Cartea săptămânii: un pansament pentru suflet. LAUR de Evgheni Vodolazkin
Omule, umblătura brambura prin pagini pline ochi cu fraze goale nu e lucru bun. Caută de-ți pansează sufletul cu poțiuni izvorâte din esența originară a vieții. Alege, omule, ce ți se potrivește, și nu zăbovi mai mult decât trebuie prin scrieri amăgitoare și fără temei. Nu-ți batjocori timpul. Citește degrabă LAUR de Evgheni Vodolazkin. Și o să-ți mulțumești ție, nu nouă…
O carte, pansament pentru suflet: LAUR de Evgheni Vodolazkin
Când te vei afla la răscruce de gânduri, cartea asta, Laur, te va găsi ea pe tine și te va citi pe-ndelete. Nu va pleca de la tine până ce-ți nu-ți va încălzi duhul învârtoșat de-atâtea nimicuri pe care le-ai dosit în desaga vieții.
Ia-ți de mână personajul, un copilandru cu părul bălai, curios și isteț, crescut de un bunic cu înfățișare de solomonar cu trai de pustnic deprins cu șoaptele și învățămintele pământului și mergi alături de el pe firul unei vieți trăite prin jurul anului 7000 de la Facerea Lumii, pentru tine Evul Mediu.
Bunicul Hristofor, vraciul satului, îl va ține pe băiat de cealaltă mână o parte din drum. Ia seama de toate cele spuse de Hristofor, prin el vorbește iarba și câmpul, vorbește vântul și ploaia, ascultă-l cu atenție când îl învață pe Arseni-copilul, rostul vieții și al morții. Și când bunicul se va duce, ține-l strâns pe Arseni de mână și nu-i da drumul nici când vezi că nu ascultă ultimul sfat al bunicului de a merge la Mânăstirea Kiril, nici când orbit de sminteala îndrăgostiriii își ascunde iubita în celălalt iatac, să nu dea socoteală sătenilor care vin fără contenire la el în bordei pentru tămăduire și leacuri așa cum veneau și la bunicul lui.
Din viață, nu scapă nimeni basma curată. Iar rătăcirea de pe drumul drept, scump o vom plăti cu toții. Arseni, mândru și nechibzuit, a crezut că învățăturile lui sunt mai presus de orice ajutor și a pierdut-o de pe lumea asta pe Ustina și pe fiul lor, morți în chinurile facerii. Să nu-ți întorci ochii de la vederea Ustinei și a pruncului pe care Arseni îi ținea la el în odaie încercând să păcălească timpul și să mai zăbovească cu ei ca-ntr-o familie. Sminteala ce vine din suferință nu e sminteală. Și de-aici începe lungul drum al mântuirii pe care-l va duce Arseni cu harul său tămăduitor și înainte văzător care va transcende veacurile. Iar tu alături de el, luând învățăminte, nu de har divin, ci de bunătate și răbdare, te vei minuna de asemuirile cumplite dintre oamenii Evului Mediu și oamenii tăi, vei înțelege cât am pierdut când ne-am îndepărtat de esență și-am spoit adevărul, când am căutat să ne umplem viețile cu zorzoane și-am lăsat sufletul de izbeliște, când n-am mai coborât în noi să ne simțim trupul, carnea, mecanismul complicat al vieții pe care am luat-o ca pe-un bun care ni se cuvenea. Și cu tine de mână, vraciul Arseni devine, Nebun întru Hristos Ustin, apoi pelerin spre Țara Sfântă, iar în ultima parte îl vei avea alături pe călugărul Ambrozie care își va sfârși lucrarea pe lumea aceasta ca un adevărat ascet cu numele de Laur. Nu va părăsi trupul până când nu se va mântui de păcatul mândriei și al iubirii posesive prin care a omorât-o pe Ustina. Te întrebi, de ce schimbă creștinul nostru atâtea nume? Răspunsul ți-l vei da și singuri: pentru că viața omului nu e uniformă. Uneori se întâmplă ca părțile ei să aibă prea puține în comun. Atât de puțin, încât poate să pară că au fost trăite de oameni diferiți.
Tu cititorule, fii un călător cumsecade și permite-i sufletului să se încovoaie la vederea buboanelor de ciumă, a rănilor din care a pornit cangrena, înfioară-te la nedreptăți și nelegiuri ca și cum ar fi ale tale, învață de la însoțitorul tău smerenia și blândețea. Și vei simți cum harul tămăduirii crește cu fiecare nouă izbândă a binelui. Mergi în pace și nu te sfii la vederea neputinței, a sărăciei cumplite, a cruzimii fără temei, treci cu inima deschisă toate etapele vindecării sufletului și vei vedea, ele vor fi și ale tale.
Aceasta este o scriitură care nu se devorează. Se citește molcom în tihnă și deplină cumpăneală. Călătoria lui Arseni/Ustin/Ambrozie/Laur va fi a ta dacă îți deschizi sufletul și lași cuvintele să te pătrundă. Îți va liniști apele învolburate ale sufletului, îți va cuminți ideile și-ți va ordona gândurile. Vei ceda și vei renunța la tot ce e balast în viața ta. Fiecare cititor călător care va isprăvi drumul va afla răspunsuri la întrebări care au frământat omenirea de milenii. Nu-l vei găsi pe Dumnezeu în călătoria ta, dar vei afla puțin din taina lucrurilor celor-de-la-începuturile-vieții. Binele și răul, viața și moartea, iubirea și auto-vindecarea, slăbiciunile și harul divin… toate s-au aflat încă de la Facerea Lumii în noi. Dar le-am vândut pe-un ciur de mălai….
Florentina Mușat
foto: PR
Citește și:
Cartea săptămânii: CINEVA CU CARE SĂ FUGI DE ACASĂ de David Grossman
Cartea săptămânii: UCIDEREA COMANDORULUI de Haruki Murakami