Cum afectează stresul din timpul sarcinii sănătatea copilului

stresul din timpul sarcinii

stresul in timpul sarcinii

Se spune că în timpul sarcinii orice femeie trebuie să fie liniștită, însă de multe ori stresul își face simțită prezența, iar sănătatea copilului ar putea fi pusă în pericol.

În timpul sarcinii, femeile au mai multe motive de îngrijorare. Începând cu starea lor de sănătate și terminând cu sănătatea bebelușului sau momentul nașterii în sine, toate acestea sunt surse de stres pentru o femeie însărcinată.  Noile cercetări în domeniu au descoperit că stresul din timpul sarcinii poate avea efecte asupra materialului genetic al copilului. Mai exact, aceștia se pot dezvolta mai repede decât ceilalți, iar procesul de îmbătrânire va fi accelerat.

Pe măsură ce trece timpul, ADN-ul uman suferă diferite modificări și ajunge să se uzeze. Atunci când cromozomii devin mai fragili, aceștia se erodează și ajung să se rupă. Acest lucru duce la apariția ridurilor, cauzează pierderile de memorie, încetinește funcționarea organismului, scade nivelul de energie și crește riscul de a dezvolta boli provocate de îmbătrânire, potrivit dailymail.co.uk. Telomerele se află la capătul cromozomilor și ele se asigură că ADN-ul nu este deteriorat odată cu trecerea timpului. Telomerele se scurtează odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care oamenii de știință se folosesc de ele pentru a vedea cât de repede va fi declanșat procesul de îmbătrânire.

Studiile recente au arătat că problemele psihice, depresia sau stresul post-traumatic cauzează micșorarea telomerelor. Astfel, mamele care au suferit de aceste afecțiuni în timpul sarcinii riscă să aducă pe lume copii cu telomere mai scurte, lucru care duce la îmbătrânirea acestora prematură.

 

Foto: 123rf.com

Citește și:

Cum ne ajută culorile în lupta împotriva stresului

Stresul e cel mai nociv factor de îmbătrânire

Ticurile pot fi cauzate de oboseală sau de stres. Cum le controlezi

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate