Corectarea cu laser a defectelor de vedere

Laserul este acum la moda in practica medicala, folosit cu rezultate bune atat in chirurgia estetica, cat si in interventii complicate, cum e cea pe cord. Corectarea cu laser a defectelor de vedere este o operatie simpla, care presupune insa si riscuri…

Laserele medicale sunt folosite in oftalmologie de 30 de ani in cataracta secundara, in unele forme de glaucom, in retinopatia diabetica si unele afectiuni ale fundului de ochi.

In 1980, cercetatorii au descoperit ca laserul folosit in producerea cip-urilor pentru computere poate fi folosit in oftalmologie. Era vorba despre Excimer Laser, a carui lumina nu influenteaza temperatura tesuturilor din jur.

Razele ultraviolete si vibratiile de energie inalta sparg jonctiunile dintre celulele corneei cu o precizie de 0,25 de microni. Prima interventie pe ochi uman s-a realizat in 1988 in Germania si s-a numit PRK (keratectomie fotoreactiva).

De atunci, este perfectionata incontinuu, pentru corectia miopiei, hipermetropiei si astigmatismului. In sase ani, un milion de oameni au folosit sansa de a renunta la ochelari.

Urmatorul pas a fost tehnica LASIK (laser assisted in situ keratomileusis), mai eficace in viciile de refractie severe.
Americanii o numesc “wow effect”, fiindca este complet nedureroasa si are un efect spectaculos: dupa cateva ore de la operatie, pacientul poate privi deja la televizor si poate conduce automobilul – de data aceasta fara ochelari! LASIK este astazi tehnica cea mai utilizata, pretabila la toate viciile de refractie, cu rezultate foarte bune pe o plaja mare de dioptrii.

Ce este tehnica laser
Raza laser, ghidata de un computer, slefuieste corneea, modeland curbura acesteia, in functie de tipul si gradul viciului de refractie. Cu o precizie extraordinara, Excimer Laser inlatura straturi ultrasubtiri de tesut.

In cazul miopiei, laserul scurteaza axul ochiului, aplatizand corneea; in cel al hipermetropiei, laserul il alungeste, indepartand tesutul de la periferie. Pentru astigmatism, se indeparteaza o suprafata eliptica dintr-un anumit meridian.
 

Diferenta PRK-LASIK
In PRK, spotul laser se aplica direct pe suprafata corneei (stratul care acopera suprafata ochiului) dupa o prealabila depitelizare mecanica a acesteia. Vindecarea este insa mai greoaie, stratul ars se reface abia in 24-48 de ore, timp in care pacientul este obligat sa poarte lentile de contact si pansament, pentru a facilita regenerarea epiteliului si a diminua durerea.
 
Senzatia neplacuta dispare abia in doua-trei saptamani, dar rezultatul este foarte bun. Cantitatea de tesut indepartata de pe suprafata corneeii depinde de gradul viciului de refractie, insa nu poate depasi 5-10% din grosimea corneeii.

LASIK combina lumina laser ultravioleta si microchirurgia pentru a remodela corneea. Mai intai, se decupeaza o clapeta foarte subtire de pe suprafata corneei (cu grosimea de 150-160 microni) cu ajutorul unui microkeratom computerizat.

Clapeta se rasfrange si permite Excimer Laserului indepartarea cantitatii de tesut necesara. Apoi clapeta se repozitioneaza si se lipeste prin capilaritate (taietura este foarte fina).

Nu sunt necesare cusaturi. Prin aceasta metoda obtinem rezultatele bune ale tehnicii PRK, fara inconvenientele acesteia. Rezultatele LASIK sunt mult mai rapide. Tehnica fost introdusa in Canada, Italia si Grecia (1989), Germania (1993), Marea Britanie (1995). La noi, laserul pentru corectarea defectelor vederii a fost adus in 1999 de Centrul oftalmologic Opticontact & Oculus din Bucuresti.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate