Contraceptie si pentru barbati

Ce este vasectomia? O procedura chirurgicala contraceptiva a barbatului. Aceasta consta in sectionarea si ligatura celor doua canale deferente prin care spermatozoizii pro­dusi de testicule ajung in compozitia spermei. Aceasta este alcatuita din 2-5% spermatozoizi, cu originea in testicule, si 95-98% lichid seminal, produs de vezicule seminale, prostata si glande bulbouretrale.

Indicatiile vasectomiei. Statisticile arata ca in Olanda sunt 35.000 de barbati/an care apeleaza la vasectomie, iar in SUA sunt 5.000.000 de barbati/an. Fiecare cuplu trebuie sa cantareasca impreuna implicatiile vasec­tomiei si sa stabileasca decizia de a apela la aceasta interventie. De obicei, aceasta este o decizie de cuplu. In general, se apreciaza ca un cuplu in care ambii parteneri au peste 35 de ani si numarul dorit de copii poate lua in considerare vasectomia ca mijloc de contraceptie. Ca urmare, se pot stabili urmatoarele indicatii:

  •  Numar suficient de copii in cuplu;
  •  Atunci cand nu este posibil sau atunci cand cuplul nu doreste sa utilizeze alte metode de contraceptie;
  •  Riscul de a transmite boli genetice descendentilor.

Contraindicatii Este foarte important sa se tina cont de acestea inainte de a recurge la interventie.

  •  Orice patologie masculina majora, netratata;
  •  Patologie scrotala neinvestigata anterior;
  •  Coagulopatii (tulburari de coagulare a sangelui) necorectate;
  •  Infectii locale sau sistemice ale pacientului, netratate anterior;
  •  Reactii alergice la anestezicul local.

In ce consta interventia? Aceasta interventie se face intotdeauna sub anes­­tezie locala. Anestezicul se poate injecta la nivelul inciziilor, dar, mai nou, exista un sistem transdermic de aplicare a anestezicului cu ajutorul unui spray cu presiune mare (metoda folosita mai ales cu pacientii care au fobia acelor de seringa). Cu o zi inaintea interventiei, se spala bine si se rade zona scrotului.

Exista mai multe metode.  Alegerea apartine pacientului.
1 Metoda traditionala consta in cate o incizie transversala de cate 1 cm, la baza scrotului, la nivelul fiecarui canal deferent, dupa care acestea se vor exterioriza in plaga. Se vor ligatura, apoi sectiona, indepartandu-se circa 1 cm din fiecare. Apoi se cauterizeaza capetele canalelor. Urmeaza inchiderea plagilor cu 1-2 fire.

2 Vasectomia fara bisturiu a fost dezvoltata in anii ‘70, in China, de catre dr. Li Shunqiang. Desi numele metodei suna linistitor, tot este necesara folosirea bisturiului pentru incizia tegumentara (a pielii), numai ca aceasta va fi mai mica si se va folosi o pensa, pentru a elibera canalul deferent de structurile vecine. Etapele urmatoare sunt similare celor descrise la metoda traditionala.

3 O alta metoda consta in aplicarea de clipuri de titan sau de plastic, pentru a sigila canalul deferent.

4 Ultima metoda consta in utilizarea laserului pentru sectionare si hemostaza. Ultimele doua metode nu aduc nici un beneficiu, dar maresc mult costurile interventiei chirurgicale. Interventa chirurgicala nu dureaza mai mult de 30 de minute. Dupa interventie, este necesara purtarea unui chilot strans si aplicarea de gheata, local, pentru a diminua edemul. A doua zi, pacientul isi poate relua activitatea normala, inclusiv pe cea sexuala.

Trebuie mentionat, insa, ca instalarea sterilitatii nu se face imediat postoperator. Acest lucru se explica prin existenta spermatozoizilor la nivelul canalelor deferente, deasupra ligaturii acestora. De aceea, la sase saptamani dupa interventie, se va face o spermograma care va fi repetata la opt saptamani, pentru a constata instalarea sterilitatii.

Complicatiile vasectomiei. Pot fi imediate sau tardive. Cele imediate sunt hemoragii (5%), infectii ale plagii (5%), hematom intrascrotal (14%). Complicatiile tardive sunt: intarzierea in obtinerea ste­­rilitatii (pana la 4% dintre pacienti prezinta aceasta complicatie la trei luni de la interventie), dureri cronice la nivelul scro­­tului (15%), risc de repermeabilizare a ca­­na­lelor deferente (0,28 – 0,5%).

Cum afecteaza interventia stilul de viața al cuplului? Trebuie precizat de la bun inceput ca operatia de vasectomie nu afecteaza in nici o masura potenta barbatului. Nu este afectata nici cantitatea de sperma, pentru ca spermatozoizii re­­­pre­­zinta doar 2-5% din volumul spermei. Testiculul isi va continua secretia de testosteron, ceea ce inseamna ca toate caracterele sexuale secundare ale barbatilor nu vor fi modificate.

Nu exista nici o legatura dovedita stiintific intre vasectomie si osteoporoza sau diferite neoplazii (cancer). Pe de alta parte, aceasta interventie nu poate proteja pacientii impotriva bolilor cu transmitere sexuala (sifilis, gonoree, unele forme de hepatita virala etc.).

Costuri Procedura de vasectomie se poate face la orice cabinet medical acreditat pentru interventii chi­­rurgicale minore. Costurile unei astfel de interventii pornesc de la suma de 300 euro.

Este o metoda reversibila?
Deși s-a spus initial ca vasectomia este o metoda de sterilizare permanenta, aceasta interventie este totusi reversibila. Se apreciaza ca 2,6% dintre pacientii care au apelat la vasectomie doresc reversia acestei operatii. Aceasta repermeabilizare este posibila printr-o interventie chirurgicala minuti­oasa, desfasurata sub microscop si sub anestezie generala. Se apreciaza ca, daca se practica la mai putin de 3 ani de la vasectomie, succesul repermeabilizarii este de 97%, iar sansele de a avea copii sunt de 76%. In cazul in care intervalul de timp este mai mare de 15ani, sansele scad la 71%, respectiv 30%.

 

Dr. Bogdan Serbanescu este medic primar urolog, asistent universitar, doctor in Stiinte Medicale, Medical City: Str. Popa Savu, nr. 16, București, Tel. 222.17.70, 0746.202.288; www.medicalcity.ro.

 

 

 

Foto: Shutterstock, Deamstime
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate