Cum punem limite copiilor?

Nevoia de a intelege care este relatia intre acestea si cum reuseste copilul sa adere la ea, sa si le asume si sa le respecte, deriva din faptul ca adesea limita se confunda cu pedeapsa si chiar cu pedeapsa fizica.

Regula este cea care da forma si sens unei functionari, unui comportament, unei decizii, unei explicatii. Este un organizator al functionarii familiei si se transforma si intr-un reper intern al copilului, care mai tarziu se va putea orienta dupa reguli si valori proprii. Regula presupune o constanta, o consistenta si o simetrie. Ea este un principiu al parintilor, care se transmite si copiilor si care este respectat atat de unii, cat si de altii.

Absenta regulilor conduce la confuzie, la haos iar contradictia lor determina aparitia unui conflict in interiorul copilului care este pus sa aleaga si care nu intelege lipsa de unitate in mesajul parintilor sai. Regula nu presupune o libertate mai mica de exprimare, ci ajuta aceasta libertate sa isi ia anumite puncte de repere care sa poata ajuta copilul sa isi construiasca anumite valori. In egala masura, absenta regulii nu presupune o libertate mai mare, ci aduce cu sine o suferinta si o dezordine.

Regula este fundamentala pentru orice cadru, adica pentru un mod specific de functionare. Familia este un grup aparte, cu un mod particular in care isi construieste legaturile si in care isi manifesta credintele, valorile, in care isi transmite mostenirea sau isi exprima idealul, asteptarile, dorintele.

Limita apare ca nevoie de a delimita locul si rolul fiecaruia in familie. Ea este absolut necesara pentru a sublinia diferentele intre generatii, precum si interiorul familiei de exteriorul ei. Regulile impun intr-un mod clar si de necontestat interdictii. Esentiale pentru nasterea si supravietuirea unei familii, interdictiile apar tocmai pentru a permite convietuirea, ele nu au rolul de a infrana si de a inchide circuitul creator si libertatea unei familii, ci de a asigura tocmai dreptul ei de a beneficia de ele.

Limitele permit construirea unei identitatii proprii si nu lasa ca rolurile, functiile sa se amestece intre ele si sa conduca la un moment de criza al familiei.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii