Copilul tău e abuzat la școala? Cum afli
Un copil se poate simți rușinat dacă alți colegi – mai mari sau de clasă – îi fură lucrurile sau se comportă urât cu el și preferă să nu le spună părinților de ceea ce i se întâmplă la școală. Este perfect normal să te îngrjiorezi pentru el atunci când stă departe de tine o perioadă mai lungă de timp. Cum afli dacă micuțul tău este abuzat la școală:
foto copil abuzat Shutterstock
Semne fizice
Dacă observi că atunci când vine acasă este plin de vânătăi, ar putea fi vorba de agresiuni la școală. Totuși, nu trage concluzii din prima, ci află mai multe informații – poate s-a jucat cu colegii în pauză și s-au lovit, poate a pățit asta în timpul orei de sport etc.
Nu mai vrea să meargă la școală
Nu le place tuturor copiilor să meargă la școală și să învețe, însă ar trebui să ridici câteva semne de întrebare când copilul tău începe să plângă, să țipe sau să refuze cu toată puterea să mai meargă la școală.
I s-a schimbat comportamentul
În special în cazul de abuz emoțional, un copil poate ajunge de la o extremă la alta. Dacă din asertiv și comunicativ a devenit pasiv și tăcut s-ar putea să aibă unele probleme la școală. Ori, dacă devine deodată agresiv, deși este un copil docil, ar trebui să afli ce se întâmplă atunci când nu este cu tine.
Nu mai comunică
Tu ești părintele lui și ar trebui să se simtă în siguranță cu tine, însă dacă observi că micuțul tău se închide tot mai mult în sine, este un semn că ar putea avea probleme și nu știe cui să îi vorbească de acest lucru.
Se poartă prea matur sau prea copilăros
Tot o schimbare de la o extremă la alta este și aceasta. Fie se poartă ca un părinte pentru colegii săi – îi protejează, are grijă de ei – fie face o regresie până la stadiul în care simte nevoia să se legene singur pentru a se simți în siguranță din punct de vedere emoțional.
Își pierde apetitul
Lipsa foamei nu este neapărat un semn că ar avea o problemă fizică, ci copilul tău ar putea fi abuzat la școală. La fel, până să tragi concluzii, elimină toate cauzele de ordin medical.
Este temător
Dacă observi că a început să se teamă de orice sunet din casă ori ca și cum ar aștepta să se întâmple ceva rău, dacă a început să aibă coșmaruri sau în unele cazuri chiar să facă pe el în timpul somnului, ar putea fi vorba de o problemă la școală.
De multe ori se poate întâmpla ca un copil să se simtă vinovat pentru ceea ce i se întâmplă și chiar crede că va fi pedepsit de părinții săi dacă ei află ce pățește la școală. Comunicarea este foarte importantă, așa că ai grijă să-ți înveți copilul de mic să îți spună ce probleme are, de fiecare dată când apare vreuna. Mai mult de atât, dacă se închide în sine și refuză să îți vorbească, poți apela la ajutorul unui psiholog.