Copiii si magia jocului

Prin joc, copilul transforma lumea reala si incearca sa o apropie de „micul lui univers“, in care el este cel care stabileste regulile.

Fie ca deseneaza, se joaca de-a mama si de-a tata, de-a doctorul si pacientul sau de-a vanzatorul, copilul isi asu­­ma roluri care ii permit sa descifreze realitatea inconjuratoare. Prin joc, mai mult decat prin orice alta activitate, copilul descopera bucuria cu­noas­te­rii, relationeaza cu ceilalti, invata sa respecte reguli, sa lucreze in echipa, sa comunice si sa isi exteriorizeze trairile.

Jocul ca mod de viata
Odata intrat la scoala, viata copilului se schimba. Acum, cel mic descopera lumea cu ajutorul materiilor pe care le studiaza. Daca pana acum realitatea se contura in mintea lui in functie de emotii si sentimente, la scoala inva­­tatorul este cel care il ajuta sa descopere lumea inconjuratoare. In jocul de roluri, acum este randul copilului sa raspunda la intrebari si sa arate ca a inteles ce i s-a explicat.

In clasa intai, jocul se transforma intr-un instrument de invatare pe care trebuie sa il folosesti in functie de varsta copilului, de pasiunile lui si de domeniul pe care il studiaza. Literele pot deveni un puzzle interesant sau chiar personaje care se intrec in a forma cuvinte. Cifrele reprezinta elemente din mediul familiar al copilului, in spatele lor stau jucariile preferate, florile si pasarile din gradina bunicii, prietenii de joaca sau banii de buzunar.

La 6-7 ani, desi incepe sa gandeasca logic, copilul are nevoie de exemple practice, legate de lucrurile din universul lui. Curios si dornic sa descopere lucruri noi, el cauta jocul in tot ceea ce face. Nu ezita sa-l implici in treburile casei, evident, sub forma schimbului de roluri. Explica-i ca el este responsabil sa-si faca ordine in camera si ca ai incredere ca poate face acest lucru.

Pentru copiii de 6 ani, jocul cu papusi si hainute, accesorii pentru bucatarie, ca si acela cu figurine care reprezinta oameni sau materialele de constructie ii ajuta sa-si dezvolte creativitatea. Ei reconstruiesc, demonteaza si inventeaza jocuri in functie de imaginatia lor. Lasa-i copilului libertatea de a-si alege jucariile si de a le folosi cum vrea el. De multe ori, copilul isi doreste sa colectioneze o multime de lu­­cruri, de la figurine, timbre, poze si postere, pana la CD-uri cu jocuri. Este interesat pentru el sa aiba o colectie cat mai mare, astfel incat sa poata face schimb cu prietenii.

Ajuns in clasa a II-a, copilul incepe sa acorde o importanta tot mai mare grupului. Prieteniile se leaga in functie de pasiunea pentru un joc sau un sport si de apropierea de casa. In mod firesc, cauta in ceilalti copii elemente familiare lui, pentru a se simti in siguranta.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii