Crăciunul pe rit vechi: Când este sărbătorit și de ce

Află când este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi și de ce unii creștini încă țin vechiul calendar.

craciun-rit-vechi

foto Crăciun via Shutterstock

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit de creștinii ortodocși pe data de 7 ianuarie, adică la 13 zile față de calendarul oficial, utilizat în întreaga lume.

Calendarele Iulian și Gregorian

În anii dinaintea venirii lui Hristos, anii erau calculați în două sisteme diferite:

  1. al egiptenilor (Iulian), în care un an avea 365 de zile;
  2. al romanilor, cu 355 de zile într-un an.
  • Pentru a corecta diferența de zile dintre cele două sisteme, s-a adoptat calendarul după sistemul solar. Chiar și așa, în calendarul solar rezulta anual diferența de 11 minute și 14 secunde de la an la an, iar 330 de ani mai târziu s-a ajuns la o diferență de trei zile între acest calendar și cel Iulian.
  • Pentru că zilele din calendarul iulian nu mai corespundeau cu echinocțiile și datele lunilor pline astrale, s-a hotărât calcularea unui nou calendar, în prezent cel iulian fiind în urmă cu 13 zile față de cel oficial.
  • Pe data de 24 februarie 1582, Papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reformă, tăind 10 zile din calendar, astfel că ziua de 4 octombrie a fost urmată de 15 octombrie, noul calendar fiind cel pe stil nou, sau Gregorian.
  • Chiar și așa, există o diferență între calendarul Gregorian și cel solar, o diferență care se va simți abia după 3.500 de ani – primul va rămâne în urmă cu o zi și o noapte.

Bisericile Ortodoxe au renunțat la calendarul Iulian și au trecut la cel Gregorian în urma unui congres ținut la Constantinopol în 1924.

Tot la acest congres s-a hotărât adoptarea sistemului anilor bisecți – se adaugă o zi lunii februarie din 4 în 4 ani – ca diferența dintre anul solar și cel civil să fie redusă. Noul calendar, cel folosit oficial, se numește neo-iulian sau Constantinopolitan.

Cine serbează Crăciunul pe rit vechi

Nu toate Bisericile au adoptat ritul nou atunci când s-a hotărât schimbarea calendarului, iar cele care încă serbează Crăciunul pe rit vechi sunt:

  • Biserica Rusă
  • Biserica Sârbă
  • Patriarhia Ierusalimului
  • Mănăstirea din Sfântul Munte Athos
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate