Cinci sunt de bază: văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. În afară de ele mai sunt și altele, dintre care vom enumera doar câteva, cum ar fi al timpului, al spațiului, al orientării, durerii sau echilibrului.
Însă revenind la cele de bază, cât în glumă și cât în serios, cineva spunea că al șaselea ar fi… bunul simț. Dincolo de glume, al șaselea simț este unul cu totul special. Și fascinant. Realmente fascinant.
I-am putea spune percepție extrasenzorială. Sau clarviziune. Sau premoniție. Ori intuiție. Este acea percepție subtilă, inexplicabilă și neînțeleasă. Un simț care ne-a fost atribuit nouă, femeilor, deși el se manifestă și la bărbați. Ei însă, poate nu îi dau atâta atenție…
Cum este greu de definit și de explicat, parcă mai ușor este să exemplificăm. Al șaselea simț este acela care se activează și „îți spune' că iubitul, soțul, partenerul tău are o relație în afara relației voastre. Este acela care te avertizează că ceva rău sau grav urmează să se întâmple, fără să ai niciun indiciu cert, nicio informație pe care să te bazezi.
El este cel care îți ascute celelalte simțuri și îți oferă senzații vagi și sentimente difuze. Este ca o voce care îți spune, să zicem, că fiul/fiica ta, care se află la oarecare distanță – poate zeci, sute ori chiar mii de kilometri depărtare – este într-un impas ori nu se simte bine. Când pui mâna pe telefon, suni și întrebi ce se întâmplă, și ți se confirmă.
Acest al șaselea simț i-a preocupat, firește, pe cercetători. Și nu de ieri – de azi. De multă vreme. Misterul care îl învăluie nu are cum să nu fascineze. Și, să o spunem drept, parcă nici nu este chiar un total mister, de vreme ce la delfini s-a confirmat că el există și constă în capacitatea de a detecta câmpurile electrice. Numai că noi, oamenii, vorbim în alți termeni despre al șaselea simț.
În urmă cu aproape zece ani, oamenii de știință se simțeau foarte aproape de dezlegarea acestei enigme. Timp de cinci ani ei monitorizaseră activitatea cerebrală a unor indivizi, în timpul unor ședințe de psihoterapie, și au ajuns la concluzia că două persoane se pot alinia psihologic și că părți din sistemele lor nervoase pot pulsa în armonie, chiar dacă nu există un contact fizic între ele.
Echipa de cercetători din Sydney, din care făcea parte și un neuropsihoterapeut, a fost convinsă la acea vreme că al șaselea simț se naște atunci când, în stare de semiconștiență, lobul parietal al creierului începe să acționeze.
Cinci ani mai târziu de la concluzia la care ajunseseră oamenii de știință australieni, o altă echipă, tot din Australia, de data aceasta de la Universitatea din Melbourne, a risipit vraja. Mai pragmatici, aceștia i-au dezamăgit pe susținătorii existenței celui de-al șaselea simț, fiind convinși că fenomenul nu se produce ca urmare a vreunei abilități supranaturale ci mai curând în baza unor indicii culese de simțurile convenționale, ca de exemplu văzul sau auzul.
Explicația doctorului Piers Howe de la Melbourne School of Psychological Sciences a fost aceea că noi, oamenii, primim o mulțime de informații pe care nu le verbalizăm. Și că acest lucru se produce frecvent atunci când dispare ceva.
El a și exemplificat: în camera de alături, copiii se joacă și fac multă gălăgie. Brusc se face liniște. Pe tine, ca părinte, te sperie exact acest lucru, faptul că au tăcut subit. Subconștientul intră în alertă și mergi în cameră să vezi ce s-a întâmplat. Ei bine, unul dintre ei a făcut o năzbâtie și de aceea s-a lăsat liniștea. Dar asta nu înseamnă că al șaselea simț al tău te avertizase că se întâmplase ceva.
Și totuși de ce continuăm să credem cu tărie în existența acestui simț? De ce nu ne lăsăm convinși de cei care ne spun că fie sunt coincidențe, fie deținem informații de care nu suntem conștienți iar ele ne fac să credem că e vorba despre premoniție? De ce? Pentru că aproape toți am avut măcar o dată sentimentul că știam ce urmează să se întâmple.
