Cererea de bone filipineze a „explodat” in primele sase luni ale anului

bona

„Comparativ cu 2009, cererea de personal casnic filipinez a crescut in acest an pe toate ariile de competenta (bone, menaj, ingrijire varstnici, gradinari etc.), insa cifrele arata ca cele mai solicitate raman bonele si menajerele casnice, acestea reprezentand peste 80% din totalul angajarilor de anul acesta”, declara Tiana Perfect, Managing Partner al companiei Perfect Connections Associates.

Infuzia de personal filipinez pentru asistenta casnica a inceput in Romania in urma cu cca trei-patru ani, cand persoanele cu venituri peste medie sau mari au inceput sa apeleze la aceasta solutie din cauza ofertei locale reduse de persoane calificate in domeniu.

„In timp, clientii au observat calitatile deosebite ale personalului filipinez, asa incat cererea de personal asiatic a fost permanent in continua crestere. Anul acesta, piata de bone filipineze a «explodat» de-a dreptul, dovada fiind numarul mare de cereri in curs de solutionare pe care l-am inregistrat in semestrul intai.

Bonele filipineze sunt mai devotate
Parintii care le-au angajat explica si de ce: bonele filipineze sunt foarte atente cu copiii, vorbesc limba engleza, sunt devotate si, foarte important in acesta perioada economica dificila, reprezinta o solutie mai ieftina pe termen lung”, explica Tiana Perfect.

„In plus, fiind angajate in regim intern, parintii au garantia ca bonele sunt la munca in fiecare zi lucratoare,” a adaugat Tiana Perfect.

Procesul de selectie si plasare a unei bone din Filipine dureaza intre 3 si 6 luni, in functie de timpul necesar de la caz la caz pentru obtinerea actelor si avizelor necesare unei persoane ca sa aplice pentru un loc de munca in Romania. Contractele de munca se incheie pe o perioada de minim doi ani.

Conditiile generale ale contractului
In privinta costurilor, acestea implica pentru parintii angajatori o taxa initiala in valoare de cca 3.500 Euro pentru un serviciu complet, care include toate etapele necesare din momentul in care parintii incep sa caute o persoana potrivita si pana la obtinerea permisului de munca si efectuarea altor demersuri la sosirea personalului filipinez in Romania.

Ulterior, parintii angajatori platesc bonei un salariu lunar cuprins intre 300 si 500 de Euro, in functie de sarcinile solicitate si de calificarile fiecarei persoane. „In conditiile in care bonele locuiesc permanent in casa angajatorului si pot fi la dispozitia acestuia oricand este necesar, suma devine rezonabila”, spune Tiana Perfect.

De ce din Filipine, in Romania?
Filipine este o tara in care exportul fortei de munca a devenit o necesitate in ultimii 30 de ani, iar statul a dezvoltat o serie de institutii care reglementeaza acest sector, mai ales ca veniturile filipinezilor care lucreaza in strainatate au ajuns sa aiba o pondere extrem de importanta in PIB-ul tarii.

Bonele filipineze selectionate de Perfect Connection Associates, in parteneriat cu o companie locala de profil, au calificarile si pregatirea necesara pentru ocuparea unui loc de munca in afara granitelor.

„Toate candidatele la posturile de bona sunt selectionate dupa criterii foarte riguroase: pe langa testarile medicale si psihologice, ne asiguram ca acestea au minim studii liceale finalizate; foarte multe dintre acestea au absolvit chiar o Universitate sau alte cursuri de specializare in domeniu, unde invata cum sa aiba grija de copii, de persoane in varsta, de bolnavi etc.

Procesul de selectie include intotdeauna interviuri de recrutare pe care le efectuam in Filipine (noi sau partenerii nostri locali), pentru a putea cunoaste si evalua foarte bine fiecare persoana. Familiile de romani sunt foarte exigente, la fel si noi ca firma in domeniu, asa incat doar cca 20% dintre persoanele care aplica pentru un job ajung sa fie selectionate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care intreg procesul dureaza atat de mult”, explica Tiana Perfect.

Dupa selectie, la sosirea in tara, bonele trec printr-o scurta perioada de training, de aproximativ 10 zile, care include descrierea obiceiurilor romanesti, explicarea diferentelor culturale, a specificului educational etc, astfel incat adaptarea la noul mediu de lucru si de viata sa le fie cat mai usoara. In plus, sunt refacute analizele obligatorii pentru angajare si necesare pentru linistea angajatorului.

Pentru anul in curs, Perfect Connection Associates se asteapta ca cererea de personal casnic filipinez sa isi mentina ritmul de crestere, urmand ca, in 2011, piata sa cunoasca un nou salt semnificativ.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Copii