Ce spun psihologii despre pelerinajele la locurile sfinte? Uite în ce măsură sunt de folos pentru rezolvarea problemelor
Pelerinajele la locurile sfinte au devenit un obicei pentru foarte mulți români. Fie că își propun să își găsească liniștea sau să își rezolve problemele grave, fie că se află în preajma unei sărbători mari și își doresc să viziteze un loc sfânt, tot mai multe persoane își îndreaptă atenția către locurile considerate ca fiind făcătoare de minuni.
Apropierea de credință și de divinitate este privită într-un mod pozitiv de către psihologul Laura Maria Cojocaru, dar aceasta este de părere că există persoane care se raportează într-un mod total greșit la aceste locuri cu adevărat speciale. Mai exact, specialista consideră că există o mulțime de oameni care așteaptă ca vizita într-un astfel de loc să aducă soluția pentru cele mai grave probleme, să se producă o minune, dar fără a depune efort.
Ce spun psihologii despre pelerinajele la locurile sfinte?
Pelerinajul într-un loc sfânt le poate aduce oamenilor liniștea în suflet și îi poate ajuta să se regăsească, dar psihologul Laura Maria Cojocaru atrage atenția că acest lucru nu trebuie asimilat cu rezolvarea rapidă a celor mai grave probleme, ci că totul ține de acțiunile fiecărei persoane în parte.
„Nu este nimic de judecat când vedem oameni disperaţi. Oamenii cu probleme şi care ajung în diferite stadii ale disperării, în genere, au încercat tot ce au știut și în pelerinaje găsesc ultima speranță, dar în acelaşi timp există şi oameni care nu depun eforturi prea mari în viaţă, însă aşteaptă minuni divine, aşteaptă să li se întâmple lucruri minunate fără munca prea mare. Zice-se că „Dumnezeu îți da, dar nu-ți bagă și-n traistă!”. Oare câți dintre cei care formează aceste cozi imense înțeleg acest lucru? Oare câți așteaptă doar minunea care, cred ei, vine sigur dacă atingi pe Sfântul/a sau treci pe acolo un obiect personal pe care-l vei folosi ca amuletă? Oare câți cred că asta e tot ce au de făcut?”, este de părere psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.
Ceea ce dorește specialista să sublinieze este că o vizită într-un astfel de loc poate avea efecte benefice asupra oamenilor, dar că schimbarea modului de gândire și atingerea celor mai importante obiective se poate face doar prin muncă.
„Niciun Sfânt și nici Dumnezeu nu ne poate obligă să facem o schimbare dacă noi nu suntem dispuşi la un minim de efort. Acesta este motivul pentru care Dumnezeu ne-a oferit liberul arbitru, altfel viaţa noastră ar fi fost programată direct de El şi noi nu am fi avut libertatea de a lua decizii şi de a răspunde de deciziile noastre. Pupatul unei icoane, atinsul unui mormânt sau purtatul unui obiect trecut pe acolo, nu ne scutește de efortul personal de a deveni o varianta îmbunătățită a noastră. Dumnezeu şi sfinții ne susțin în schimbare, dar nu fac treaba în locul nostru. Amintiţi-vă că rezolvarea problemelor noastre este în noi. Amintiţi-vă că divinul, pe care-l căutăm în afară noastră, este de fapt în noi. Noi suntem minunea pe care o căutăm în … afara noastră. În loc să așteptăm să fim sfințiţi, putem sfinţi noi fiecare zi a vieții noastre prin ceea ce alegem să fim și să manifestăm.”, a spus Laura Maria Cojocaru.
Foto: hepta.ro
Citește și:
Când te-ai spovedit ultima dată? Iată ce nu trebuie să uiți când te spovedești duhovnicului tău
Scrisoarea Părintelui Iustin Pârvu către poporul român. Este zguduitoare!