În afară de asta, însăși expresia „simt că', referitoare la diverse situații, arată fără tăgadă faptul că această percepție extrasenzorială există. Expresia „simt că' are legătură cu presupusa posibilitate ca noi să putem vedea mai departe de ceea ce se află în fața ochilor noștri.
Aflat la jumătatea drumului dintre intuiție și premoniție, al șaselea simț s-a manifestat la multe persoane, doar că nu toate persoanele au avut ocazia de a face cunoscute aceste experiențe. Și nici să fie subiecți ai studiilor cercetătorilor.
Unele cazuri, însă, stau mărturie și sunt de notorietate. De exemplu, cel al vicepreședintelui clubului sportiv din care făcea parte echipa braziliană de fotbal Chapecoense, echipă care a fost victima accidentului aviatic care a avut loc pe 29 noiembrie 2016.
Ocupând amintita funcție, Ivan Tozzo avea sarcina să însoțească echipa care se deplasa pentru a juca, în Columbia, prima manșă a finalei Cupei Americii de Sud. Fără să ofere explicații, Tozzo a decis să nu plece în Columbia, decizie care i-a salvat viața.
Francisco Cerquera, un fost luptător de guerillă din El Salvador, a povestit ori de câte ori a avut ocazia despre noaptea în care al șaselea simț i-a salvat viața. În acea noapte îi revenise misiunea de a supraveghea zona de sud a taberei.
Spre deosebire de toate celelalte nopți în care mai asigurase paza taberei, în aceea Francisco a simțit o frică puternică. Fără explicație. Doar o frică puternică. A mers la superiorii săi și i-a mințit, spunându-le că are o durere îngrozitoare de stomac. Pentru că nimeni nu își imagina că un luptător de guerillă se sustrage unei misiuni fără să aibă un motiv întemeiat, Francesco a fost crezut și înlocuit cu un alt camarad. În acea noapte armata a atacat exact zona pe care el refuzase să o supravegheze.
O femeie, Martha Fernández, a povestit și ea pe o rețea de socializare propria experiență în ceea ce privește al șaselea simț. Ea spune că fiul ei venea de regulă acasă seara târziu, dar nu întotdeauna la aceeași oră. Într-una din seri, foarte devreme, a fost cuprinsă de o inexplicabilă stare de neliniște. Orele treceau și băiatul tot nu ajunsese acasă. La un moment dat, neliniștea s-a transformat într-un cumplit sentiment de frică.
Dimineață, femeia a primit un telefon în care era anunțată că fiul ei se află la spital, victimă a unui accident. Refăcând parcursul evenimentelor, Martha a constatat că starea de frică apăruse cu exact o oră înainte de producerea accidentului. Putem așadar lua povești ca acestea ca bază pentru a confirma existența unui al șaselea simț?
Știința și-a pus și ea această întrebare. Și iar s-au făcut experimente, în încercarea de a găsi adevărul. Din toate experimentele a rezultat un concept foarte interesant, denumit „activitate anticipativă anomală'.
Confruntați cu întrebarea dacă există al șaselea simț, cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinois au dat un răspuns ferm: DA. Conform descoperirilor lor, există momente în care ființele umane efectiv anticipează ce se va întâmpla.
Nu este magie. Este subconștientul nostru, care a dovedit că are informații și cunoștințe cu mult mai adânci decât mintea conștientă. Chiar și unele măsurători fiziologice au indicat că organismul nostru răspunde la un stimul înainte de a-l conștientiza.
Un grup de oameni de știință sugerează că, în curând, explicații amănunțite ne-ar putea fi oferite de biologia cuantică. Până atunci, chiar dacă nu putem da credit tuturor sentimentelor și gândurilor care ne încearcă și pentru care nu avem explicații, unele sunt atât de intense încât nu le putem ignora și pretinde că nu le avem.
Citeste si
Ești o persoană hipersensibilă? Iată ce trebuie să faci ca să nu fii rănită
Semne că partenerul tău este nefericit în relația de cuplu
6 semne că te manipulează. Ce trebuie să faci ca să nu te afecteze emoțional
Foto: shutterstock