Copilul meu nu invata bine

Copilul meu nu invata bine

6 – A schimbat clasa sau scoala

Mutarea intr-o clasa paralela din aceeasi scoala sau la alta scoala reprezinta un stres major pentru copil, motiv pentru care rezultatele lui la invatatura pot fi mai slabe. Adaptarea la un nou stil de predare si la un alt grup de elevi se face greu, chiar daca fetita (baietelul tau) are o fire placuta, comunicativa si se acomodeaza usor intr-un loc strain.

 • CUM POTI ACTIONA:

  Daca schimbarea scolii este un rezultat al schimbarii domiciliului, trebuie sa ai rabdare: rezultatele scolare se vor imbunatati dupa doua-trei luni de zile.

  Pe de alta parte, problema e mai delicata daca ai decis schimbarea clasei/scolii pentru ca aceasta nu se ridica la nivelul asteptarilor tale. Ajuns intr-o clasa in care elevii sunt mai buni, copilul tau ar putea sa descopere un alt sistem de notare/apreciere. Este posibil ca o nota 8 sau un calificativ “bine”, obtinute cu greu in noua clasa, sa fie egale cu un 10 sau un “foarte bine” pe care le obtinea cu usurinta in clasa din care a plecat. De aceea, va trebui sa il ajuti la teme si sa il incurajezi atunci cand plange pentru “un sapte”.
 • SFAT:

  Gandeste-te cat de greu iti este si tie sa te adaptezi la o alta locuinta, intr-un cartier sau oras diferit sau la un alt loc de munca si vei intelege stresul prin care trece copilul.

7 – Are probleme de sanatate

Aflati in plin proces de crestere, copiii se confrunta des cu anemia ori lipsa de calciu sau vitamine. Aceste “suferinte ascunse” pot sta la baza lipsei de concentrare si a incapacitatii de a depune suficient efort intelectual.

 • CUM POTI ACTIONA:

  Pentru a preveni astfel de probleme, programeaza cu regularitate copilul la un consult medical. Pediatrul sau medicul de familie iti vor indica analizele pe care trebuie sa le faca fetita/baietelul si vor stabili un tratament corect.

  Ai grija ca din dieta copilului sa nu lipseasca laptele, branza, carnea, fructele si legumele. Iarna si primavara, poti recurge la administrarea unui complex de vitamine si minerale adecvat varstei copilului.

  De asemenea, nu uita sa ii dai in fiecare dimineata un pachetel care sa contina un sandvis cu branza sau sunca si un fruct.
 • SFAT:

  Daca micutul slabeste, are cearcane si un miros neplacut al gurii, e posibil ca de vina sa fie viermii intestinali. Un examen coproparazitologic poate lamuri situatia.

8 – A lipsit mult de la scoala…

… motivat, bineinteles. Chiar daca a fost vorba de o boala usoara, ca apendicita, sau de o afectiune serioasa, ca hepatita virala, recuperarea lectiilor pierdute devine o problema.

 • CUM POTI ACTIONA:

  In cazul hepatitei virale, afla cu exactitate de la medicul curant cat efort intelectual poate depune copilul dupa externarea din spital. Apoi, stabileste cu invatatoarea/diriginta modalitatea prin care va recupera orele la care a lipsit.

  Daca a suferit de boala mai usoara, necontagioasa, sugereaza-i sa telefoneze unui coleg care ii poate imprumuta caietele.
 • SFAT:

  Daca medicul recomanda amanarea anului scolar, nu ezita, chiar daca cel mic te va ruga insistent sa il lasi sa mearga la scoala.

9 -“De ce sa mai invat?”

Elevii mai mari isi pun foarte des aceasta intrebare, mai ales cand vad in jur ca scoala nu este o conditie indispensabila pentru succesul in viata.

Puberul (preadolescentul) se afla, deci, in fata acestei dileme: “Cine are carte, are parte” vs. “Cine nu are carte, tot are parte” (“De ce sa mai invat, daca unii s-au putut imbogati peste noapte, desi nu au terminat decat opt clase?”).

 • CUM POTI ACTIONA:

  Discuta cu el ca si cum ar fi un adult. Asculta-i argumentele si combate-le cu calm. Gaseste in jurul tau exemple de persoane care au reusit in viata datorita unor rezultate deosebite la invatatura.
 • SFAT:

  Pregateste-te pentru o batalie lunga! Nu ceda psihic dupa prima confruntare, in care, in mod sigur, te va invinge, pentru ca e posibil sa fi acumulat numeroase frustrari, pe care ti le va “servi” dintr-o “suflare”.

Psiholog Carmen Iancu:

 • “Neputinta de a se confrunta cu responsabilitatile scolare se datoreaza fie unei intarzieri in dezvoltarea mintala, fie unei ‘pseudoincapacitati’ survenite ca urmare a unei insuficiente stimulari sau a unui eveniment traumatic trait in perioada anterioara etapei scolare. Astfel, exista copii care nu au fost integrati in comunitatea de aceeasi varsta din gradinita si au beneficiat de o educatie timpurie doar in mediul strict al familiei.
 • Pregatirea pentru scoala trebuie sa fie asigurata de familie si gradinita, iar ulterior, sustinuta in scoala. Aceasta pregatire presupune crearea motivatiei pentru activitatea de invatare, pentru cunoastere.
 • Copilul trebuie sa inteleaga rolul real al scolii prin intermediul unui dialog continuu cu persoanele care au o puternica influenta educativa – parinti, bunici, educatoare, invatatoare.
 • Ideal ar fi ca micutul sa priveasca scoala ca pe un mijloc de dobandire a unor cunostinte utile, abordare care ar trebui sustinuta si de exemplul personal al parintilor – prin exprimarea respectului fata de mediul scolar -, precum si de existenta unei atmosfere scolare destinse.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii