Copiii și ecranele – care sunt beneficiile și riscurile expunerii copiilor la ecrane?

Copiii și ecranele, mai exact influența pe care ecranele o au asupra dezvoltării copiilor de vârste mici este un subiect tot mai studiat. Ce spun psihologii despre implicațiile expunerii copiilor, de timpuriu, la ecrane?

Părinții încep să apeleze, de regulă, la telefon, tabletă sau TV, atunci când sunt într-o situație „de criză'. Fie au de rezolvat ceva important, vor să-i liniștească, atunci când plânge, sau să-i convingă să mănânce etc. Există și părinți care văd un beneficiu în expunerea copiilor, de mici, la desene animate. Aceștia spun că cei mici învață multe cuvinte într-o altă limbă, precum și să recunoască obiectele mai ușor.

Specialiștii atrag atenția nu atât asupra a ceea ce văd copiii, dacă este vorba despre un conținut adecvat vârstei, cât mai ales asupra timpului petrecut de cei mici în fața ecranelor.

Conform recomandărilor recente ale Asociației Americane de Pediatrie, copiii mai mici de un an jumate nu ar trebui să privească deloc ecranele. Între un an jumate și doi ani, aceștia pot fi introduși în „lumea digitală', dar doar printr-un conținut de foarte bună calitate. În plus, spun reprezentanții Asociației, este foarte important ca părinții să privească și ei, alături de copii, și să le discute despre ce văd.

În ceea ce-i privește pe copiii de peste 2 ani, aceștia nu ar trebui să stea în fața ecranelor mai mult de 1 oră pe zi, de asemenea, urmărind alături de părinți conținutul respectiv.

Copiii și ecranele – principalele probleme

Într-un articol publicat pe www.ziaruldeiasi.ro, psihologul Roxana Rusu, de la Centrul Medical Arcadia, explică principalele probleme care îi determină pe părinți să-i ducă pe copii la un consult psihologic:

„Se observă tot mai des în cabinetul de psihologie solicitări din partea familiilor cu copii mici. Aceștia evidențiază în primul rând întârzierea în dezvoltarea limbajului, atenție scăzută sau absența reacțiilor în sarcini sau jocuri specifice vârstei, manifestări de nervozitate, impulsivitate ori dificultate în a crea legături de prietenie cu copii de vârste similare.'

Citește și: Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea: „Noi suntem pe acest pământ o minune'

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate