Copilul tau poate creste prin teatru!

Copil, teatru

Psihologii arata ca interventiile educationale non-traditionale formeaza «o metoda de invatare alternativa», acreditata ca fiind una dintre cele mai consistente metode in procesul de invatare al copilului, pe care acesta o va urma fara sa o perceapa ca pe o activitate impusa.

Sunt lucruri noi pe care le poti invata despre copilul tau, astfel incat sa il sprijini in evolutia lui armonioasa, in concordanta cu datele personalitatii lui, dezvoltandu-i potentialul real. Afla cum se poate dezvolta personalitatea celor mici prin joc si arta dramatica.

Dr. Psih. Carmen Anghelescu

Carmen Anghelescu
Dr. Psih. Carmen Anghelescu este formator in educatie timpurie pentru profesionisti, formator pentru dezvoltarea competentelor parentale si consultant de specialitate la spectacolele pentru copii pana in trei ani la Teatrul Ion Creanga din Bucuresti.

Aceasta alternativa este oferita acum de proiectul «Creste prin teatru», realizat de Teatrul pentru copii Ion Creanga si UPC Romania. Odata cu inceperea scolii, s-a dat startul si atelierelor de arta dramatica desfasurate saptamanal, timp de 9 luni, in 3 serii consecutive.

Psihologul iti ofera cateva recomandari

Copil, teatru

Copiii intre 7 si 8 ani

Pana la varsta de 7 ani, copilul tau a traversat perioada de „dezvoltare timpurie“. Aceasta incepe odata cu viata intrauterina si continua pana la momentul de start al procesului de educatie obligatorie, marcat in general de inceperea scolii.

Ii plac cartile si asculta povesti citite, incercand sa descifreze singur scrisul, dar oboseste repede, iar capacitatea de concentrare scade in acelasi ritm.

Caracteristici comportamentale de care este bine sa tii cont atunci cand iti stabilesti asteptarile:
◆ coordonarea miscarilor corpului este mai greoaie si oboseste repede in activitatile fizice;
◆ oboseala se manifesta prin scaderea autocontrolului, devenind zgomotosi si miscandu-se mult;
◆ scrie apasand creionul, cu capul aplecat pe caiet;
◆ notiunea de spatiu e incerta si alinierea e dificila in scriere ca si in spatiul camerei (de aceea e posibil ca cel mic sa fie foarte dezordonat).

In plan cognitiv, e extrem de curios. Intelege semnificatia mesajelor verbale exprimate in fraze lungi, are capacitatea de a utiliza mai multe criterii de clasificare, insa gandirea lui functioneaza predominant in concret. Are un vocabular bogat si se poate exprima la obiect. Il poti stimula ajutandu-l sa faca descoperiri. Ii place sa puna intrebari si stie sa asculte.

Prefera sa repete actiuni deja facute si-i plac jocurile bazate pe constructie. In situatiile de interactiune sociala e interiorizat si retras. Reflecteaza la ceea ce a asistat sau a facut, incercand sa inteleaga semnificatiile celor vazute si auzite.

E critic si rigid in acceptarea conventiilor si a schimbarilor. Acestea pot proveni dintr-un sentiment de nesiguranta, dar si din dorinta de acceptare si apreciere. Se simte bine intr-un grup de copii si lucreaza bine cu un partener. Accepta cu dificultate sa piarda la jocuri si simte nevoia de a fi aprobat de adulti in tot ceea ce face.

Copil, teatru

Copiii intre 9 si 10 ani

Perioada infloritoare in privinta dezvoltarii psihologice. Acum copilul avanseaza in normele sociale pentru a invata deprinderi specifice societatii din care face parte. Acum se formeaza „gastile“ de baieti si fete.

Intr-un grup de copii e preocupat de pozitia lui si are tendinta de a se supraestima. E foarte constient de sine, mereu nemultumit, agitat si manifesta spirit justitiar.

Principalele caracteristici psihologice:
◆ nevoie crescuta de activitate in aer liber;
◆ coordonare sporita in miscari fine, capacitatea de pastrare a ritmului;
◆ avand o capacitate mai mare de autocontrol, manifesta interes sporit pentru detalii;
◆ scrierea cursiva este pe deplin stapanita;
◆ ii place sa repete si sa exerseze miscarile care ii sporesc indemanarea;
◆ se straduieste sa se perfectioneze, se ia la intrecere cu sine, concureaza cu ceilalti;
◆ ii plac jocurile de grup in aer liber; e atras de acelasi gen de jocuri, pe care le repeta bucuros.

Curiozitatea intelectuala e mult sporita. Apare aptitudinea de a rezolva probleme cu variabile multiple, iar capacitatea de intelegere a notiunilor abstracte e sporita. Rationamentele sunt reglate de reguli si logica, iar memorarea e o metoda de invatare de baza.

Desi ii place sa se alinte uneori vorbind ca un copil mic, poate arata destula maturitate, fiind interesat de explicatiile asupra a ceea ce trebuie sa execute si a felului in care functioneaza lucrurile. Citeste pentru a se informa.

Finalizeaza actiunile incepute, e atent la detalii, dar isi schimba repede sfera de interese. Asculta cu mai multa atentie si incearca sa retina sensul cuvintelor. E varsta categorisirii si etichetarii. Reactioneaza adesea cu: „nu“, „nu-mi place“, „nu pot“, „plictisitor“, „mda, sigur!“.

 Implica-l, provoaca-l…
Cititi impreuna povesti si comentati-le pentru a-i incuraja imaginatia, folosind intrebari deschise (nu au un raspuns prestabilit corect-incorect).
Ex : Ce crezi tu? De ce s-a intamplat asta?

Vizionati spectacole pentru copii si apoi analizati-le impreuna :
Ce ti-a placut? De ce?

Scrieti impreuna o carte sau o revista.
Scrieti pe foi de hartie, apoi inserati desene, faceti o coperta etc. Apreciaza-i la final munca.

Vizitati muzee si invita-l sa-si spuna parerea.
Cand reveniti acasa, desenati sau pictati impreuna cu copilul, apoi inramati un desen.

Imbogateste jocurile de constructie ale copilului si construiti impreuna.
Decideti, discutati si faceti impreuna un plan desenat pe care apoi il executati.

In conversatie tine cont de faptul ca:
✔ E greu sa accepti numai critici.
✔ E placut sa fii apreciat pentru efortul depus.
✔ Performanta scolara e oscilatorie la multi copii.
✔ Acorda a doua sansa copilului atunci cand ceva nedorit s-a petrecut.
✔ Povesteste copiilor cum era cand aveai varsta lui, cum ai rezolvat situatiile dificile.
✔ Lasa-l sa comenteze ca sa accepte eroarea pe care a facut-o ca pe ceva ce se poate remedia cu sprijinul tau si nu prin morala.

In fiecare serie, cate 12 copii trec prin experiente inedite Participarea in cadrul atelierelor este gratuita, iar pentru detalii despre proiect poti accesa
www.cresteprinteatru.ro.

Foto: © Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii