Tot ce trebuie să știi despre rujeolă și vaccinarea împotriva acestei boli
Epidemiile de rujeolă reprezintă mare problemă pentru societate, deoarece pun în pericol multe vieți. În special copiii sunt cei mai sensibili la această boală, iar în situațiile grave se poate ajunge chiar și la deces. În general, epidemiile de rujeolă se declașează toamna și la începutul primăverii, însă nu este o regulă.
Rujeola este de fapt o boală a copilăriei, care este extrem de contagioasă şi afectează mai ales copiii cu vârste între 1 şi 3 ani care nu sunt vaccinaţi şi nu mai sunt protejaţi de anticorpi proveniţi de la mamă, potrivit jurnalul.ro. Astfel, virusul acestei boli se transmite prin particule de salivă, care sunt eliminate prin tuse, strănut, vorbire.
Pacientul contaminat cu virusul rujeolei este contagios din perioada de incubaţie până la dispariţia completă a erupţiei. Din acest motiv este recomandat ca un pacient contaminat cu rujeolă să stea izolat pe toată această perioadă, pentru a preveni răspândirea bolii. Incubaţia este de 10 zile înainte de apariţia primelor simptome.
Rujeola mai este cunoscută şi sub denumirea de pojar, și se manifestă prin febră ridicată (39-40 de grade Celsius), afte, erupţie pe faţă ce se întinde treptat pe tot corpul, tuse seacă, secreţii nazale şi oculare. Erupţia durează aproximativ o săptămână.
În cazul apariției acestor simtome, copilul trebuie să fie consultat urgent de un medic pentru prescrierea tratamentului. Din nefericire, însă, nu există un tratament care să ţintească virusul rujeolei. În general, sunt recomandate medicamente simptomatice: antitermice pentru febră, antitusive pentru tuse, vitamina C. Un copil bolnav de rujeolă trebuie să stea în pat şi să bea multe lichide.
Un punct negativ al acestei boli este faptul că slăbește foarte mult organisnul și îl lasă cu imunitatea foarte scăzută. Din acest motiv, de cele mai multe ori, rujeola este însoţită adesea de complicaţii: de la simple otite, faringită, conjunctivită până la grave pneumonii, encefalită, insuficienţă hepatică sau chiar deces.
Vaccinarea împotriva rujeolei
Vaccinul reprezintă cea mai eficientă metodă de a preveni apariția acestei boli. Acesta este de fapt un triplu vaccin, numit ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei), care se administrează la vârsta de 1 an şi 3 luni şi se repetă la 7 ani.
Este important de menționat însă și faptul că această vaccinare trebuie să fie amânată dacă cel mic este bolnav. Dacă un copil este alergic, i se administrează un tratament antialergic cu gamaglobuline. Vaccinul ROR nu se administrează nici copiilor cu boli imunitare sau celor care fac chimioterapie şi radioterapie.
Rujeola este o boală imunizantă, mai exact cei care se îmbolnăvesc de rujeolă nu mai fac boala a doua oară. Cu toate acestea, adulţii nevaccinaţi care nu au făcut rujeolă în copilărie sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi. În cazul lor, situaţia este mai gravă, fiindcă pot suferi complicaţii hepatice şi neurologice severe. Femeile însărcinate care contactează virusul rujeolei sunt expuse riscului unei naşteri premature.
Treizeci de copii se află internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, iar medicii spun că 'sunt câteva cazuri cu complicaţii'. Cei mai mulţi dintre copiii internaţi nu au fost vaccinaţi, unii neîmplinind încă vârsta de imunizare.
O nouă epidemie de rujeolă în țară
În județul Timiș, în luna decembrie a izbunic o nouă epidemie de rujeolă, conform news.ro. Informația a fost confirmată acum câteva zile de Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, medicul Virgil Musta.
'Sunt 30 de copii internaţi cu rujeolă, dar epidemia a izbucnit în luna decembrie. Acum avem un număr mare de copii internaţi cu rujeolă, care au fost internaţi pe toată perioada sărbătorilor. În decembrie au început să fie mulţi părinţi care au venit la noi, pentru că sunt speriaţi, sunt mulţi care fac boala şi noi suntem obligaţi să îi internăm, conform definiţiei pe caz dată de Ministerul Sănătăţii', a spus Virgil Musta.
O parte dintre copiii internaţi au complicaţii, cele mai frecvente fiind pneumoniile, bronhopneumoniile, otitele supurate, potrivit sursei citate. Majoritatea acestor copii internați nu au fost imunizați deoarece fie provin din colectivităţi în care nu se vaccinează, fie nu au vârsta la care se face vaccinul împotriva rujeolei. Anul trecut, doi copii au murit din cauza rujeolei în județul Timiș.
Anul trecut, până în 29 decembrie, la nivel naţional au fost confirmate 1.969 de cazuri de rujeolă în 33 de judeţe. Dintre acestea nouă copii au decedat, trei având vârste mai mici de un an. Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în judeţele Arad (462) Caraş-Severin (345), Timiş (296), Mureş (256), Bistriţa-Năsăud (129) şi Dolj (110), potrivit Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile.
Foto: 123rf.com
Mihaela Tudor
Citește și:
Ce boli provoacă amorțeala la mâini și la picioare
Fumătorii pasivi pot ajunge să sufere de boli mintale