Computerul – avantaje si riscuri
Ne intrebam adesea daca nu cumva ne lasam copiii prea mult in fata calculatorului si daca stim intr-adevar sa le explicam cum sa foloseasca tehnologia moderna. Dar cat de serios luam in calcul problemele de sanatate pe care le poate avea copilul din cauza acesteia si cat de bine stim sa-l protejam de boli? In conditiile in care avem din ce in ce mai putin timp pentru familie, copilul nostru creste inconjurat de televizor, calculator si telefonul mobil. Ne dam seama ca tehnologia moderna a intrat atat de mult in viata lui, incat nu il mai putem priva de aceasta.
Insa, din cauza ca sta ore intregi in fata calculatorului, copilul poate avea probleme de obezitate, dureri de cap, de spate si de umeri. In plus, studiile arata ca un copil care foloseste prea mult calculatorul va avea o capacitate scazuta de concentrare, ochii obositi si iritati si chiar probleme de integrare sociala.
Pozitia corecta la computer
Scaunul ergonomic. De cele mai multe ori, pozitia pe care copilul o are atunci cand sta la calculator nu este cea corecta si, in timp, poate provoca probleme grave ale coloanei vertebrale, care mai tarziu se vor solda cu dureri de spate. Un scaun ergonomic il va ajuta sa-si sustina spatele drept si sa-si mentina o pozitie corecta, dar acesta trebuie reglat, pentru a nu-i afecta coloana vertebrala.
Poti afla foarte usor daca l-ai ajustat cum trebuie: asaza-l relaxat in scaun, cu spatele drept si pune-l sa priveasca monitorul. Daca privirea copilului nu fixeaza centrul monitorului, inseamna ca trebuie sa insisti pe coborarea sau urcarea scaunului. Atentie la materialul din care este confectionat acesta! Atunci cand il cumperi, evita materialele dure.
Tinuta dreapta, nu rigida. Explica-i ca trebuie sa-si tina spatele drept, insa fara sa stea incordat. Fii atenta ca bratul cu antebratul sa formeze un unghi de 90 de grade. Este important sa nu stea nici prea aproape, nici prea departe de birou. Genunchii trebuie indoiti astfel incat sa formeze un unghi de 90 de grade, iar picioarele trebuie sa fie asezate confortabil. Daca picioarele nu ating podeaua, pune-i o cutie sub talpi.
Pe masura ce va fi prins in lumea captivanta a jocurilor pe Internet si in discutiile cu alti colegi, copilul se va misca din pozitia corecta si nu ii va mai acorda importanta. Ti se intampla de multe ori sa-l surprinzi intr-o pozitie garbovita? Corecteaza-i postura si atrage-i atentia de fiecare data cand il vezi intr-o pozitie incorecta. Este important sa nu-l lasi singur mai mult de doua ore in fata calculatorului si sa urmaresti ce face.
Din cand in cand, sa-si schimbe pozitia. O pozitie, fie ea si corecta, poate deveni incomoda pentru copil daca sta prea mult fara sa se miste. La fiecare 30 de minute, trebuie sa se intinda, sa se ridice de la birou sau sa-si schimbe pozitia. Invata-l cateva exercitii simple, cum ar fi: ridicarea si coborarea umerilor, flexarea si intinderea degetelor sau genoflexiunile. Il vor ajuta sa nu amorteasca.
Pauza la fiecare 30 de minute. Incearca sa-i distragi atentia din jumatate in jumatate de ora, pentru ca spatele si ochii sa se relaxeze. Mancati impreuna un fruct sau roaga-l sa te ajute la treburile casnice. Acest lucru il va deconecta si il va ajuta sa-si relaxeze muschii oculari si pe cei ai spatelui.
Sedentarismul
Daca noi obisnuiam sa ne jucam in fata blocului si ne puteam bucura din plin de timpul petrecut in aer liber, copiii din ziua de azi gasesc in jurul casei tot mai putine spatii verzi si fac din ce in ce mai putina miscare.
Nu numai ca muschii nu se dezvolta la capacitate maxima, dar apare pericolul ca dezvoltarea acestora sa se faca gresit, din cauza pozitiei in care copilul sta la calculator si a lipsei de miscare. De aceea, este extrem de important ca timpul petrecut la calculator sa fie dublat de activitatile in aer liber. Daca vremea de afara nu permite acest lucru, copilul poate face miscare la o sala de sport.
Dansul, inotul si atletismul il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte corect musculatura. Pentru fete, baletul, gimnastica si badmintonul sunt alegeri foarte potrivite. Poti avea in vedere cluburile sportive private sau de stat, cum sunt palatele copiilor si cluburile din subordinea Directiei Nationale pentru Sport. Daca programul nu-i permite sa faca sport zilnic, ai in vedere ca, la fiecare doua zile, sa faca activitate fizica. Medicii sustin ca un copil care nu face sport cel putin o ora pe zi este predispus la obezitate infantila.
Probleme cu vederea
Televizorul si calculatorul accentueaza riscul de aparitie a miopiei timpurii in randul copiilor. Studiile arata ca, din cauza calculatorului, 25-30% dintre copii au nevoie de ochelari de corectie a vederii, pentru ca isi forteaza muschii oculari. Poti, insa, preveni astfel de probleme daca urmezi cateva sfaturi simple:
- Inainte de a incepe scoala, mergi cu copilul la un medic oftalmolog pentru un examen ocular si verifica daca este predispus la probleme de vedere la distanta sau de aproape si daca are vreo sensibilitate la ochi;
- Fixeaza monitorul, tastatura si mouse-ul pentru copil si nu pentru adultii din casa. Distanta recomandata intre ochii copilului si monitor trebuie sa fie intre 46 si 76 cm;
- Copiii pot sta intre una si doua ore pe zi la calculator, insa timpul petrecut in fata calculatorului nu trebuie sa depaseasca zece ore pe saptamana;
- Alege un monitor plat, de tip TFT sau LCD, si foloseste suportul care permite ajustarea inaltimii acestuia. Se recomanda ca monitorul sa fie aplecat in fata cu 5 grade si in spate cu 20 de grade. Este important sa reglezi si frecventa de refresh a monitorului la cel putin 85 Hz. Pentru a-i proteja confortul vizual, este recomandat sa reduci intensitatea culorii verzi si sa maresti caracterele atunci cand cel mic citeste un text;
- Ochii rosii, vederea in ceata, miscarile neobisnuite sau intoarcerea fara motiv a capului sunt semne de oboseala oculara, care nu trebuie ignorate. Cere sfatul medicului ori de cate ori ti se pare ceva ciudat sau daca cel mic acuza disconfort sau durere.
Alienarea
Prin intermediul calculatorului si Internetului, comunicarea si emotiile copilului se reduc la doar cateva semne scrise cu ajutorul tastaturii. Limbajul se reduce la abrevieri, iar cel mic este captiv intr-o lume paralela. El invata sa comunice prin intermediul unui monitor, fara sa-i priveasca in ochi pe cei cu care vorbeste.
In timp, copilul poate deveni timid si introvertit. Sunt psihologi care avertizeaza asupra pericolului ca, ajuns la varsta adolescentei, acesta s-ar putea sa considere comunicarea directa ca pe un pericol. Incurajeaza-ti copilul sa-si faca prieteni si sa se intalneasca cu ei frecvent. Ai grija ca programul lui sa includa jocuri si activitati in echipa.
Computerul la orice varsta?
Un copil poate folosi calculatorul chiar de la 3 ani, insa maximum jumatate de ora pe zi! La aceasta varsta, capacitatea oculara nu este suficient de bine dezvoltata. Jocurile de desenat, de tip puzzle sau de construit sunt de un real ajutor, pentru ca ii sporesc indemanarea si capacitatea de concentrare. Jocurile pe calculator stimuleaza acele parti ale creierului responsabile cu miscarea si perceptia vizuala. Copilul intra intr-un adevarat joc al culorilor, invata sa descopere asemanarile si deosebirile dintre imagini sau sa foloseasca anumite forme pentru a construi. Incepand cu varsta de 5 ani, puteti naviga impreuna pe site-uri pentru copii.
Ai grija sa apelezi la un program de control parental care sa filtreze informatiile nepotrivite pentru copilul tau. Foloseste programe de scriere la calculator, prin care micutul sa descopere alfabetul si sa invete sa scrie. Produsul RoDactilo, de la Intuitext, ii ajuta pe copii sa scrie rapid la calculator, prin dictare sau vizualizand literele direct pe ecran. RoDactilo contine si jocuri cu literele alfabetului, foarte atractive pentru cei mici.
Calculatorul – un ajutor pentru scoala
O data ce copilul tau intra la scoala, calculatorul te poate ajuta sa imbini jocul cu invatatul. Cel mic va intelege mai usor numerele si fractiile atunci cand le descopera in situatii din viata reala. Softurile educationale transforma notiunile abstracte in povesti prin care copilul afla cum poate folosi matematica atunci cand imparte o prajitura, isi stabileste calendarul zilnic sau cand calculeaza distanta de acasa la scoala. „MateMagia sau „Fractii cu peripetii, Misiunea Ploaia create de Intuitext, ii vor schimba copilului tau imaginea despre cum poate invata eficient. Operatiile cu numere naturale si fractiile se ascund, de fapt, in jocuri cu personaje animate.
Lacramioara Tiriblecea; foto: Shutterstock. Articol realizat cu sprijinul Intuitext.