Corectarea cu laser a defectelor de vedere

Laserul este acum la moda in practica medicala, folosit cu rezultate bune atat in chirurgia estetica, cat si in interventii complicate, cum e cea pe cord. Corectarea cu laser a defectelor de vedere este o operatie simpla, care presupune insa si riscuri…

Laserele medicale sunt folosite in oftalmologie de 30 de ani in cataracta secundara, in unele forme de glaucom, in retinopatia diabetica si unele afectiuni ale fundului de ochi.

In 1980, cercetatorii au descoperit ca laserul folosit in producerea cip-urilor pentru computere poate fi folosit in oftalmologie. Era vorba despre Excimer Laser, a carui lumina nu influenteaza temperatura tesuturilor din jur.

Razele ultraviolete si vibratiile de energie inalta sparg jonctiunile dintre celulele corneei cu o precizie de 0,25 de microni. Prima interventie pe ochi uman s-a realizat in 1988 in Germania si s-a numit PRK (keratectomie fotoreactiva).

De atunci, este perfectionata incontinuu, pentru corectia miopiei, hipermetropiei si astigmatismului. In sase ani, un milion de oameni au folosit sansa de a renunta la ochelari.

Urmatorul pas a fost tehnica LASIK (laser assisted in situ keratomileusis), mai eficace in viciile de refractie severe.
Americanii o numesc “wow effect”, fiindca este complet nedureroasa si are un efect spectaculos: dupa cateva ore de la operatie, pacientul poate privi deja la televizor si poate conduce automobilul – de data aceasta fara ochelari! LASIK este astazi tehnica cea mai utilizata, pretabila la toate viciile de refractie, cu rezultate foarte bune pe o plaja mare de dioptrii.

Ce este tehnica laser
Raza laser, ghidata de un computer, slefuieste corneea, modeland curbura acesteia, in functie de tipul si gradul viciului de refractie. Cu o precizie extraordinara, Excimer Laser inlatura straturi ultrasubtiri de tesut.

In cazul miopiei, laserul scurteaza axul ochiului, aplatizand corneea; in cel al hipermetropiei, laserul il alungeste, indepartand tesutul de la periferie. Pentru astigmatism, se indeparteaza o suprafata eliptica dintr-un anumit meridian.
 

Diferenta PRK-LASIK
In PRK, spotul laser se aplica direct pe suprafata corneei (stratul care acopera suprafata ochiului) dupa o prealabila depitelizare mecanica a acesteia. Vindecarea este insa mai greoaie, stratul ars se reface abia in 24-48 de ore, timp in care pacientul este obligat sa poarte lentile de contact si pansament, pentru a facilita regenerarea epiteliului si a diminua durerea.
 
Senzatia neplacuta dispare abia in doua-trei saptamani, dar rezultatul este foarte bun. Cantitatea de tesut indepartata de pe suprafata corneeii depinde de gradul viciului de refractie, insa nu poate depasi 5-10% din grosimea corneeii.

LASIK combina lumina laser ultravioleta si microchirurgia pentru a remodela corneea. Mai intai, se decupeaza o clapeta foarte subtire de pe suprafata corneei (cu grosimea de 150-160 microni) cu ajutorul unui microkeratom computerizat.

Clapeta se rasfrange si permite Excimer Laserului indepartarea cantitatii de tesut necesara. Apoi clapeta se repozitioneaza si se lipeste prin capilaritate (taietura este foarte fina).

Nu sunt necesare cusaturi. Prin aceasta metoda obtinem rezultatele bune ale tehnicii PRK, fara inconvenientele acesteia. Rezultatele LASIK sunt mult mai rapide. Tehnica fost introdusa in Canada, Italia si Grecia (1989), Germania (1993), Marea Britanie (1995). La noi, laserul pentru corectarea defectelor vederii a fost adus in 1999 de Centrul oftalmologic Opticontact & Oculus din Bucuresti.

Pregatirea pentru operatie
Tratamentul cu laser se realizeaza numai dupa un consult oftalmologic riguros. El cuprinde, pe langa consultul de rutina (masurarea acuitatii vizuale, a refractiei, a tensiunii oculare, a fundului de ochi) si masuratori speciale: grosimea corneei, dimensiunea ochiului, uneori si numarul celulelor endoteliale corneene.
 
De asemenea, se face o fotografie speciala a corneei (harta corneeana), care se repeta postoperator. Aceste date se introduc in calculator. Examinarile sunt nedureroase si se realizeaza ambulatoriu. Durata Aplicatia laser propriu-zisa dureaza 1minut, cel mult un minut si jumatate.
 
Durata totala este de 10-15 minute pentru un ochi. Este dureroasa? Interventia nu este dureroasa. Anestezia se face prin instilarea de picaturi.
 
Recuperarea
Dupa operatie pacientul poate pleca acasa, iar de a doua zi vede foarte bine. Poate conduce masina, poate privi la televizor sau lucra la computer. Prima noapte este cea mai importanta pentru actiunea de recuperare, deoarece clapeta corneeana este inca fragila si se poate deplasa daca pacientul clipeste des, se freaca la ochi etc.
 
Tratamentul postoperator consta in picaturi antibiotice si lacrimi artificiale. In primele doua-trei saptamani, este bine ca ochii sa nu fie fardati si sa nu intre in contact cu creme, demachiante, corpi straini sau apa.
 
Cine beneficiaza
Keratotectomia fotorefractiva se foloseste pentru corectarea miopiei mici si medii (pana la sase dioptrii). LASIK se foloseste in tratamentul miopiei mici si moderat mari (pana la 14 dioptrii) si al hipermetropiei mici si medii (pana la cinci dioptrii), cu sau fara astigmatism.

Rezultatele chirurgiei fotorefractive Rezultatele definitive pot fi masurate abia dupa patru-cinci luni de la interventie, timp in care are loc vindecarea si stabilizarea acuitatii vederii. Cu cat defectul de vedere este mai mic, cu atat rezultatele sunt spectaculoase. In majoritatea cazurilor, pacientul nu va mai avea nevoie de ochelari. Dar viciul de refractie nu poate fi corectat intotdeauna in intregime.

De exemplu, un defect de zece dioptrii poate fi compensat total doar in 70% din cazuri. Asta, datorita reactiei imprevizibile a tesutului biologic, care se cicatrizeaza in mod diferit. 30% dintre pacienti pot avea nevoie de ochelari cu dioptrii foarte mici doar in anumite ocazii (privit la televizor, condus masina).

 
Daca viciul de refractie a fost foarte mare, exista posibilitatea ca acesta sa nu poata fi corectat decat partial si atunci va fi nevoie de purtarea continua a unor lentile cu dioptrii mult mai mici.
 
Riscuri
In ciuda rezultatelor excelente in timp, ca in orice operatie, pot exista si complicatii. Acestea sunt legate de cicatrizare, durere, riscul infectiilor, inflamatii, vedere defectuoasa, uneori chiar dubla.

Un alt efect nedorit, ce apare in cazul miopiilor foarte mari sau al operatiilor realizate cu aparate mai vechi, este acela al vederii de raze luminoase in jurul surselor de lumina, in timpul noptii sau in orice conditii de iluminare slaba.
 

Contraindicatii
Miopiile mai mari de 14 dioptrii nu pot fi corectate in intregime cu laser, deoarece exista riscul "saparii" prea adanci in cornee. Acestea pot fi aduse la zero doar cu implantul negativ de cristalin.
Clinica Oculus realizeaza implanturi de cristalin artificial (Artisan Concept), produse de firma olandeza Ophtec. Implantul este o lentila de forma alungita, cu diametrul de 6 mm si lungimea de 8 mm, care se prinde de iris, pentru a corecta orice defect de vedere. Se foloseste pentru corectarea defectelor intre sapte si 30 de dioptrii, cu riscuri minime si rezultate spectaculoase. 

Nu se intervine pentru corectarea defectului de vedere:

  • Inainte de 20-21 de ani, cand miopia nu este inca stabilizata.
  • In cazuri de alterari ale retinei, leziuni sau boli ale corneeii
  • Glaucom
  • Daca pupila este prea mare.
  • In cazul ochiului uscat (insuficienta secretie lacrimala)
  • Infectii locale herpetice
  • Boli autoimune sau diabet
  • Miopii degenerative.

Cum iti alegi medicul
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: "Operatia cu laser se poate face in orice cabinet particular, chiar si intr-un bloc oarecare. Dar ce faci in cazul in care apare o problema sau apar complicatii?
Cum deosebesti o operatie serioasa de una artizanala? Pentru asta, trebuie sa te asiguri ca ai apelat la o clinica serioasa, cu experienta in domeniul chirurgiei refractive cu laser (intreaba medicul cate operatii a facut pana in prezent, ce specializari are in domeniu, de ce aparatura dispune)".

Eram disperata sa vad detalii, sa citesc fara ochelari. E fantastic! Am facut ceva eforturi, dar a meritat…

Persana Vaduva, 26 de ani, economist, avea miopie la ambii ochi: sapte, respectiv sase dioptrii. In urma cu doua zile i s-a pus un implant de cristalin la un ochi, iar cu o zi inainte a beneficiat de LASIK la celalalt. Ma uit iscoditor la ochii ei si nu vad nimic din ce-ar putea sa fie semnele unei operatii.

Sub un ochi e o usoara urma vinetie, despre care cred ca e machiaj, dar ma lamureste repede: "E de la anestezia pentru implant; trece in cateva zile. Am inceput cu miopie forte, in clasa a patra. Dupa operatia de scleroplastie (pentru stoparea miopiei), prin clasa a XI-a mi-au crescut din nou.

Am purtat ochelari, apoi, de la 18 ani, si lentile de contact, alternativ. Acum doua zile, am facut prima interventie, la ochiul drept (cel cu sapte dioptrii), la care mi s-a pus un implant negativ (cristalin artificial).

Anestezia a fost cu seringa, in pleoape. Simti prima injectie, apoi nu mai simti nimic. Am fost surescitata, mi-a fost teama, dar m-am linistit cand mi-au spus ca totul a iesit foarte bine. Sunt operatii care depind foarte mult de pacient, pentru ca totul se face pe viu. Ieri mi-au facut LASIK la celalalt ochi. In timpul operatiei vedeam un cerculet cu puncte luminoase verzi-albastrui, iar in centru – un punct rosu, pe care trebuia sa-l focalizez.

Doctorul e mereu cu tine si iti spune: "Uita-te in centru!". Ieri nu am putut sa-mi dau seama foarte bine, pentru ca mi-au pus picaturi si aveam un fel de ceata, dar astazi…

Cand am deschis ochii si am vazut pentru prima oara, totul era parca in alta lumina. Eram disperata sa vad detalii, sa citesc fara ochelari. E fantastic! Chiar daca peste cinci luni raman cu dioptrii 0,5 la ambii ochi. Este o nimica toata pe langa ce-am avut…

Mi-am implinit un vis de ani de zile: dimineata, cand ma scol, sa nu mai intind mana dupa ochelari.

Ilinca Papasterie, 34 de ani. Locuieste la München, dar isi viziteaza din cand in cand parintii, care sunt inca in Romania. Ar fi putut sa faca aceasta interventie si in Germania, dar cineva i-a recomandat Clinica Oculus si s-a hotarat sa se opereze aici.
Dupa mai putin de 24 de ore de la corectarea cu laser, ochii ei nu spun nimic. In schimb, Ilinca povesteste: "Miopia mea a inceput pe la noua ani si a evoluat pana cand a ajuns la – 3, respectiv – 3,5. Purtam ochelari, si cateodata – lentile de contact. In urma cu sase luni, m-am hotarat.
E adevarat, aici e mai ieftin, dar celmai important lucru era sa stiu ca sunt pe maini bune si asta mi s-a confirmat din mai multe parti. A mers totul asa de repede, ca aproape nu mi-am dat seama. A durat cate zece minute la fiecare ochi. M-am intins pe pat, mi s-a pus ceva pe fata, cate un ochi liber.

Apoi mi-au pus niste picaturi, o tinctura in jurul ochiului si un dispozitiv care mi-a tinut ochiul deschis. Apoi am fixat un punct rosu. Mi s-a spus ca nu voi mai vedea timp de cateva secunde, am avut un moment negru, apoi a revenit punctul rosu.
Nu am simtit nimic. Medicul mi-a tinut capul si mi-a explicat exact ce face. La al doilea ochi am fost si mai putin nervoasa. Dupa operatie am stat intinsa o jumatate de ora cu ochii inchisi.

N-am avut nici un pansament. Mi s-a spus sa dorm cat mai mult, ceea ce am si facut. Azi dimineata, cand m-am sculat, vedeam foarte bine.

Ce sentiment am avut? Foarte placut si foarte curios (este visul meu de ani de zile): dimineata, cand ma scol, primul gest sa nu mai fie acela de a intinde mana dupa ochelari."

Text: Mihaela Doina Radulescu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate