Cum a descoperit dr Oz că are un polip pe colon
Pe 25 mai, celebrul Mehmet Cengiz Oz, cunoscut mai degrabă ca dr Oz, va veni și în România. I-am adresat și noi câteva întrebări reputatului medic și am aflat informații interesante și importante despre experiența sa ca… pacient.
În urmă cu câțiva ani, dr Oz a descoperit că are un polip pe colon. Descoperirea a avut loc în timpul unei investigații de rutină, și anume al unei colonoscopii.
Cui îi este recomandată colonoscopia
Dr Oz ține să precizeze că o astfel de investigație poate reduce sau chiar elimina riscul unor afecțiuni grave precum cancerul de colon, fiind extrem de utilă mai ales după vârsta de 50 de ani. Această recomandare se referă la persoanele sănătoase, investigația având, în cazul lor, scop preventiv.
Pentru cei care s-au confruntat de-a lungul timpului cu afecțiuni colorectale, cu boli inflamatorii cronice de tipul maladiei Crohn, cu cancer de colon, au suferit intervenții chirurgicale la nivelul acestui organ sau au rude apropiate diagnosticate cu cancer de colon, colonoscopia nu este opțională.
Aceștia trebuie să facă investigația regulat, la recomandarea medicului curant, chiar dacă nu au împlinit vârsta de 50 de ani.
Ce sunt polipii care se dezvoltă pe colon
Polipii care apar pe colon sunt excrescențe tumorale, cel mai frecvent benigne, care se dezvoltă de-a lungul peretelui intestinului gros. Se vorbește despre polip pe colon atunci când există o singură formațiune de acest fel, și de polipoză atunci când există un ansamblu de polipi grupați sub formă de ciorchine.
Aceștia apar mai frecvent la persoanele care au depășit vârsta de 50 de ani sau la cele care au antecedente familiale de polipi sau de cancer colorectal.
Vestea proastă este că un polip pe colon poate evolua în cancer dacă nu este depistat la timp. Vestea bună este că este foarte ușor ca aceștia să fie descoperiți în faza precanceroasă și eliminați, astfel încât să nu se dezvolte în cancer.
Citește și Cea mai eficientă băutură naturală pentru detoxifierea colonului
Ce faci după ce ai primit diagnosticul de polip pe colon
Diagnosticul de polip pe colon este pus în urma mai multor investigații medicale, dintre care cea mai importantă este, desigur, colonoscopia.
Polipii sunt adesea asimptomatici, însă prezența lor poate fi suspectată când se observă sânge sau mucus în materiile fecale, când apar frecvent dureri abdominale, constipație sau, dimpotrivă, diaree sau când se constată alternanța constipație/diaree.
În timpul colonoscopiei, dacă se constată prezența polipilor, aceștia sunt extirpați. Condiția este ca aceste formațiuni să fie benigne și ușor de îndepărtat.
Dacă, însă, prezentarea la medic s-a făcut mult prea târziu și acesta constată că polipii au evoluat în tumoare canceroasă sau sunt prea numeroși, singurul tratament rămâne îndepărtarea unei porțiuni din intestinul gros.
Cum previi dezvoltarea unui polip pe colon
Dezvoltarea unui polip pe colon poate fi prevenită adoptând un anumit stil de viață. Astfel, se recomandă renunțarea la fumat, diminuarea consumului de alcool, adoptarea unei alimentații bogate în fibre și sărace în grăsimi, practicarea în mod regulat a unei activități fizice și menținerea greutății corporale în limite normale.
Așadar, respectă recomandarea lui dr Oz și programează-te la o colonoscopie dacă observi că ai unul dintre simptomele enumerate mai sus. Chiar dacă ți se va descoperi un polip pe colon, acesta va putea fi îndepărtat cu ușurință, iar riscul dezvoltării cancerului colorectal va fi diminuat sau chiar eliminat.
Sursa foto: shutterstock.com