Când te-ai spovedit ultima dată? Iată ce nu trebuie să uiți când te spovedești duhovnicului tău

Una din cele mai mari datorii duhovnicești este spovedania păcatelor. Cu toții greșim înaintea lui Dumnezeu, unii mai mult, alții mai puțin, și nimeni nu este fără de păcat. Spovedania trebuie să fie completă. Nu trebuie să ascundem nimic preotului unde am ales să ne spovedim. Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa a scris în acest sens un îndreptar pentru spovedanie. Iată ce nu trebuie să uiți când te spovedești duhovnicului tău:

Se spune că spovedania, dacă nu se face cum trebuie, nu folosește sufletului, ba mai mult, atrage asupra omului mânia Domnului. Păcatul este nedreptatea săvârșită în fața lui Dumnezeu. A cădea în păcat este o lucrare contra divinității, dar nu și o fatalitate, căci omul poate lupta împotriva ispitelor.

Când te spovedești, ești sigur că spui tot ceea ce trebuie să mărturisești în fața lui Dumnezeu? Știi câte păcate săvârșesc oamenii, iar ei nu sunt conștienți de acest lucru?

Iată câteva dintre ele scrise de Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa în îndreptarul pentru spovedanie tipărit la Mănăstirea Sihăstria:

 • M-am roșit, vopsit, parfumat, mi-am tăiat părul, am umblat cu capul descoperit, chiar și în biserică (femeie fiind). Am purtat cercei (chiar și în semnul Sfintei Cruci ), mărgele, inele, m-am ras pe părțile ascunse ale trupului, ca femeie am purtat pantaloni, devenind urâciune înaintea lui Dumnezeu.

 

 • Am crezut în spiritism, m-am dus la cei care vorbesc cu morții, la cei care deschid cărțile sfinte (chiar și la preoți), am crezut în vise și vedenii.

 

 • Am crezut în noroc, destin (predestinație ), horoscop, astrologie.
 • Mi-am ras barba și mustățile, m-am tuns după moda veacului de acum sau mi-am lăsat plete.
 • Am fost la ștranduri, plajă, am făcut nudism.
 • Am crezut în superstiții sau că este semn de rău când îți țiuie urechea, se zbate ochiul, când îți iese cu găleata goală în față, când îți trece pisica neagră prin față sau preotul. Am folosit culoarea roșie împotriva deochiului, am purtat amulete, talismane crezând că-mi vor fi de folos.
 • Am fumat, bucurând pe diavol și mâniind pe Dumnezeu, cheltuind banii în loc să ajut pe cei lipsiți.
 • Am ajutat pe cei ce fumează oferindu-le țigări și chibrite. Am oferit țigari în schimbul unor servicii, făcându-mă părtaș la păcatul lor.
 • Am răul obicei de a folosi numele lui Dumnezeu și al sfinților fără de rost, la toate nimicurile.
 • Am mâncat și băut cu lăcomie, fiindu-mi rău, am vomitat după ce-am stat la masă din cauza multei mâncări sau băuturi.
 • Am silit pe soțul meu din pricina mândriei și a slavei deșarte, să cheltuiască bani prea mulți pe îmbrăcăminte la modă pe plăceri și deșertăciuni lumești

Foto: 123rf

Mădălina Maftei

Citește și:

Scrisoarea Părintelui Iustin Pârvu către poporul român. Este zguduitoare!

Rugăciunea femeii singure

Timpul vindecă orice rană. Dar ce facem cu cicatricile?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate