Cele mai scumpe viori din lume: Stradivarius, de 500 de ori greutatea lor în aur

STRADIVARIUSSeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 4)

România este printre puţinele ţări din lume care deține o vioară Stradivarius. Stradivarius-ul  Elder-Voicu', fabricat în Cremona în 1702, este asigurat pentru 1,2 milioane de euro însă există și viori mult mai scumpe care valorează și de 500 de ori greutatea lor în aur. Iată care sunt cele mai scumpe viori din lume:

Vioara românească Stradivarius a fost cumpărat de statul roman în 1956, cu sprijinul, se pare, lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și la insistențele fiicei acestuia, „prințesa roșie', Lica Gheorghiu și i-a aparținut inițial maestrului Ion Voicu.

Astăzi această vioară este încredințată celebrului violonist Alexandru Tomescu.

Marele lutier Antonio Stradivari a realizat circa 1100 de instrumente, viori, viole și violoncele și cam jumătate dintre ele au rezistat până în zilele noastre. O parte dintre acestea se află în colecții particulare, o parte în muzee și câteva aparțin marilor filarmonici sau unor orchestre de renume din lumea întreagă. Astfel, Banca Naţională a Austriei a cumpărat pentru Filamonica din Viena patru viori miracol: Viotti „Chaconne, Hammerle' și Smith-Quersin.

Mai multe exemplare de Stradivarius sunt în posesia Muzeului Viorii din Cremona, Librăriei Congresului din Washington și Muzeului Muzicii din Paris și alte câteva viori purtând nume misterioase sunt deținute de Palatul Regal din Madrid, Academia Regală de Muzică din Londra şi de Metropolitanul din New York. Cele mai scumpe dintre instrumente sunt cele care au aparținut unor mari nume ale muzicii și care poartă și un al doilea nume alături de anul manufacturării lor de către nemuritorul maestru lutier cremonez. Acestea valorează conform estimărilor marilor case de licitații chiar și de 500 de ori greutatea lor în aur. Așa sunt de pildă, cele patru „Paganini' ce aparțin Quartetului din Cremona:  viorile 1727 şi 1680, viola 1731 și violoncelul 1736 care au fost donate în 1994 unei galerii de artă și care toate au aparținut chiar „violonistului diavolului', Niccolo Paganini însuşi.

Cele mai scumpe viori din lume: Stradivarius, de 500 de ori greutatea lor în aur

Cele mai scumpe trei viori Stradivarius din lume, sunt cele considerate „de vârf' pentru perioada de aur a lutierului cremonez (cea dintre anii 1700-1720): 1714 Dolphin', 1715 Alard' şi 1716 Messiah', numele celei dintâi, care a aparţinut marelui violonist Iascha Heifetz, venind de la forma și culoarea spatelui care evoca un delfin. Un alt „1716' celebru este Booth cumpărată de o englezoiacă cu acest nume pe la jumătatea anilor 1800, iar recordul faimei îl deține fără îndoială Stradivarius-ul 1710 Composelice' numit astfel de un duce francez ce a deținut-o și cumpărată apoi, de o fundație japoneză. Asemenea Stradivarius-ului românesc 1702 „Elder-Voicu', la care cântă acum violonistul Alexandru Tomescu, mai există câțiva mari interpreți ai lumii care performează cu aceste instrumente aproape neprețuite. Așa este marele Itzak Perlman ce cântă la un Stradivarius „Soil', Julian Lloyd Weber care are violoncelul „Barjanski' sau celebrul violoncelist Yo-Yo Ma care cântă la Stradivarius „Davidoff'.

Foto: Hepta, Shutterstock

Citește și:

Cartea săptămânii: un pansament pentru suflet. LAUR de Evgheni Vodolazkin

Cartea săptămânii: GRĂDINA DE STICLĂ de Tatiana Țîbuleac. Cartea care te va face să renunți definitiv la bancurile cu blonde

Cartea săptămânii: CINEVA CU CARE SĂ FUGI DE ACASĂ de David Grossman

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse