Ce sunt polipii colonici și ce simptome apar din cauza lor

Ce sunt polipii colonici și ce simptome apar din cauza lor

Un număr destul de mare de persoane se confruntă cu afecțiuni ale sistemului digestiv, din cauza alimentație necorespunzătoare și a stilului de viață sedentar. În situații critice, acestea se pot agrava, pot conduce la formarea unor polipi colonici, care ulterior poate evolua în cancer.

Polipii colonici sunt de fapt niște formaţiuni tumorale benigne sub forma unor excrescenţe de ţesut care apar la nivelul intestinului gros. Prezenţa lor în colon sau rect ridică multe semne de întrebare pacientului şi familiei acestuia. Mai exact, ce ese de fapt aceste polip în colon, dacă evolueză în cancer sau este necesară operația.

Până în prezent, cauzele acestor polipi nu sunt pe de deplin cunoscute. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente cauze sunt obiceiurile alimentare nesănătoase și sitlul de viață. Astfel, o dietă bogată în grăsimi şi săracă în fructe, legume şi fibre, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, precum şi afecţiuni că obezitatea, toate pot conduce la apariția acestor polipi pe colon. Există anumite boli inflamatorii ale colonului, rectocolită ulcero-hemoragică şi boală Crohn care reprezintă și ele un risc, potrivit sanatate.bzi.ro.

Cancerul colorectal apare destul de rar înaintea vârstei de 40 de ani. În aproape 90% din cazuri, polipii cu potenţial evolutiv spre cancer apar după vârstă de 50 de ani. Din acest motiv, se recomandă în general că screening-ul pentru polipi şi implicit pentru cancerul colorectal să înceapă la vârstă de 50 de ani (pentru ambele sexe). S-a demonstrat că durează aproximativ 10 ani pentru că un polip mic să se transforme în cancer. De asemenea, un rol important pot și factorii genetici.

Simptomele polipilor colonici

În general, polipii de mici dimensiuni sunt de regulă complet asimptomatici, de aceea este necesar screening-ul după vârstă de 50 de ani. Când vine vorba despre cei de dimensiuni mai mari, situația se schimbă. Aceștia pot da uneori simptome precum: scaune amestecate cu sânge, modificări ale obiceiurilor de defecatie (constipaţie, diaree), obstrucţie intestinală, dureri abdominale, dar toate aceste simptome pot avea şi alte cauze.

Tipuri de polipi colonici

Cel mai frecvent întâlniţi sunt polipii hiperplastici şi polipii adenomatosi. Dintre aceste două tipuri, numai polipii de tip adenomatos (două treimi dintre polipi) au potenţialul de a deveni canceroși. Cu cât un polip adenomatos este mai mare că dimensiuni, cu atât creşte potenţialul de a deveni malign.

Investigaţia de elecţie pentru depistarea polipilor, deci pentru screening-ul cancerului colorectal este endoscopia digestivă inferioară sau colonoscopia. În timpul colonoscopiei, medicul introduce prin orificiul anal un tub subţire flexibil prevăzut cu o sursă de lumina şi cu o camera video cu ajutorul căruia poate vizualiza interiorul întregului intestin gros, depistând polipi şi alte leziuni. De asemenea, în timpul aceste intervenții medicul poate biopsia o formaţiune polipoida (extrage o mică porţiune din polip pentru că această să fie supusă examenului histopatologic la microscop prin care se va stabili tipul de polip şi deci potenţialul sau malign). În afară de diagnosticarea polipilor, colonoscopia serveşte şi că metodă terapeutică, majoritatea polipilor putând fi rezecaţi pe cale endoscopică (manevră denumită polipectomie), fără că pacientul să mai trebuiască să fie supus vreunei intervenţii chirurgicale. Apoi, medicul gastroenterolog va stabili necesitatea repetării colonoscopiei, precum şi intervalul de timp până la repetarea procedurii (de regulă, la 5 ani în cazul unei colonoscopii normale – la care nu s-au decelat polipi şi la cel mult 2-3 ani dacă anterior au fost puşi în evidenţă polipi).

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Răceala în sarcină – care sunt cele mai eficiente tratamente

Fumătorii pasivi pot ajunge să sufere de boli mintale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate