Ne aflăm în Săptămâna Mare – numită și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Neagră. Este o perioadă de o mare încărcătură emoțională, în care creștinii ortodocși retrăiesc sufletește toate grelele încercări prin care a trecut Mântuitorul până la Învierea Sa. Află de la Sfinții Părinți cum trebuie cinstită această perioadă de profundă tristețe și ce să NU faci în Săptămâna Mare.
Chiar și pentru cei care au ținut Postul Paștelui de la inceput – vreme de 40 de zile -, această săptămână este și mai restrictivă din punct de vedere alimentar. Postul devine mai aspru prin aceea că postitorul va mânca numai o dată pe zi, seara, puțină pâine și va bea apă. În scrierile lor, Sfinții Părinți, marii duhovnici și marii postitori au subliniat că postul este nu doar abținere de la mâncarea „de dulce' (de proveniență animală) ci și înfrânare. Așa că o postire bineprimită este cea în care nu mănânci pe săturate și cu atât mai puțin nu te îmbuibi, chiar dacă este vorba de alimente și preparate de post. În Vinerea Mare, cei cărora sănătatea le permite și au această dorință personală, țin post negru. Asta înseamnă că nu vor mânca și nu vor bea apă până după Denia Prohodului. Celelalte persoane, care nu au ținut post, ar fi bine ca în Săptămâna Mare să nu consume urzici și oțet. Explicația este aceea că înainte de răstignire Mântuitorul a fost bătut cu urzici, iar pe Cruce i s-a dat să bea oțet atunci când, sfârșit de chinuri, a cerut apă.
Treburile gospodărești precum săpatul pământului, semănatul sau curățatul pomilor este permis doar până miercuri inclusiv, după care toate acestea sunt interzise. În Joia Mare și cu atât mai mult în Vinerea Mare, nu se spală rufe și nu se coase. În Vinerea Mare gospodinele sunt oprite de la a face în casă copturi (cozonac, pască), aceste activități fiind permise joi sau sâmbătă. De asemenea, ouăle nu vor fi înroșite în Vinerea Mare ci fie joi, fie sâmbătă.
Atât Joia Mare cât și Vinerea Mare sunt zile dedicate spovedirii și împărtășirii credincioșilor, zile în care sufletele se vor apleca și mai mult către rugăciune. Pe tot parcursul Săptămânii Patimilor (ca de altfel pe tot parcursul Postului Paștelui), este bine să ne abținem de la orice fel de conflicte, fie ele și doar verbale. Nu este așadar voie să ne certăm, să ne bârfim aproapele și în niciun caz să pricinuim cuiva vreun rău. Învățătura creștină îndeamnă să ne iertăm dușmanii în această Sfântă Săptămână, așa cum și Mântuitorul ne iartă în fiecare zi pe noi toți.
Foto: 123rf
Citeste și:
Ce sunt datoriile karmice și cum plătești greșelile din viețile anterioare