Copiii si jucariile
Se apropie Sarbatorile si, odata cu ele, Mos Craciun… Si cum Mosul vine cu tolba plina de jucarii, ar fi bine ca acestea sa fie potrivite varstei si preferintei copilului tau!
In universul copiilor se gasesc, intotdeauna, jucariile… Jocul face parte din viata noastra si are un rol important in dezvoltarea intelectuala a copilului. In alegerea jucariilor, parintele trebuie sa tina seama de varsta copilului si de nivelul lui de dezvoltare.
Cum trebuie sa fie o jucarie
– Potrivita varstei copilului (cumpara-i ce stii ca i-ar placea lui, nu tie).
– Educativa
– Atragatoare
– Sigura
– Usor de curatat
-Accesibila ca pret – ca si hainutele, jucariile trebuie schimbate destul de des. Iata cateva informatii care iti vin in ajutor atunci cand nu stii ce jucarii sa alegi pentru micutul sau micutii tai.
Bebelusi
Pana la trei luni: zornaitoare, inele mari din plastic, jucarii de strans in mana ori de supt, jucarii care produc diverse lumini – de exemplu, un carusel muzical cu lumini.
Intre 4 si 7 luni: bebelusii iubesc jucariile din materiale moi si placute la atingere: papusele, jucarii care fac zgomot atunci cand sunt lovite, carti cu pagini din diverse materiale, placute la atingere si colorate.
Intre 8 si 12 luni: jucarii de construit (cuburi din lemn sau plastic), de diferite marimi, forme sau culori, jucarii pentru apa.
Copii mici (1-3 ani)
Copiii mici se descurca cu jucarii mai complexe; vor fi interesati de masini, camioane, creioane colorate de dimensiuni mai mari, pentru colorat, si de puzzle pentru incepatori. Alege jucariile care imita activitatile adultilor: papusile si accesoriile lor (hainute de imbracat-dezbracat), seturi pentru bucatarii, aspirator, garaj sau parcare auto, telefoane, ferma cu animale.
Prescolari (3-6 ani)
Mingile de toate marimile sunt potrivite – le pot lovi cu piciorul, le pot arunca sau prinde. Tot la aceasta varsta pot desena o forma sau pot colora – deci, da-le hartie si multe creioane. Nu este nevoie de jucarii extrem de variate, pentru ca subiectul jocului la aceasta varsta este simplu si relativ limitat.
In schimb, este nevoie sa aiba cat mai multe exemplare ale aceleiasi jucarii: animale-jucarii, mijloace de transport, papusi etc. Copiilor care se apropie de varsta de sase ani trebuie sa li se dea nu numai jucarii cat mai variate, ci si mijloace potrivite pentru confectionarea lor: scandurele, ciocanase, foarfeci, bucati de stofa, sticlute, jocuri mecanice, puzzle etc.
De ce sunt bune jucariile
Jucariile pentru indemanare dezvolta coordonarea miscarilor, incurajeaza increderea in sine. Cartile si inregistrarile ii ajuta pe copii sa aprecieze literatura si muzica, dezvoltandu-le in acelasi timp vocabularul. Jocurile de construit stimuleaza creativitatea si imaginatia. Jucandu-se, copiii isi folosesc mintea si corpul, invata treptat despre lumea din jurul lor si se dezvolta.
Cateva reguli
– Nu rade niciodata de rezultatele copilului – acest lucru poate fi descurajant pentru micut.
– Fii mereu alaturi de el si ajuta-l cand are nevoie, dar nu-i rezolva tu problemele, ci invata-l pe el sa le rezolve singur.
– Ajuta-l sa fie independent prin joc, lasandu-l sa gaseasca singur o cale de rezolvare a problemei.
– Stimuleaza-l sa se joace cat mai mult si incearca sa diversifici jocurile, astfel incat sa nu se plictiseasca.
– Jucariile trebuie sa fie accesibile copiilor, asa ca aranjeaza-le astfel incat sa aiba acces la ele cat mai usor. Jucariile tinute in cutii sau cufere ajung sa fie uitate acolo si, cateodata, se strica fara a fi fost folosite.
Ce trebuie sa contina eticheta jucariilor
Jucariile pot sa puna in pericol sanatatea sau chiar viata copiilor. E foarte important ca ele sa fie alese potrivit varstei celor carora le sunt destinate.
CS – marcaj national de conformitate
CE – marcaj european de conformitate
Marcaj CE – acest marcaj de conformitate trebuie sa existe pe toate jucariile.
Calificativ de varsta – varsta copilului care poate utiliza jucaria in deplina siguranta, conform specificatiei producatorului.
Avertismente – ghid care trebuie respectat.
Instructiuni – arata modul sigur in care se poate folosi o jucarie (instructiunile trebuie sa fie tiparite, in mod obligatoriu, si in limba romana).
E bine sa stii
– Evita jucariile cu parti componente mici: acestea pot fi inghitite, introduse in urechi sau in nas.
– La jucariile din plus verifica daca au cusaturile sigure. Copiii mici se pot ineca cu materialele de umplutura. La cele cu par, verifica daca firele sunt bine prinse.
– Verifica atent jucariile pentru a detecta eventuale margini si puncte ascutite ori aschii.
– Atentie mare la jucariile care se impaturesc sau care au balamale, fiindca micutii isi pot prinde degetele in ele.
– Nu achizitiona jucarii cu fire lungi sau detasabile pentru patut sau carucior. Acestea se pot incolaci in jurul copilului sau ii pot cauza strangularea.
– Nu cumpara nici jucarii cu gloante oarbe ori sageti – pot fi extrem de periculoase. Gandeste-te la faptul ca acestea ii pot rani grav pe copii.
– Nu cumpara jucarii care seamana cu mancarea – copilul le-ar putea inghiti.
Important
– Citeste, reciteste si respecta toate instructiunile de pe etichete/pliante.
– Jucariile folosite in mod gresit pot fi periculoase.
– Nu lasa copiii sa foloseasca jucarii stricate.
– Jucariile cumparate pentru copiii mai mari pot fi periculoase pentru fratii si surorile mai mici.
– Jucariile uitate pe scari pot sa provoace accidente.
Text: Lacramioara Tiriblecea