapsa pentru minciuna lui să nu fie atât de mare, încât să-l determine să se perfecţioneze ca mincinos şi să nu mai afli data viitoare.
•Dacă ai dovada că a minţit şi totuşi se încăpăţânează să susţină sus şi tare că e nevinovat, întreabă-l calm de ce face asta. Nu-l forţa să recunoască, încearcă să-l atragi într-o discuţie, pe un ton moderat. Nervii şi ameninţările îl vor bloca mai tare.
Dacă tot îşi susţine varianta, întreabă-l ce crede el că se va întâmpla când adevărul va ieşi la iveală.
Strategii pentru părinte
Încearcă să nu iei minciuna personal. Deşi pare aşa, iar tu îţi simţi autoritatea amenţinţată sau te simţi bătaie de joc, minciuna copilului nu este despre tine, este despre el. Încearcă să se protejeze pe el.
Încurajează-l să fie empatic.
'Tu cum te-ai simţi dacă eu…?' este un exercţiu pe care îl poate înţelege chiar de la vârste mici – de la grupa mică la grădi deja au activităţi menite să le crească inteligenţa emoţională şi empatia.
Citeşte tot articolul aici